Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 21:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Ice pisze:
Tak mialem takie wpisy i po tym zwis :)
I mam przekirowanie portów do dc i gg 411 i 1550 ( w setupie opcja 47 port forwarding-chyba) no i jeszcze wpis w rc_user do blokady p2p kilku uzytkownikom

Ale czy potej nocy gdzie ci wszytsko dobrze chodzilo tez masz w logach takie wpisy ?

Tytuł:
no to poradzcie cos mnie: od zawsze freesco 0.2.7 dla modemowcow, ethernet router, zapisany na dysku i tak jak w weekend bylo ok tak poniedzialek wtorek i sroda rowno ok 11-12 rano zwis! i powtarzam ze nie jest to sprzet, moge sie normalnie zalogowac wlaczac mc edytowac pliki etc.. poza tymi "zwisami" wszystko ok - aha tez sie czasem zdaza ze jakas stronka sie nie zaladuje i trzeba refreshowac ale to w sumie marginalny problem.

Tytuł:
No jak narazie serwer się nie zawiesił dc++ od 3 dni ostro ciągnie jeden ten magiczny vpis -vj coś dał (bo nic innego nie robiłem) A magiczne kompletne zwisy tez zniknely mozedo tez od tego było...no jak narazie zero problemów. Dzięki wszystkim za pomoc i posty...niech wam transfery będą przyjazne :)))

Tytuł:
Przepraszam wszystkich...ma być "-vj" [bez spacji].

Słuchajcie też mampodobny probem z freesco, zawiesza się nawet po paru minutach d rebbotu, i co pojawia się wpis w logach... nie pamietam dokładnie teraz, ale w tłumaczeniu ze cos maskarada nie ma wolnych portów, a pożniejkomunikaty po koleii... ostatnia wiadomość wysłana 15 razy 4 razy 30 razy.... No i takw kratke kompletnie...
czy mieliście też takielogi?? i czy pomogło wpisanie tego "-vj"
i jeszcze jedno.. w którym wieszu dopisać to"-vj" i czy w ciapkach..szczerze to nie wiemjaktozrobić bo tegonigdy nie robiłem-nie dopisywałem niczego.. więc jak wam się chce topomózcie...

Tytuł:
hehe, a znasz choć podstawowe komendy LINUXa ???
jak nie to może wyłącz serwer, wyjmij dyskietkę i zrób to pod WINDOZĄ... w notatniku..

a jak chcesz się pobawić to proszę :

1. logujesz się na ROOT'a
2. I wpisujesz kolejno polecenia :

cd mnt ENTER
cd router ENTER
cd ppp ENTER
edt optionsc ENTER

no i wpisujesz w pierwszej linijce "-vj"

3. F10 albo ALT+X i dajesz "y" - żeby zapisać zmiany

potem tylko REBOOT
i powinno być ok.

Mi osobiście wpis "-vj" baaardzo pomógł - czyt. rozwiązał problem.

Gdzieś tu jeszcze było napisane że warto zrobić następującą zmianę (jak coś piszę nie tak to dajcie znać" :

W -> ROUTER\ETC\atd wpisać "#" na początku linijek :

control unblock

control block

Powinno to wyglądać mniej więcej tak :
"...
if [ $C = 0900 ]; then
# control unblock
fi

if [ $C = 1815 ]; then
# control block
fi

done
..."

Mam nadzieję że choć troszkę pomogłem - w końcu to moje pierwsze udzielanie się na forum :)

aaa, jeszcze inna sprawa - ale to może do admina ... może by tak się przerzucić na spolszczoną ver. forum ? mogę przesłać pliczki...

Dzieki za tego posta podbudował mnie, bo nareszcie ktos był w stanie napisać coś kokretnego,nie jeżdżac przy okazji tymco dopiero się wszystkiego uczą....

Powinienem już znać pare komend, ale pewnie każdy na początku też nie wiedział od czego zacząć i jak co ugryść... bo gdyby tak było po co na uczelniach byli by nam profesorowie potzebni.. przecierz wsystko mozna by nauczyć się z ksiażki nie??(tam jest wszystko też opisane krok po kroku)...

