Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 24 czerwca 2025, 07:03

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Mam sieć na nnd 6 kom.po kablu i 5 po wifi. Na kablu wszystko działa dobrze. Wifi ma problem gdyż kompy nie dostają adresu z DHCP a jak przydzielę ręcznie to transfer jest słaby i nie zawsze działa. Poziom sygnału 86%. Jako AP mam AP PLANET WAP-4035 Ustawiłem go jako AP i wyłączyłem DHCP. Nie wiem czy to ustawienie odpowiada BRIDGE jeżeli nie, to może tu być problem, ale nie wiem jak to ustawić.

Jak to skonfigurować?

Tytuł:
Użytkownik

Chyba pomyliłem pojęcia. wszystko jak wyżej ale poza tym BRIDGE który jak rozumiem jest połączeniem 2 ap'ków, a nie oto mnie chodziło.

Tytuł:
Użytkownik

chodzi Ci pewnie o tryb przeźroczysty tzn, że ludzie za ap'kiem są jak w LAN'ie. To właśie jest tryb bridge, co nie znaczy że można tak połączyć tylko dwa apeki. Jeden może być bazą a reszta mostami do pozostałych podsieci.

Tytuł:
Użytkownik

W takim razie jak mam ustawić sprzęt żeby to wszystko działało?

Tytuł:
Użytkownik

jezeli urzadzenie ma spelniac funkcje ap to ustaw w trybie AP i na pewno po poprawnym skonfigurowaniu urzadzenia bedzie przepuszczalo mac do routera - nie bedzie uzytkownikow maskowalo jako swoj mac.

problem taki pojawia sie po podlaczeniu niektorych typow ap w trybie ap client, ale jest to obejscia, wystarczy w dhcp.conf dokonac popranego wpisu maca a w ethers maca ap clienta i wszytsko hula.

problem z przydzielaniem ip wystepuje czesto w sytuacji kiedy jest slabe polaczenie radiowe pomiedzy ap a uzytkownikiem.
takie sa moje spostrzezenia.

Tytuł:
MODERATOR

Wygląda to raczej na problem z wifi a nie nnd. Ewentualnie konfiguracja u klientów. Sprawdź czy mają włączone pobieranie ustawień przez dhcp. Sprawdź czy ten AP nie ma opcji DHCP Forwarding, którą trzeba włączyć. Spróbuj wreszcie zmienić kanał na inny...
Jakie masz odległości do klientów i jakie anteny?

Tytuł:
Użytkownik

W nnd włączony DHCP i ARP i w sieci kabel działa a przez radio z 4 komputerów 2 pobierają adres (wolno) a 2 nie. G w tych 2 ustawię na stałe IP i w nnd wyłączę ARP to logują się ale transfer jest słaby (jakieś 16kB max) poziom sygnału u tych klientów waha się na poziomie 80-86%. Antena w AP: http://allegro.pl/item75539416_75539416.html a u klientów YAGI. Zmieniałem kanały i to od nich nie zależy. Ostatnio prubowałem podłączyć laptoka w odległości ok. 10m od anteny i też nie dostał IP a gdy przydzieliłem to raz miał łącze że wszystko szło super a następnym razem 0kB.

Tytuł:
MODERATOR

Czym mierzysz ten poziom sygnału? Odłącz tą antenę i załóż oryginalną od AP-ka i sprawdź jeszcze raz na laptopie. Antena "made in garaż" może być przyczyną tego problemu...

Tytuł:
Użytkownik

Pomiar robiłem za pomocą dołączonego programu do karty ASMAX PCI-311b w odległości ok. 400m - 86%. Skora ta antena jest "garażowa" to jaką mam kupić zeby taka nie była?.

Tytuł:
MODERATOR

Nie podchodź do tematu od brzydko mówiąc "dupy strony"... Zanim kupisz nowy samochód sprawdź czy w starym nie skończyło się paliwo...

Tytuł:
Użytkownik

Myślałem że proszę o pomoc specjalistów, a nie "wierszokletów". Czy dostanę jakąś sensowną propozycję rozwiązania tego problemu?. Tracę czas a sieć nadal cienko działa.

