Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 9 lipca 2020, 13:59

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 12 marca 2006, 22:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
prosty sposob na obejscie niedogodnosci w postaci przycinania ruchu z cache squida przez niceshapera.

warunkiem jest aby byl na routerze squid z markowaniem MISS i HIT,
oraz podniesiony interfejs imq.


Ostatnio zmieniony wtorek, 14 marca 2006, 08:32 przez -MW-, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 12 marca 2006, 22:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
#!/bin/bash
TC="/sbin/tc"
i="/usr/sbin/iptables"
#0120306

case "$1" in
start)

echo ""
echo " ----ON---- "
echo ""

# port na ktorym pracuje squid
PORT=8181

# usuwa reguly
$TC qdisc del dev imq3 root &>/dev/null

# ---- tworzy lancuch ------------
$i -t mangle -N squid
#----- Odowolanie do lancucha-----
$i -t mangle -A POSTROUTING -j squid

#---markowanie squida----z cache
$i -A squid -t mangle -p tcp -m string --string 'X-Cache: HIT ' -j CONNMARK --set-mark 0x8888
$i -A squid -t mangle -p tcp --sport $PORT -j CONNMARK --restore-mark

# kieruje zamarkowane pakiety do imq
$i -A squid -t mangle -p tcp -m mark --mark 0x8888 -j IMQ --todev 3

# przepustowosc interfejsu dla squida w KB (kilo bajtach)
SR=2048
# Tworzymy glowna kolejke na interfejsie
$TC qdisc add dev imq3 root handle 40:0 htb default 11
# Glowna klasa
$TC class add dev imq3 parent 40:0 classid 40:1 htb rate $((SR*8))kbit ceil $((SR*8))kbit quantum 1600
# podklasy
$TC class add dev imq3 parent 40:1 classid 40:11 htb rate $((SR*8))kbit ceil $((SR*8))kbit quantum 1500 burst 0k cburst 0k
# sprawiedliwy podzial
$TC qdisc add dev imq3 parent 40:11 esfq perturb 10 quantum 1500

;;
stop)

echo ""
echo " ----OFF---- "
echo ""

# usuwa reguly
$TC qdisc del dev imq3 root

#---kasuje odwolania
$i -t mangle -D POSTROUTING -j squid
#---czysci reguly w lancuchu
$i -t mangle -F squid
#---kasuje lancuch
$i -t mangle -X squid

;;
restart)
$0 stop
sleep 1
$0 start
;;
*)

echo ""
echo " Uzycie skryptu [ start | stop | restart ] "
echo ""

exit
;;
esac


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 01:35 przez -MW-, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 marca 2006, 01:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 26 października 2005, 13:02
Posty: 1404
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
dodaj do WIKI jesli to dziala :)

_________________
www.komputer.cuprum.pl
Intel Core 2 DUO QUAD, DUAL DDR2 8GB, GF8800 1 GB, HDD SATAII 750 GB + 750 GB + 80GB + IDE HDD 40 GB, Linux Mandriva 2008 PP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 marca 2006, 03:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
ja przetestowalem i dziala, teraz pora na innych i jak sie wypowiedza to dopiero.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 marca 2006, 13:55 
Czy ten skrypt należy uruchomić przed czy po NiceShaperze


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 marca 2006, 18:43 
Offline

Rejestracja: wtorek, 9 grudnia 2003, 16:08
Posty: 69
Lokalizacja: OL
-WM- a mógłbys wkleic swoje ustawienia niceshaper-a ?
chodzi mi o config. i users.

dzieki .
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 marca 2006, 22:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
mysle ze i tak z nich nie skozystasz poniewaz z rozmyslem sa zle ustawione, nie nadaja sie do korzystania :)
ja mam zrobiony podzial na uzytkownikow spokojnych i upierdliwych, pierwszych pilnuje nice a drugich htb na wirtualnych interfejsach.
jest to o tyle ciekawe ze caly ruch sklasyfikowany jest w/g roznych priorytetow, a cala niechciana reszta lacznie z p2p trafia do bardzo waskiej rurki o przepustowosci 2KB/s.

nice jest fajny do prosteko szybkiego podzialau lacza, htb - nie wiem kto to napisal, tez jest fajne, ale tez nie spelnia moich oczekiwan, wiec zrobilem sobie swoje :) coprawda dalej jest w fazie testow ale mam nadzieje niebawem sie nim pochwalic.

