Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 26 czerwca 2025, 17:12

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: NND a Freesco?

Witam
Mam taki maly problem, bo nie wiem co wybrac NND czy Freesco jako router??W wiekszym stopniu jestem przekonany do NND, bo widze ze ma wieksze zaufanie, i wogole bardziej przypomina nowoczesna dystrybujce, chcialem dzisiaj(znaczy sie wczoraj) robic freesco, i kompletnie zapomnialem o NND, no to sciagam wersje 0.1 2005.07.10, czy to odpowiednia wersja??bedzie dobrze chodzila, bo nie chce najnoweszej bo to wersja testowa(a nie chce miec problemow z net_conf). Jak juz inni uzytkownicy pisali, dokumentacja NND sie skromna ze tak sie wyrazem, ale ja sie tym nie przejmuje, cieszy mnie fakt ze cos takiego istnieje, ("Polak potrafi") ale mam pare pytanek(jesli o jakims zapomne teraz to napisze:P ), otoz czy NND bedzie mial moduly aby wykryc moja zintegrowana karte na IBM 300PL 500Hz(nie pamietam nazwy), czy NND po instalacji odrazu bedzie na hdd?, oraz czy w NND istnieje taki tryb konfiguracji jak w Freesco, czy nalezy wszystko recznie robic(jak tak to spoko, jak nie to poprostu sie zaoszczedzi czas :) )
Z gory wielkie dzieki i pozdrawiam
bartex

Tytuł:
MODERATOR

Zadnej karty Ci nie wykryje. Sam musisz podac jaka masz. NND z tego co mi wiadomo dziala tylko z hdd. Postawowa konfiguracja odbywa sie przez net_conf, reszte uslug musisz skonfigurowac samodzielnie (wiekszosc najpopularniejszych ma konfiguratory).

Tytuł:
Użytkownik

podstawowe pytanie - dla ilu kompow to ma byc router?

freesco jest proste w konfiguracji i nie musisz miec hdd.
nnd jest nieco bardziej zaawansowane posiada wiele dodatkow zmieniajacych kompa w prawdziwa maszyne do rozdzielania netu.

i drugie pytanie czy sam chcesz sie bawic w poznawanie linuxa - jesli tak to zdecydowanie polecam nnd i to wlasnie wersje z lipca.

Tytuł:

Dla ilu kompow, tak do 15 maszy (taka malutka siec)
I wlasnie dlatego chce NND, bo mozna dzieki tej dystrybucji wiele zrobic. Znaczy sie tak, w poznawianie linuxa to moze nie, znam go troche, ale nie az tak aby zrobic np. na debianie mala siec, umiem korzystac z linuxa, bawie sie debianem i gentoo(gentoo to poczatki), no to ciesze sie ze dobra wersje sciagnalem, pozdrawiam i dzieki bardzo -MW-

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.