Dobra nie nudze, zapytam tylko o jeszcze jedno...czy problem z zawieszaniem wygladał u was podobnie jakumnie? poprostu wariował routin.. nakompach nie było gg, www, poczty itpapingi były (wp i DNS-y) bo w momencie zwizu pojawiały mi się logi ze brak jest dla maskarady wolnego portu czy jakos tak (też to mieliście? zastanawiam się dlaczego? wy nie znaju?)

mam nadzieje że jeżeli mi się uda rozwiazać ten problem toibede w stanie powiedzić innym co z tym robić...
DZIEKI... wam...

Tytuł:
wiem wiem,ale już zgłupiałem...
w jakiehj postaci wpisać?? -vj czy "-vj"

bo cudzysłów może teżcoś osnaczać ?

Pozdrawiam

Tytuł:
hehe,
bez cudzysłowów...

:)

A problem wyglądał następująco :

Wszysko działa OK, aż do momentu kiedy następował całkowity zwis serwera - tj. nic nie możesz wpisać z klawiatury itd...

Widoczne były tylko mokunikaty MASQ....

Tytuł:
PGF

Ludzie, zmniejszcie sobie czasy utrzymywania polaczem maskowanych;
w /rc/rc_masq:

: [/] [] ()
ipfwadm -M -s 7200 10 600   # Ustawienie czasu utrzymywania połączeń maskowanych TCP, po rozłączeniu TCP, UPD w sekundach.

na
ipfwadm -M -s 720 10 100   

A jak beda komunikaty to jeszcze mniejsze wartosci.

Tytuł:
ja zmniejszyłem czasy na 720 10 60
i nadal w loch wywala mi jakie jest minimóm na jakie mozana zmniejszyć czasy???

Mar 12 20:07:49 - kernel: ip_masq_new(proto=TCP): no free ports.

Tytuł:
PGF

zmniejszyłeś czasy i co ? reset serwera ? rc_masq restart ? Jakie oprogramowanie internetowe powoduje taką ilość otwartych połączeń maskarady ? Może masz uszkodzony obraz FreeSCO ? Może powinieneś podmienić kernel na ten z roszerzoną maskaradą ?

Tytuł:
dobra podpowiedź same pytania.... :)
pytanie pierwsze.. zmniejszyłem już czasy do 600 10 50, zrestartowałem i przestał się narazie chwilowo burzyć... ale zobacze na ile...
Jakie oprogramowanie powoduje taką liczbę połaczeń internetowych nie mam fioletowego :P pojęcia... przy 8 osobach w sieci.. podejrzewam że kaza....? alespotkałem się z opiniami ze nie koniecznie...
obraz mam raczej OK, ze stony fresko.pl z zipa i dwa razy zgrywałem na syskietke...

Tak podmienie napewno na twój tuning, (pare osób chwaliło) tylko musze chile znaleść i poczytać twoją stronke...

dobra poczekam izobacze comi serwr powyświetla... :)

Tytuł:
PGF

No tak zapomniałem napisac, że trzeba zrobic reboot, ale to jest elementarne watsonie :-)))

Tytuł:
Moze ktos mi wyedytowac jak to powinno byc wpisane bo juz mnie wkurza te zawieszanie sie ?

Tytuł:
PGF

Ja mogę :D

Tytuł:
a wiec i mozesz mi powiedziec gdzie to wszytko wpisac bo wpisalem -vj w pierwszej linijce i nadal mi sie wiesza server.ver 0.27

Tytuł:
a wiec i mozesz mi powiedziec gdzie to wszytko wpisac bo wpisalem -vj w pierwszej linijce i nadal mi sie wiesza server.ver 0.27

Tytuł:
PGF

http://www.freesco.arx.pl/news/2002/wrz ... 58.htm#750

Tytuł:
ok zastosowalem sie do polecenia dzieki ale jeszcze pytanko oczywiscie poza
-vj
asyncmap 0

jest jeszcze
persist
lcp-echo-interval 60
lcp-echo-failure 5
connect /bin/true
name (moje haslo)@neostrada.pl

czyli razem tak ma byc ?

-vj
asyncmap 0
persist
lcp-echo-interval 60
lcp-echo-failure 5
connect /bin/true
name (moje haslo)@neostrada.pl

Tak jest w moim pliku mnt/router/ppp/options.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.