Tytuł:
MODERATOR

Gdziez tam specjalistow. W wiekszosci sami amatorzy. O wifi mam praktycznie zerowe pojecie, wiec napisze tylko, ze Lamerowi prawdopodobnie chodzilo o to, zebys sprawdzil, czy to na pewno wina obecnej anteny (np przez podlaczenie oryginalnej).
[OT] Wierszokleta nie bede, bo mi karkolomne zdania wychodza :P[/OT]

Tytuł:
Użytkownik

Narazie nie mam możliwości wymiany anteny gdyż AP'ek jest pod dachem gdzie wejście jest z dachu zasypanego śniegiem. Do czasu zanim śnieg stopnieje mam zamiar uruchomić do testów 2 serwer na najnowszym nnd i z innym AP'kiem i inną anteną. Czy ta antena:http://allegro.pl/item91088314_antena_dookolna_14dbi.html także jest "garażowa", jeżeli tak to proszę o jakąś rzeczową propozycję.

Tytuł:
MODERATOR

I weź tu kur... ...ać chciej pomóc. Człowieku! Może masz po prostu źle zarobione końcówki albo zawilgocone połączenie. Nikt nie jest jasnowidzem. Podałem konkretny sposób sprawdzenie gdzie jest problem ale po prostu nie czytasz co się do ciebie pisze.
Daj sobie spokój z kupowaniem na allegro jeżeli nie masz tam sprawdzonego dostawcy. Szukasz dobrego sprawdzonego sprzętu? Wejdź na www.dipol.com.pl

Tytuł:
Użytkownik

SPOKOJNIE!!. Swoimi piśmiennymi słowami jestem daleki od obrażania, czy denerwowania kogokolwiek!!!!!!!.
Lemar nie denerwuj się. Wystarczyło napisać to, co napisałeś w ostatnim poście, (pomijając niepotrzebne epitety), a ja postaram się to sprawdzić, gdy pogoda dopisze. A jeżeli chodzi o 2 serwer - na czymś trzeba się uczyć i poszukiwać rozwiązań!!.

Tytuł:

Moim zdaniem problem lezy w DHCP ap. Sprawdz dokładnie czy DHCP w AP jest wyłączony wydaje mi się że w sieci może być tylko 1 serwer dhcp, czesto tak jest ze sam AP tez ma wbudowany serwer dhcp (np dlink) i domyslnie jest on aktywny a tak być nie może. To tłumaczyło by też że po recznym nadaniu ip kompy czesciowo działają, w moim przypadku podczas proby wyłączenia DHCP mimo iz opcja była odznaczona i ustawienia zapisywane zawsze wracała do trybu aktywnego, pomogło dpiero wgranie starszego firmware-u. (AP-900+)
To tyle co mi do głowy przychodzi w tym momecie.
Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Podstawowa sprawa to sprawdz jakosc sygnalu :)
Jesli sila jest ok 85 % jak podajesz a jakosc bliska zero to nie dziwie sie ze tak to chodzi :)
Sprawdz u tych co sie polaczyli juz z APkiem jakie pingi ida i ile pakietow leci w kosmos sprawdzajac takze na duzych pakietach.
Problem w twoim przypadku moze byc w konfiguracji albo poprostu lipnej antenie u klientow badz na APku.

Ja posiadam dookolna podobna do tej 2giej ktora pokazales i jeden uzytk ma lipna YAGI na odleglosci 50m i ma problemy a 2gi user 300m dalej na Panelu 9dbi smiga bardzo ladnie :) Wiec z doswiadczenia wiem ze anteny maja duzy wplyw :)

Proponuje sprawdzic konfiguracje ew, zrobic UPDATE firmware'u

Tytuł:
Użytkownik

Nadal nie mam możliwości dojścia do anteny APka. Sprawdziłem u klienta oddalonego ok 500m że moc sygnału ok.50% i 50% pingów idzie w kosmos. U klienta odległego o jakieś 100m u którego wszystko działa prawidłowo pingi do onet.pl - 16ms i 100%ok.

Tytuł:
Użytkownik

W takim razie proponuje anteny klienckie i nadawcza sprawdzic...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.