Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 20:20

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DSL 5 IP Aliasy
Użytkownik

Witam,
dotyczy: DSL 1000, 2000, 4000 InternetDSL TPSA
Sprawa jest nastepujaca, zdazaja sie rozlaczenia na 10 sek. 1min. 10 min. czasem 2h!. zwykle modem nawiazuje polaczenie po tych czasach i dalej dziala ale byly sytuacje ze 20x na dobe sie rozlaczal. Prosze o przygotowanie na WIKI opisu jak zrobic aliasy do niewykorzystanych IP w tej usludze. Sadze ze rozwiaze to czesc problemow z zwiechami po dobie lub kilku godzinach. Jesli ktos chce napisac SZUKAJ to nie do tego zmierzam.
Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

a co ma wykorzystanie IP do zwiech modemu? zadzwoń do nich żeby uaktalnili soft.. ja wykorzystywałem jedno, dzisiaj zaczynam drugie i do tej pory 0 zwiech.

Tytuł:
MODERATOR

Czepiajac sie dotyczy tylko opcji 2mbit i 4mbit i to nic nie zmieni. Jak Ci sie modem wiesza, to jak Ci juz napisali zadzwon do nich, zeby wgrali Ci nowszy soft, albo sie martwili. Taki problem wystepowal 2 lata temu i juz dawno zostal usuniety, wiec nie ma potrzeby robienia zadnych aliasow. Mam 2 DSLe i z nich wykorzystuje 3 adresy, reszta jest nieuzywana i nie zauwazylem, zeby mi sie modemy wieszaly. Kto Ci taki kit wcisnal?

Tytuł:
Użytkownik

Zadzwon na infolinie i powiedz co sie dzieje.
oni tam są w stanie sprawdzić z jakimi parametrami ci się modem dogaduje z mbanem.
Jeżeli masz np 2mb a modem dogaduje się na prędkościach bardzo zbliżonych do tych prędkości to może rozłączać.
Większym problemem jest upload na jakim się dogaduje modem.
Sam miałem taki problem na 1 Mb 6,5 kM do centrali i w lecie było ok ale jak przyszłajesień to sie posypało , ale po 2 miesiącach walki jest ok.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
Kto Ci taki kit wcisnal?

Może na infolinii? :D
"Wie Pan... no na NND trzeba aliasy porobić " :)

Tytuł:
Użytkownik

problem nie zniknął bo to nie byla tylko wymiana softu w modemie pomogla dopiero wymiana karty w routerze brzegowym(tak podali z notatki serwisowej)??? ale Aliasy przydaja się bo mam co jakis czas zgloszenia i informacje od osob posiadajacych DSL. Niedawno musialem jechac 200 kilosow o 23 w nocy w niedziele! zeby restartnac modem po zabiegach TPSA gdyz na rano musiala dzialac siec w sali szkoleniowej:( a mozna bylo zapobiec czesciowo sytauacji aliasami:( (200km x2+ 6h w plecy)

a zamiast sie produkowac i pisac o wciskaniu lepiej napisac "nie chce mi sie", "nie umie"
bez urazy
pozdrawiam

EOT

Tytuł:
Użytkownik

baardzo ciekawe.. to powiedz mi jak u mnie (i wielu innych użytkowników m.in. Tasiorka) to działa i jakoś nie mamy aliasów na wszystkie ipki które dostaliśmy?

Tytuł:
MODERATOR

Raflik pisze:
a mozna bylo zapobiec czesciowo sytauacji aliasami

Po raz kolejny powtorze pytanie: Skad masz takie informacje?

Tytuł:
Użytkownik

czyżby wróżka wróciła z urlopu? :D

Tytuł:
Użytkownik

od osob ktore maja DSLa i mieli problemy z zawieszaniem, a skad sie wziely umnie... odpowiedz... uzywalem 1 IP, robilem 2 serwerek z NND i uzylem kolejnego IP, po tygodniu testow i zabawy odlaczylem zapasowy serwer, na drugi dzien zwis, kolejny dzien zwisy... podlaczylem na 2 tyg, zapasowy uzywajac poprzedniego IP i dzialal, odlaczam na drugi dzien zwis !!! ja nie moge pozwolic sobie na problemy z siecia tym bardziej ze klienci nie mieli przerwy w godz. popoludniowych przez 1,5 roku! a po uzywaniu kolejnych IP zaczela sie jazda i co z tego ze mi zrobili po 4 dniach skoro odbieralem kilka tel jak byl 15 min zwis... a jak inni pisza ze po "2 miesiacach walki wszystko wrocilo do normy". ja po 2 miesiacach zrezygnowalbym z ISP.

