Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 15:14

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Czy ktoś może orientuje się czy istnieje jakaś możliwość skompilowania eXtremaila w wersji 1.5.4xx dla freesco?
Używam go z powodzeniem pod Mandrake 8.2, i muszę powiedzieć że jest świetny. Super łatwy w konfiguracji, bezproblemowy i bardzo przejrzysty.
Na freesco mam jakąś starszą wersję, 1.1 albo 1.2, ale nie ma ona nawet 50% tych wszystkich funkcji co 1.5
Na początku miałem kilka problemów z tą wersją 1.5, ale okazało się że to błędy w dnsie. W tym momencie drugi miesiąc pracuje bardzo dobrze i nie sprawia nawet najmniejszych kłopotów.

Tytuł:
Honorowy Admin

w tej chwili najlepszym wyborem dla freesco jest tandem exim+teapop

Tytuł: właśnie
właśnie dlatego że dla freesco nie ma i nie będzie nowego eXtremaila(rozmawiałem na ten temat z autorem i mówił że niemożliwe jest skompilowanie najnowszej wersji dla freesco ze względu na stare jądro).

Wątpię czy exim+teapop może mieć takie możliwości jak eXtremail 1.5.4.1, ale tak czy siak muszę zrezygnować z archaicznej wersji eXtremaila na freesco bo nie umożliwia postawienie drugorzędnego serwera poczty (brak możliwości relayowania maili tylko dla jednej domeny).

Tytuł:
MODERATOR

No to powalcz z Communi Gate. Paczka pod freesco jest prawie gotowa a opis "robi się". Tam masz wszystko czego potrzebujesz i kilka rzeczy więcej.

Tytuł:
Dzisiaj w nocy się powalczy.

Tytuł: POP3
Tak kilka opisów poczytałem, i mam pytanie: czy CommuniGate obsługuje w ogóle POP3?

Tytuł:
MODERATOR

Coś kiepsko czytałeś te opisy...

Cytuj:
Multi-domain support with and without IP multihoming.
Multi-mailbox accounts and shared mailboxes.
Internet mail exchange service using the ESMTP protocol.
Anti-Spam and other protection mechanisms.
Mailbox access with any POP3 mail client.
Mailbox access with any IMAP4 mail client.
Mailbox access using Microsoft® Windows MAPI interface (including the Miscosoft Outlook in the "groupware" mode).
Remote mailbox access using any Web browser (customizable "WebMail").
Personal Web Sites for every account, with HTTP and FTP access.
Mailing List manager with automatic bounce processing and a Web interface to list archives.
Local and Distributed Directory and LDAP services.
Distributed Domains for Distributed Multi-Server configurations.
Multi-Server Cluster support for large sites (250,000 - 5,000,000 active accounts).
Cluster of Clusters support for extra-large sites (more than 5,000,000 active accounts).
Dial-up support for very small sites; ETRN, ATRN, and UDWA mail delivery.
Remote Accounts polling using the POP3 protocol.
Remote administration using any Web browser.
Remote administration using the CLI module.
Remote monitoring using any SNMP Manager.
Secure Authentication (SASL) and Secure Transfer (SSL/TLS) for SMTP, IMAP, POP, HTTP, LDAP, ACAP, PWD and Administration sessions.
Automated Mail Processing Rules.
High performance interface for external anti-virus and content filtering programs.
Remote password modification using the poppwd protocol.
Optional LDAP-based provisioning for all Domain types.
Mailboxes in the form of text files, file folders, and databases.
The ACAP address book and roaming support, and Netscape® Roaming via HTTP.
The Notification Alerts mechanism.
The Events mechanism for proactive server monitoring.

Tytuł: Opisy
Nie cieńko tylko akurat tego nie czytałem.
Za chwilę rozpoczynam przesiadkę.

Tytuł:
MODERATOR

No to jak się "przesiądziesz" to podziel się wrażeniami!

Nie jest źle a nawet jest bardzo dobrze. Trochę pobłądziłem na początku po panelu ale już wiem co jest do czego i poczta działa.
Dwa szybkie pytanka:

Mam włączoną opcję relayowania poczty dla domen dla których CommuniGate jest 'backup serverem'. Skąd on wie dla kogo jest a dla kogo nie? Ja nic nie ustawiałem w tej dziedzinie ale jak by nie patrzeć prawidłowo pocztę wchłania po wyłączeniu primary MX.

Dlaczego do niektórych wiadomości dokleja info że została przetransmitowana przez trialową wersję CommuniGate Pro?

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Mam włączoną opcję relayowania poczty dla domen dla których CommuniGate jest 'backup serverem'. Skąd on wie dla kogo jest a dla kogo nie? Ja nic nie ustawiałem w tej dziedzinie ale jak by nie patrzeć prawidłowo pocztę wchłania po wyłączeniu primary MX.

Nie używałem tych opcji. Poczytaj może na serwerze stalker'a.