w pliku users nie mam zadnych wpisow oprocz wyszczegolnionych ip klientow i interfejsu na ktorym sa podlaczeni - czyli standard.
priorytetow nie przypisuje bo to nie mialo sensu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 14 marca 2006, 22:51 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Cytuj:
Czy ten skrypt należy uruchomić przed czy po NiceShaperze


jest to obojetne poniewaz regulka squid w mangle postrouting i tak dodaje sie na koncu za regulka niceshaper_dl


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 01:36 przez -MW-, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 marca 2006, 14:04 
Offline

Rejestracja: niedziela, 15 czerwca 2003, 16:57
Posty: 28
Hej.fajny pomysl:) mam tylko pytanko.na jakies metodzie ma pracowac niceshaper??(mark czy imq)trzeba cos w nim jeszcze dopisac??z tego co zrozumialem niceshaper zajmuje sie wszystkim ort. www(bo leci na imq) za ograniczanie www odpowiedzialne sa regulki w squidzie.dobrze mysle?co do kolejnosci uruchamiania, najpierw skrypt podnoszacy imq, pozniej niceshaper,mrtg, Twoj skrypt i na koncu squid,dobrze?dzieki ps.jeszcze jedno.gdzie dodac regulke przekierowujaca port 80 na 8080??moge to zrobic w firewallu czerwo czy dopisac do iptables(jask tak to , gdzie?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 marca 2006, 15:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
cos ci sie pomieszly skrypty

ten niweluje przycinanie pakietow z cache przez nice i nic wiecej.
kieruje caly ruch z cache na imq3 ktorego przepustowosc mozesz dowolnie ustawic ( dla wszystkich, grupu lub pojedynczego usera - ale to trzeba dorobic)
na poczatku wontku napisano:
Cytuj:
warunkiem jest aby byl na routerze squid z markowaniem MISS i HIT,
oraz podniesiony interfejs imq.


samo przez sie ma sie rozumiec ze niceshaper musi byc wlaczony i squid tez.

1.kopiuj skrypt
2.zmien sciezki i port na wlasciwy
3. jesli w/w warunki sa spelnione uruchom i ciesz sie
4.iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -i eth1 --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8181
5.jak sie to ma do wymyslinych firewal nie wiem poniewaz nie uzywam,
mam orginal z nnd - w zupelnosci wystarcza, a wspominane firewale to chyba powinny zmienic nazwe.


Ostatnio zmieniony wtorek, 28 marca 2006, 18:53 przez -MW-, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 28 marca 2006, 17:39 
Offline

Rejestracja: niedziela, 15 czerwca 2003, 16:57
Posty: 28
Oki,rozumie.po Twojej odpowiedzi mi sie nasuwa kolejne pytanie.ruch z cechu sqiuda idzie na imq2(moge sobie poprzycinasz i inne bajery porobic)a do z danymi, ktore squid musi dociagnac z internetu(jest to pod kontrola nice czy putili spowalniajacej squida??)w moim zamysle chce zrobic w sowojej sieci tak:nice na imq zajmuje sie calym ruchem(dowolnie sobie przycinam) ort. www,a squid zajmuje sie www.przedewszystkim zalezy mi na szybkim chodzeniu www i przeciwdzialaniu zapychania uploadu przez upierdliwe p2p!!!sorki, ze mam tyle pytan,ale kto pyta nie bladzi:)dzieki za cierpliwosc:)
ps.cale www idzie na imq2 czy tylko to co ze cechu squida, bo raz ludzie pisza tak a raz inaczej??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 29 marca 2006, 23:01 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
zamiast zadawac pytania zacznij czytac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 30 marca 2006, 12:03 
Offline

Rejestracja: niedziela, 15 czerwca 2003, 16:57
Posty: 28
Oki.juz wszystko wiem po przeanalizowaniu tego skryptu do squida. on tylko dziala na cache sqiuda.a co do reszty trzeba innymi sposobami zrobic.oczywiscie sa opisane na forum:)dzieki za cierpliwosc, zabieram,sie za testowanie:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 30 marca 2006, 22:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
Dla tych majacych problem z podniesieniem imq




#!/bin/sh
#
case "$1" in
start)
#
echo ""
echo " Wirtualne interfejsy IMQ ----- ON -----"
echo ""

