Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 16:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Posiadam LMS na Slackware 10.2 z Allegro-Kubi (chyba przejdę na NND bez LMS) i w sieci LAN przez RJ45 mam włączony punkt dostępowy BELKIN F5D6130v2 (posiada IP,brame), do którego z kolei mam przez WiFi podłączone 2-komp. I wszystko hula ale przydzielone pasmo w LMS po 256/kbits dla tych komp. jest złudzeniem bo leci do nich całe 1900/kbits!
NICESHARPER pokazuje 256/kbits a u klienta www.dsl.cz całe pasmo i sprawdzałem z FTPa - leci 160/KB!
Ten BELKIN jest w LMS jako "Osprzęt sieciowy" i nie wiem czy nie muszę go jakoś inaczej skonfigurować (jako komp.?) bo ARP go nie widzi ale widzi klienta do niego podłączonego.
Proszę o pomoc jak ktoś zna rozwiązanie.
Pzdr.

Tytuł:
Użytkownik

chyba podajesz ip kompa za urzadzeniem... dla urzadzenia jesli jest routerem... podaj ip kompa w niceshaperze nie urzadzenia... sprawdz takze czy nie ma w cache pomiarow z dsl.cz (albo masz proxy)

Tytuł:
Honorowy Admin

Mam takie urządzonko do prób i jest to standardowy AP, który jest przezroczysty dla serwera. Ma jedynie szyfrowanie i filtrowanie po MAC. Łączący się klient dostaje IP z serwera i normalnie obowiązują go wszystkie regułki. Problem chyba leży w konfiguracji regułek...

Tytuł:

Raflik pisze:
chyba podajesz ip kompa za urzadzeniem... dla urzadzenia jesli jest routerem... podaj ip kompa w niceshaperze nie urzadzenia... sprawdz takze czy nie ma w cache pomiarow z dsl.cz (albo masz proxy)

Podaję IP kompa za tym urządzeniem BELKIN taki jak ma user,
rzeczywiście mam PROXY, czyżby pamietało wskazania z mojego konta? (pełnene pasmo) a wskazania NICESHARPERA są rzeczywiste wg moich ustawień dla userów? To byłoby dobre (wizualnie) dla userów :D . A jak ten CACHE mogę skasować (w razie czego)?

Tytuł:

Maciek pisze:
Mam takie urządzonko do prób i jest to standardowy AP, który jest przezroczysty dla serwera. Ma jedynie szyfrowanie i filtrowanie po MAC. Łączący się klient dostaje IP z serwera i normalnie obowiązują go wszystkie regułki. Problem chyba leży w konfiguracji regułek...

Właśnie takie mam to urządzenie (przezroczyste) ale regułki ustawiam przez LMS i w jakich plikach są zapisane? Może podglądne i ewentualnie poprawię wg wzoru (też proszę o niego).
Pzdr.
Jacek

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie używałem LMS, więc nie wiem. Zgodnie jednak z tym, co ci napisano, pomiętaj, że w regułkach IP tego Belkina jest dla ciebie nieistotny.

Tytuł:

Maciek pisze:
Nie używałem LMS, więc nie wiem. Zgodnie jednak z tym, co ci napisano, pomiętaj, że w regułkach IP tego Belkina jest dla ciebie nieistotny.

pomijając ten powyższy problem, czy NND posiada narzędzia do takiej konfiguracji, czy to polega na edycji odpowiednich plików w /etc itp., oraz czy posiada mechanizmy statystyk (graficznie), kontroli, ograniczeń p2p, pasma (skuteczne), bo przyznam, że nie zależy mi na LMS - konfiguracja poprzez HTTP (dość to ładnie zrobione) i planuję zainstalować NND, tylko jak przenieść obecne wpisy userów (25), może trzeba skopiować tylko niektóre do NND?
Pzdr.

Tytuł:
Użytkownik

część rzeczy ręcznie, część z automatu. Panelu www to chyba, żadna usługa nie ma :) No może mysql.. Wszystko da się w miarę prosto osiągnąc:
ograniczenie p2p - firwall czerwo
ograniczenie internetu - niceshaper
ograniczenie dostępu - firewall czerwo

statystyki:
mrtg, rrdtool - z konfiguratorami :) - na chwile obecna polecam mrtg jest lepiej dopracowana paczka[/url]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.