Cytuj:
Dlaczego do niektórych wiadomości dokleja info że została przetransmitowana przez trialową wersję CommuniGate Pro?

No bo to jest wersja testowa. Co prawda pełna, bez ograniczeń - z małym wyjątkiem - ten napis...

Tytuł: Napis
Ciekawe w którym miejscu jest ten napis? Może w jakimś pliku wykonywalnym?
A jakby go tak (tylko teoretycznie mówię) jakimś edytorkiem na spacje podmienić?

Czy jest może jakiś taki mały gif typu 'Powered by CommuniGate' albo coś w tym stylu żeby wstawić sobie na witrynkę?

Tytuł:
Już wiem jak CommuniGate sprawdza czy jest backup serverem dla jakiejś domeny - patrzy w DNS i jak zobaczy że jest to pisze (w logu) 'domena - will relay', i pocztę przechowuje.

Natomiast mam teraz inny problem. Domyślnie skrzynki są przechowywane w katalogach CommuniGate. A jak wywalić je np. do /server/mailbox/ ?
Na partycji hda mam może 200M wolnego a na hdb5 podmontowanej pod /server/ około 20 GB.

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Ciekawe w którym miejscu jest ten napis? Może w jakimś pliku wykonywalnym?
A jakby go tak (tylko teoretycznie mówię) jakimś edytorkiem na spacje podmienić?

Będziemy udawać, że tego nie czytaliśmy...
"A tak teoretycznie" to sądząc po stopniu zaawansowania programu, nie będzie to takie proste (wycięcie tekstu).

Cytuj:
Natomiast mam teraz inny problem. Domyślnie skrzynki są przechowywane w katalogach CommuniGate. A jak wywalić je np. do /server/mailbox/ ?
Na partycji hda mam może 200M wolnego a na hdb5 podmontowanej pod /server/ około 20 GB.

Obejrzyj skrypt instalacyjny (install.sh). Możesz zainstalować program w innych katalogach - ja specjalnie przerabiałem go do "dziwnego" układu katalogów freesco.

Tytuł: Foldery
Kurde, nie wydaje mi się możliwe, żeby nie istniała taka opcja która pozwala przenieść gdzieś foldery, patrząc po stopniu zaawansowania programu.
Nawet w archaicznej wersji eXtremaila (1.1) coś takiego było i poczta leżała tam gdzie chciałem - kolejki, skrzynki i pliki tymczasowe wywaliłem do /server/mailbox i tak samo chyba da się zrobić i w CG tylko trzeba wiedzieć jak.

Odkryłem też mały trik który nieco usprawnia działanie CG jako secondary MX. Otóż symulując różne awarie primary MX i DNSa dochodziło czasem do takiej sytuacji, że CG twierdzi że nie będzie relayował poczty dla primary MX. Problem leży w tym, że DNS może się tak z dekensa zamotać (albo już będzie całkowicie padnięty), i CG może nie otrzymać informacji o tym że jest backup serverem.
Jest na to sposób - wystarczy dodać IP primary servera jako klienta (do okienka gdzie wpisuje się IP klientów). Dzięki temu pocztę dla tego IP bez problemów będzie dokładał do kolejki.

Tytuł:
MODERATOR

Napisałem
Cytuj:
Obejrzyj skrypt instalacyjny (install.sh).
ale się pewnie nie chciało... No dobra - opis łopatologiczny:
1. "Zabij" CG
2. Skopiuj wszystko z katalogu CommuniGate poza katalogiem /bin do miejsca gdzie chcesz
3. Wyedytuj rc_CommuniGate zmieniając BASEFOLDER na ten nowy, w którym są pliki
4. Uruchom ponownie CG
I zrobione...

Tytuł:
Nie chce mi się tego pliku zmieniać. Pokombinuję w setupie bo tam jest dużo opcji na temat folderów, pewnie gdzieś się dodaje albo zmienia ścieżki.

A przy okazji, momo że plik rc_CommuniGate jest gdzie trzeba CG nie startuje mi sam muszę ręcznie odpalać

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
A przy okazji, momo że plik rc_CommuniGate jest gdzie trzeba CG nie startuje mi sam muszę ręcznie odpalać

Nie wiem co masz na myśli - gdzie jest plik, to mało ważne. Ważne jest jego wywołanie w rc_user... Masz wpisane rc_CommuniGate start?

Tytuł:
MODERATOR

lamer pisze:
Cytuj:

Nie wiem co masz na myśli - gdzie jest plik, to mało ważne. Ważne jest jego wywołanie w rc_user... Masz wpisane rc_CommuniGate start?

Lamer nie masz racji, wszystkie pliki w /rc/rcuser wykonują się automagicznie podczas startu systemu... musisz pokombinować nad tym scriptem... najlepiej weź jakiś gotowiec i przerób... można w rc_user ale to mało eleganckie... daemon powinien wystartować wcześniej...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.