yhy - to moje wina bo ja nie dosłowni i do końca opisałem jak mam zbudowanątą niby sieć - i to dlatego się nie mozęmy dogadać - wybacz:-)
Co do zaskoczenie to fakt ciężki jestem przyznam ale jak zaskocze to już idzie.
od początku.
Mam sobie net (radiowy) na kompie na którym jest debian(sarge). Ten kompp rozdziela mi net. Teraz jest tak że przygotowuje sobie kompa a na nim nnd, który będize działał kompletnie gdzie indzie jako router. (konkretnie dla radiówki). Chcę sobie przygotować go w domu żeby potem tylko pojechać podłaczyć i zapomnieć:-). Toteż puściłem sobie NND przez debiana i dzięki temu mogę sobie instalować itd. (mieć na routerze net). Teraz przez switch podłaczyłem soebi 2 latopy do NND (NND jest dla nich bramką, natomiast dla NND bramką jest debian) (wiem kombinuje:-))))).
Chcę teraz ustawić na NND niceshaper - zrobiłęm, dnsmasq - zrobiłm no i squida czoby stronki szybciej chodziły. Chcę zeby ten squid był transparenty tzn żebym nie musiał biegać po klientach i wpoisywać im tego.
Jak to zrobić - czyli transparentego???? o to się pytam dla tych 2 laptopów.
Zrobiłęm już nawet ze niceshaper mi przycina ruch poprzez squida stąd:
http://www.wiki.nnd.freesco.pl/index.ph ... Niceshaper - ale dalej muszę wpisywać na sztywno w przeglądarce klienta adres squida.
Zrobiłęm przekierowanie typu: iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 3218.
Jak teraz zmusić go zeby był transparenty - bo jak nie wpiszę adresu squida w przeglądarce to mi net nie działa na klientach (laptopach). oczywiscie jezeli wywale regułę z iptables odnośnie przekierowania portu -to działa.
Czy teraz sie wyraziłęm jasno? jeszcze raz sorki
Rafał