Witam wszystkich mam pytanko i prosbe zarazem. Mam problem z grami wogole nie widza serverow w internecie oraz komunikator Tlen bardzo dlugo sie laczy z serverem a funkcja telefon nie moze polaczyc sie z bazowym serverem wszystko dopiero gra jak przelacze komputer na inny server NND bo mam ich w sieci az 2

jeden na Neo a drugi na DSL i na tym Dsl sa takie problemy do tego wydaje mi sie ze GG automatycznie nie chce sie laczyc a jak recznie go polacze to jest OK z tym ze rozlancza co jakis czas stronki i inne zeczy chodza wiec dns niby dziala ale nie wszedzie obawiam sie i niewiem czy w dobrym kierunku ide to to ze przy konfiguracji drugigo servea pod DSL po defaltowych ustawieniach konfiguracji net_confem ustawiona karta sieciowa miala juz ip 192.168.0.1 a ze juz jest taki server NND z neo w sieci to recznie edytowalem plik odpowiadajacy za ustawienia kart i zmienilem na 192.168.0.111 aby nie gryzly sie w sieci pierszy server ma dhcpd odpalone i przydziela odpowiednio komputerom ip i bramki i tu niektorych klientow daje na neo a innych na dsl wiec moze sama zmiana ip nie wystarczy by modz w pelni bałwan jestem z dobrodziejstwa internetu w jakim kolwiek z opcji gry czy programy a moze to nie tu jest problem moze usluga dnsmasq ktora tez na obu jest wlaczona musi byc w jakis sposob zedytowana prosilbym o jakies wskazowki

bylbym wdzieczny