/sbin/modprobe imq numdevs=6 &>/dev/null

/sbin/ifconfig imq0 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq1 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq2 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq3 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq4 up &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq5 up &>/dev/null

#
;;
stop)
#
echo ""
echo " Wirtualne interfejsy IMQ ----- OFF -----"
echo ""

/sbin/ifconfig imq0 down &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq1 down &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq2 down &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq3 down &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq4 down &>/dev/null
/sbin/ifconfig imq5 down &>/dev/null

/sbin/rmmod imq &>/dev/null
#
;;
restart)
$0 stop
$0 start
;;
*)
echo ""
echo "Uzycie[ start | stop | restart ]"
echo ""
exit
;;
esac


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 7 kwietnia 2006, 08:19 
Offline

Rejestracja: czwartek, 25 sierpnia 2005, 17:25
Posty: 98
A jak sprawdzić poprawność działania tego skryptu ?? Zrobiłem wszystko wg zaleceń i wsio się pięknie uruchomiło. Ale wczoraj wieczorem miałem telefon od klienta że na www.dsl.cz licznik pokazał mu prędkośc połączenia 44kB a powinno być około 256kB :? Aha jeszcze jedno jaką metoda powinna być ustawiona w nice? Wczoraj zrobiłem mały teścik, pobierałem 10MB plik ze stronki i w tym czesie wydałem polecenie niece... stats i co zobaczyłem pomimo że plik pobierał się z prędkością około 50kbps ?? Kompletnie nic :? Co może być przyczyną ?? Pozdrawiam

_________________
A życie zapier... jak Forest Gump


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 7 kwietnia 2006, 22:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 14 maja 2005, 15:07
Posty: 3177
Lokalizacja: Busko-Zdrój
: [/] [] ()
licznik pokazał mu prędkośc połączenia 44kB a powinno być około 256kB


liczniki nie klamia - tp s.a. cie dymie - dzwon i upominaj sie o przyslugujace pasmo.
ja tak bym zrobil.

skrypt podnoszacy imq nie powoduje zadnych ograniczen ani przekierowan :lol:

trzeba jeszcze cos dolozyc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 10:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 7 grudnia 2004, 16:36
Posty: 120
Lokalizacja: Andrychów
Zapodałem sobie te skrypciki i mam taki problem. Sprawdzam sobie predkość na www.DSL.cz i pokazuje jakąś tam wartość... potem obcinam sobie w NICE mocno pasmo i ponownie uruchamiam nio i niestety wartosc pokazywana jest juz duzo mniejsza...wg mnie NICE tego juz nie powinien przycinac i powinno to leciej po lokalnej ze squida - czy moze źle mysle?
Z tego co jeszcze zauwazyłem to ruch jest kierowany na IMQ3 jednak TX i RX mają dokładnie takie same wartośc : czy to normalne??

Cytuj:
imq3 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
UP RUNNING NOARP MTU:1500 Metric:1
RX packets:1668 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1668 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:30
RX bytes:1804681 (1.7 Mb) TX bytes:1804681 (1.7 Mb)



Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 15:46 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
tigger_81 pisze:
i powinno to leciej po lokalnej ze squida - czy moze źle mysle?

Piszesz o sprawdzaniu predkosci na dsl.cz? Jesli tak, to sie zastanow.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 20:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: wtorek, 7 grudnia 2004, 16:36
Posty: 120
Lokalizacja: Andrychów
Tak o sprawdzaniu predkości z DSL.cz, tak mi sie wydawało, że on sprawdza to wczytując określone witryny, wiec proxy za pierwszym razem powinno to cachować a później mimo że ogranicze sobie prędkość pobierania z internetu, powinno mimo wszystko pobierać te stronki ze squida...przynajmniej takie jest moje wyobrazenie o tym...jeżeli złe to prosze mnie z tego błędu wyprowadzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 21:10 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 14:08
Posty: 3984
Lokalizacja: Rzeszów
http://dsl.cz sprawdza m.in takze ping, wiec nie wydaje mi sie, zeby proxy moglo w jego przypadku cos zdzialac. Lepiej zainstaluj sobie wtyczke externed statusbar do firefoxa i obserwuj predkosc otwierania strona w pasku na dole.

_________________
FAQ dla NND: http://nnd-linux.pl/faq.php
Doswiadczenie, to cos, co zdobywasz tuz po chwili w ktorej go potrzebowales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl