brombal pisze:
krolu zloty zaczelo smigac jak trzeba czemu tak sie porobilo to niemam pojecia
trudno wyczuć, ale przypuszczam, że zrobiłeś restart komputera podczas keidy plik /var/lock/netcheck istaniał, czyli kiedy netcheck był uruchomiony. To jest niestety bug w scripcie, zauważyłem to już po publikacji. Poprawię to w najbliższym czasie...
brombal pisze:
jak mozesz to powiez z jakimi uprawnieniami uruchamiamy program przez skrypt . ew czy dobrze mysle ze mozna moj program uruchomic poprzez sudo jako root .
Generalnie script jest uruchomiany na prawach roota. Oczywiście jeśli zrezygnujesz z logów bądź ustawisz prawa do pliku logów aby inny niż root user mógł w nich zapisywać to możesz uruchomić go jako script dowolnego usera. Pozostaje jeszcze problem uruchamianych programów w przypadku nawiązania/utraty połączenia. One też mogą wymagać odpowiednio wysokich uprawnień... Dzięki, podpowiedziałeś mi jaką funkcję dodac do scriptu

Pamiętaj że cron potrafi uruchomić program na prawach określonego użytkownika. Wystarczy że w pliku konfiguracyjnym będzie linia:
*/5 * * * * user /sciezka/polecenie
i co 5 minut polecenie będzie wykonywane z prawami usera.
brombal pisze:
a czy nie warto pomyslec o kasowaniu tego pliku np sprawdzajac date utworzenia jesli ma wiecej niz 10h to do kosza z nim i skrypt zaczyna poprawne dzialanie bo jak widac jest mozliwosc ze on zostanie i taki lamer jak ja i wielu innych sobie z tym nie poradzi
jak zauważyłem że taki problem może wystąpić to myślałem o takim rozwiązaniu... ale doszedłem do wniosku że lepiej będzie zmienić wartość zmiennej LOCKFILE i nadać jej wartość /var/run/netcheck.pid. Wtedy ewentualny restart komputera automagicznie wykasuje ten plik. Byloby to nieco łatwiejsze i miało mniejsze szanse na błędne działanie.