Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 15 sierpnia 2025, 22:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Znow prosze pilnie o pomoc !! Mam serwer na Freesco i podpiete 5 kompow. Z serwera idzie do switcha, a ze switcha do huba. Od huba jestem podlaczony ja a reszta ludu jest na switchu. Wszystko dzialalo dopoki nie zaczalem robic porzadku w kablach, powypinalem ludzi i po ponownym wpieciu nie maja neta, a ja mam !!
Gdy wchodze przez Control Panel i dam na Network mam wypisane adresy IP dla wszystkich.

Co moze byc nie tak ????

Bardzo prosze o pomoc !!!!!!! :(

Tytuł:
sprawdz czy plik /etc/dhcpd.leases zajmuje 0 bajtów jeśli nie stwórz nowy plik o tej nazwie, przegraj go także pod /mnt/etc/ po czym restartnij serwer ...
plik ten zawiera info na temat przyznanych numerow ip poza regulami dhcp zapisanymi w dhcp.conf
w mojej sieci czasami dzieje sie tak ze ktos nie ma netu ... okazalo sie ze ktos inny zabiera mu ipeka chociaz sam ma przyznany inny !! takie sa niestety uroki freesco ... no chyba ze sie myle ;)

Tytuł:
Dzieki wielkie za informacje, udalo mi sie juz to naprawic :)
Blad byl hmnnn :oops: w podpieciu kabla ze serwera do switcha. Byl wpiety w krosowane wejscie, niewiem jakim cudem ja mialem net !!
Przedtem szedl przez huba do switcha i nie przepielismy kabla (no coz, czlowiek uczy sie na bledach). Ale dzieki za odpowiedz, zawsze moze sie przydac.

Pozdrawiam !!

Tytuł:
Mam teraz nowy problem ! Wszystko chodzi :) ,kompy dostaja IP (wprawdzie chyba jakies stare) jest net na kompach ale nie wyswietla mi wszystkich w dhcp.leases i nie ma w Network w Control Panel-u. Sa tylko dwa kompy rozpisane z 5 mozliwych. Pomimo restartu serwera nie pojawia sie zadna informacja o przydzieleniu IP na inne kompy.
Prosilbym o jakies informacje !

Pozdrowionka !

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.