Tytuł:
MODERATOR

Dobra, nie mam sily. Jak zrobic aliasy dowiesz sie ze skryptu przydzielajacego zewnetrzne ip. Napisz czy pomoglo :twisted:

Tytuł:
Użytkownik

widze ze nie zrozumiesz albo nie przeczytałes pierwszego posta...

"Jesli ktos chce napisac SZUKAJ to nie do tego zmierzam"

"Prosze o przygotowanie na WIKI opisu jak zrobic aliasy do niewykorzystanych IP w tej usludze."

tu nie chodzi o dyskusje ze sie sypie czy nie sypie bo problem zostal umnie rozwiazany chodzilo mi tylko o zrobienie opisu na WIKI zeby bylo w dokumentacji. chyba ze WIKI dla niektorych jest po to zeby bylo tak od - dla zasady...

prosze o usuniecie tematu... widocznie jakosc uslug i sposoby rozwiazywania pewnych problemow dla niektorych nie ma znaczenia

Tytuł:
MODERATOR

Jesli tylko o to chodzi, to faktycznie temat nie ma sensu. Dlaczego sam nie dopiszesz?

Tytuł:
Użytkownik

staram sie nie pisac o czyms czego w pełni nie znam i nie wim jakie sa mozliwosci, bo mialem juz pytania czy mozna za pomoca aliasow zrobic tak:

80.x.x.1 alias do 80.x.x.5
80.x.x.2 alias do 80.x.x.5
80.x.x.3 alias do 80.x.x.5
80.x.x.4 alias do 80.x.x.5

rejestruje domene domena1.pl na 80.x.x.1 alis na x.5
rejestruje domene ftp.domena2.pl na 80.x.x.2 alias na x.5
rejestruje domene mail.domena3.pl na 80.x.x.3 alias na x.5
rejestruje domene domena4.pl na 80.x.x.4 alias na x.5
wszystko to na serwerze domena.pl 80.x.x.5

pewnie idzie prosciej

raz sie wypowiedzialem poprawnie o przezroczystym proxy i dostwalem mase roznych pytan z tym zwiazanych na ktore odpowiedzi nie znalem, i uwazam ze rozwiazane problemy ktore sa juz stosowane byly na WIKI gdzie latwiej znalesc niz na szukaj w forum

Tytuł:
Użytkownik

hm a po co tak? kupujesz 5 domen i wskazujesz je na jedno ip - chyba nie ma problemu co nie?

Tytuł:
MODERATOR

To kto w takim razie ma to opisac? Ty to stosujesz. Napisalem Ci, ze mam 2 modemy DSL (speedstream 5100) i wykorzystuje w sumie 3 IP i nie mam takich problemow. Malo tego, poczytalem troche o tym problemie (pewnosci nie mam bo sie z nim nie spotkalem) i wyczytalem, ze taki problem pojawial sie przez wadliwy soft (niestety nie wiem na jakich modemach) 2 lata temu. Polecam telefon na infolinie i prosbe o wymiane softu (przewaznie czekasz cale 10 min), a nie zakladanie jakichs aliasow. Jak to nie pomoze to raczej problemu trzeba szukac gdzie indziej.
EDIT: Co do Twojego pytania, to nie widze przeszkod (sensu tez nie), zeby na jednej karcie zalozyc 5 aliasow i na nich 5 domen.

Tytuł:
Użytkownik

marask pisze:
hm a po co tak? kupujesz 5 domen i wskazujesz je na jedno ip - chyba nie ma problemu co nie?

jak pozniej stawiasz wiecej serwerow lub jak ktorys pada nie czekasz na aktualizacje DNSow

Tytuł:
Użytkownik

tasiorek pisze:
Czepiajac sie dotyczy tylko opcji 2mbit i 4mbit

DSL TPSA:
"Stała 8 adresowa podsieć publicznych adresów IP na interfejsie LAN modemu" dodatek dla DSL 1000, podstawowa do 2000 i 4000
nie zlosliwie pisze tylko informacyjnie

temat sie zrobil strasznie drazliwy nie mieliscie problemu uwazacie ze nie istnieje. zkonczmy ten temat bo zapychamy smieciami forum

dziekuje tasiorkowi, maraskhowi khun-owi za zainteresowanie...
3m cie sie:)

Tytuł:
MODERATOR

No wlasnie: dodatek. Jak ktos doplacil za dodatkowe 4 ip, to chyba je wykorzystuje, nie uwazasz? Raczej nie widze sensu w zwiekszaniu puli, tylko po to zeby ich potem nie wykorzystywac. Z problemem sie faktycznie nie spotkalem i dlatego logiczne (poniewaz tez uzywam tych modemow) wydaje mi sie to co wyczytalem. To tepsa powinna naprawic swoj soft, a nie uzytkownik meczyc sie z jakimis aliasami.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.