Kłaniam się,
To mój pierwszy post na tym forum;) Mam, nadzieję że wbaczycie mi jakeś pomyłki, moja wiedza o linuxie jest uboga. Starałem się czytać forum przez 2 tygodnie i wyciągnąc jakieś wnioski, które pomogłby mi w konfiguracji niceshapera ale bezskutecznie.
A oto problem:
Mamy neostrade 512 kb, która chcielibyśmy podzielić na 4 użytkowników.
Niestety, gdy któryś z nas korzysta z torrentów, kazy itd, to pingi skaczą niemiłosiernie. Normalnie do wp.pl mamy 13 ms, z torrentem 4000 ms
Co na to poradzić? Łącze niby mamy podzielone dobrze, każdy ma po 16 kilobitow. Raz zrobiłem eksperyment, odłączyłem wszystkich i zostawiłem tylko siebie i kolege. Ja nic nie ściągałem i wrzuciłem pinga na wp.pl, kolega miał jakiś program do torrentów, z którego ściągał raptem 1 kb ( i miał jakies 6 kb uploadu, czy to ma wpływ na pingi?) i pingi mimo tak małego downloadu sięgały 4 sekund...
Czy można to jakoś spriorytetyzować, zepchnąć torrenty na plan dalszy? ja gram dość sporo w gry sieciowe, możecie sobei wyobrazić co się dzieję kidy musze czekac pare sekund na swócj ruch;) A może jakaś dobra dusza, podałaby tu konfiga na neo 512 + 4 osoby?
Z góry dziękuje za poświecony czas...
Pozdrawiam