Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:18

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Czy moglby mi ktos powiedziec jak skonfigurowac Wina zeby sie laczyl z netem przez freesco. Jako brame ustawiem adres IP 2 karty sieciowej i nic. Jak jade bezposrednio przez modem od kablowki to smiga ale jak przez freesco to nie laczy :-(

Tytuł:

A DNSy ustawiłeś ???

" - PRAWDZIWY programista - wiesza się razem z programem."

Tytuł:
Ale jakie?? Bo od Kablowki nic nie dostajea w freesco nie wiem jakie.

Tytuł:
Użytkownik

np. takie:
194.204.159.1; /TPSA/
194.204.152.34; /TPSA/

195.136.100.1;
195.136.100.2;

213.241.4.4;
213.241.5.3

217.30.129.149; /Dialog/
217.30.137.200; /Dialog/

Powinno na któryś zaskoczyć. Jak nie masz skonfigurowanego DHCP musisz w windowsie wpisać bramę - IP twojego serwera oraz serwery dns czyba, że bałwan jestem z DNS na freesco to wpisujesz wtedy tam IP freesco.

Tytuł:
DNS nie mam wpisane bo nie dostaje, nie wiem skad wziac i nawet chyba nie ma bo w umowie z KAblowka nie am zadnych DNSow. Siec wewenetrzna mam na koncentryku moze to jest winna. IP wpisuje kolejne wolne po tym ktore ma Freesco na sie wewnetrzna a Maske wpisuje to samoa co druga karta Freesco.W winnie brama jest IP karty sieciowej Freesco. OD kablowki Ip dostaje przez DHCP. jak sie freesco uruchamia to pisze ze Dostal offerte z serwera DHCP ale potem jak probuje zorbic PIn na np www.wp.pl to nie zna adresu. Pinguje mi kompa w sieci a raz nawet komp sieci pingowal mi adres IP freesco ale net i tak nie chodzilMoze to troche rozjasni sytuacje.

Tytuł:
MODERATOR

Wyjaśniłeś to na tyle mętnie, że nic nie zrozumiałem...
Odpowiedz na pytania:
1. Czy kompy lokalne mogą pingować serwer freesco?
2. Czy z freesco działa ping do kompól lokalnych?
3. Czy z freesco działa ping 212.77.100.101?
4. Czy z freesco działa ping www.wp.pl?
5. Czy z kompów lokalnych działa ping 212.77.100.101?
6. Czy z kompów lokalnych działa ping www.wp.pl?

Tytuł:
teraz mi sie znowu wiechnol i nie moge go uruchomic. Jak dam dwie karty PnP to mi nie lapie DHCP z kablowki, a jak dam jedna ISa i jedna PnP to mi moge sie zalogowac i przechodzi ten nieszczesny DHCP ale przy uruchamianiu pojaiw mi sie taki napis"

mounitng boot device fd0..
[: syntax error
loading modules

Ogolnie to jestem zrozpaczony bo od 3 dni probuje uruchomic Freesco i nic. :cry: :cry: :cry:

Tytuł:
PGF

Zwróć sie z pytaniem o konfigurację sieci do admina tej kablówki, chyba to co chcesz zrobić nie jest wbrew regulaminowi. Jak nie jesteś wyjadaczem to tak od razu nie zrobisz reverse engeeneringu.

Tytuł:
Czego ze sie zapytam??? A Kablowka daje tylko DHCP i nic wiecej z tego co sie orientuje??

Tytuł:
Użytkownik

Pewnie kablówka daje Ci razem z IP serwery DNS a Ty jak nie masz własnego DHCP który wszystko przekaże dalej to musisz sobie sam powpisywaćw windowsie własne DNS'y (takie jakie Ci sie spodobają) Lub ustawić własny serwer DNS na freesco i w windzie wpisać jego adres. Jednak jestem zwolennikiem DHCP. Pooglądaj plik /etc/system.cfg a sie dowiesz jakie dns dostajesz. Albo podłącz bezpośrednio windowsa i jak masz win2000 lub XP wpisujesz "ipconfig /all".

Tytuł:
Z kablowki Ip idzie z DHCP i nie podali mi zadnego Ip ani serwera DNS. Wiem ze kiedys dawali stale Ip i serwery DNS. A jesli tak jak piszesz mam wpisac dowolne to jakie???A i ktos mi mowil czy czytalem ze jak ma siec wewnetrzna na koncentryku to DHCp na wewnetrzna nie dziala i musi byc stale Ip. Ogolnie to sie nie znam na Freesco ale mi bardzo zalezy zeby chodzilo. W Win2000 mam udostepnione polaczenie i nie musze wpisywac zadnych serwero DNS dla udostepnionych kompow.

Tytuł:
Użytkownik

Niestety i nawet czsami dobrze freesco to nie full automat do grilowania i wszystkich innych rzeczy na raz i trzeba troszke najpierw powpisywać. Co do DNS to chyba nie przeczytałeś dokładnie moich postów.

Tytuł:
Oki, ale ustawiam wszystko tak jak inniustawiali dla kablowego a on mi sie potem nie chce laczyc z serwerem kablowki i pobrac Ip (i to ie dlatego ze jest cos zle wpisane ale dlatego ze jest druga karta sieciowa PnP wstawiona) i wez tu badz madry. Wpisywac moge wszystko ale nie wiem co,jak i gdzie bo nie moge sie nawet zalogowac bo mi nie przechodzi "waitingo for DHCPOFFER on eth0..."

Tytuł:
domyslam sie, ze jak to kablowka i "waiting for dhcp on eth0" to masz ustawiony ethernet router. Sprobuj skonfigurowac freesco jeszcze raz - od nowa, w trakcie konfiguracji kart sieciowych nie klep enter przy kazdej, tylko:
1. przy pierwszej karcie wpisz eth1, zamiast domyslnego eth0
2. przy pierwszej karcie wpisz przy IRQ 0 i address 0 (dla karty Pnp) jesli freesco podaje domyslne jakies IRQ i jakis address ( zero oznacza automatyczne rozpoznawanie)
3. druga karte skonfiguruj normalnie, z tym ze wpisz jej eth0 zamiast eth1
4. na kompach z windowsami sprobuj tez wpisac jako DNS numer IP freesco - taki sam jak bramka.

Tytuł:
Filus wielkie dzieki. Zadzialalo i jestem szczesliwy i nie musze stawiac serwera na 98 :-))). A problem okazal sie tak jak mowiles zmienic eth0 z eth1 i wystarczylo jeszcze dopisac DNS a ze nie wiedzialem jakie to wpisalem jakies z opisu konfiguraci chyba do CGi pod Diablo :-)
Chcialem tez podziekowac za cierpliwosc innych forumowiczow ktorzy mi pomagali BIG THANKS

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.