Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 17:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: AP do 200zł?

Witam, czy ktoś mógłby polecić APeka ktory będzie pracować z anteną dookólną, albo przynajmniej 180st. (szczelinową) w miarę bezawaryjnie? Rozumiem, że sprzęt tej klasy będzie się zawieszać, ale żeby robił to jaknajrzadziej :) Będzie on podłączany do switcha skrętką i ze switcha do serwera na NND oczywiście. Aha, chciałbym taki AP, nie wiem jak to mówicie 'przezroczysty'? Żebym normalnie wpisywał MACi kart klientów na serwerze i administrował nimi tak jak robię to w LANie. W sumie antenę też możecie polecić ;) Sprzęt nie musi być nowy, preferuję allegro :]

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak rozwiązać sytuację u klienta co będzie odbierał sygnał radiowy? Kupować karte radiową za 70zł + antene za 80 (15m kabla) czy moze jednak antene za 60zł z 2 metrowym kablem + jakiś tani AP + skretka + zwykla sieciowka?

EDIT: Zapomniałem dodać, że wolę lepszą 11tke niż słabszą 54ke, bo klientów będzie można policzyć na palcach jednej dłoni.

Za odpowiedzi z góry dzięki :)

Tytuł:
Użytkownik

jeśli chodzi o ap to w tej cenie można kupić ovilinka 1120, a jak dobrze poszukasz na forum znajdziesz link do oprogramowania APPro. Nie wiem dlaczego się uparłeś na nowy sprzęt ale z używek to można jeszcze kupić ovislinka 5460 lub planeta wap-4000v2. Co do planeta różnie się sprawuje, ja nie narzekam, a już nie jedną osobę zaskoczyłem pokazując w jakich miejscach zasięg ma moja sieć, sprawdzając go laptopem z wewnętrzną sieciówką. Antene jaką mogę polecić to Interline Horizon XP 9dBi (mam stare wydanie, gruba rura) takiej używam i jak już pisałem spisuje się wyśmienicie. Swój zestaw kupiłęm na allegro za kwote ok 270zł (ap+antena+konektor).
Co do tego jak podłączać klientów to wszystko zależy od odległości i widoczności, a sieci radiowe bywają bardzo kapryśne i wybredne, także musisz eksperymentować. U mnie w sieci rządzi MSI PC54G2.

Dzięki za odpowiedź, jednak małe sprostowanie:
p4w3k pisze:
Sprzęt nie musi być nowy, preferuję allegro :]

Antenę nadawczą masz tylko 9dBi? Moi klienci mieszkają na dwóch sąsiednich ulicach w promieniu nie większym niż 400m wokół anteny. Ile decybeli powinienem kupić? :)

Tytuł:
Użytkownik

jesli nie wiecej jak 400m to w takim razie ap w puszke i na dach, jak bedzie za słaby sygnał to wtedy pomysl o antenie ale 9dBi to jest na wyrost, a linki robie na antenie wewnetrznej laptopa na dobry kilometr

Tytuł:
Użytkownik

ale na tej odleglosci i na tej antenie jest to tylko link z nazwy - transfer zerowy lub mninimalny przy dobrym wietrze.
idea godna polecenia zwlaszcza w lokalizacji gdzie na 13 kanalach
zobaczyc mozna 25 stacji :)

Tytuł:

A teraz konkretnie:

Taki AP
http://allegro.pl/item88504015_supercen ... ch_x4.html

Do tego taka antenka
http://allegro.pl/item88589630_antena_s ... 17dbi.html

Będzie to hulać? Bo chcę zamawiać ;) Nie jestem pewny AP, bo nie wiem czy pracuje w odpowiednich trybach i czy jest przeźroczysty ;)

Tytuł:
Użytkownik

Bardzo fajnie mi chodził ten linksys jak go miałem, dodatkowo ma serwer dhcp, może byc routerem, nie może być AP klientem ... Cena też taka sobie.
Ale co do przezroczystości to zawsze się mówiło o AP klientach a sama baza chyba zawsze jest przezroczysta :?
Antena może być, tylko nie wiem czy to ten "właściwy" sprzedawca :wink:
Ten linksys ma gniazdo rp-tnc więc pamiętaj o właściwych wtyczkach.
Osobiście polecam WAP-1966 Planeta. Mam ich w tej chwili 7 w tym jeden na bazie i chodza bez problemów kilka miesięcy, zapomniałem o nich. Jako klient na jednej stacji działa Linsys WAP-11 v 2.6 i też mogę je polecić.
Powyższe 2 są przezroczyste jako AP klient.

Powodzenia

Tytuł:

więc tego linksysa już zamówiłem, mógłby ktoś doradzić co z anteną? na ask forum przeczytałem, że antena z za dużym zyskiem może działać nawet gorzej niż te słabsze... z racji mojej odległości (do 500m) zdecydowałem na 13dBi - 15dBi... no i ma to być antena dookólna lub semidookólna... proszę o pomoc, bo chciałbym jutro zamówić :)

Tytuł:
Użytkownik

Możesz kupić szczelinówke lub sektorówkę. Pamiętaj o małym kącie promieniowania w PIONIE tych anten, około 6-10 st. Antena o zysku około 19 dB powinna mieć długość około 1,5 m i 16 szczelin na jednej ściance.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.