Co do Nice to plik users i config są dokładnie tymi samymi plikami, które miałem w poprzedniej wersji systemu (zrobiłem sobie ich kopie zapasową) i tam działały bez problemów. Co do pliku /etc/hosts to miałeś racje
tasiorek za długie nazwy hostów (ale ten plik tez jest przywrócony z backup'u i wcześniej działał bez problemu).
Co do blokady p2p to z tego co pamiętam w poprzedniej wersji tez sie tak działo ale tylko gdy miałem ipp2p w wersji 0.8.0, jezeli 0.7.x to nie było problemów i nie wywalało żadnego komunikatu nio i blokada działała.
a jeszcze co do pliku iptables.rules to wpisy odpowiedzialne za blokade wyglądają tak :
Cytuj:
-A FORWARD -s 192.168.1.57 -p tcp -m time --timestart 18:00 --timestop 23:00 -m ipp2p --kazaa --gnu --edk --dc --bit --apple --soul --winmx --ares -j DROP
-A FORWARD -d 192.168.1.57 -p tcp -m time --timestart 18:00 --timestop 23:00 -m ipp2p --kazaa --gnu --edk --dc --bit --apple --soul --winmx --ares -j DROP
-A FORWARD -s 192.168.1.56 -p tcp -m time --timestart 18:00 --timestop 23:00 -m ipp2p --kazaa --gnu --edk --dc --bit --apple --soul --winmx --ares -j DROP
-A FORWARD -d 192.168.1.56 -p tcp -m time --timestart 18:00 --timestop 23:00 -m ipp2p --kazaa --gnu --edk --dc --bit --apple --soul --winmx --ares -j DROP
-A FORWARD -s 192.168.1.55 -p tcp -m time --timestart 18:00 --timestop 23:00 -m ipp2p --kazaa --gnu --edk --dc --bit --apple --soul --winmx --ares -j DROP
-A FORWARD -d 192.168.1.55 -p tcp -m time --timestart 18:00 --timestop 23:00 -m ipp2p --kazaa --gnu --edk --dc --bit --apple --soul --winmx --ares -j DROP
-A FORWARD -s 192.168.1.54 -p tcp -m time --timestart 18:00 --timestop 23:00 -m ipp2p --kazaa --gnu --edk --dc --bit --apple --soul --winmx --ares -j DROP
Tak sobie właśnie wkleiłem jedną z tych regułek wykonałem ją z lini poleceń i zadnymi błędami nie sypie. Może sie nie znam ale wg mojego małego rozumku to gdzieś jest mały błąd w firewall ( z całym szacunkiem dla autora) , bo gdyby błąd był w regułce to nie wywaliłoby tylko dwóch lini :
Cytuj:
NND: Blokada p2p [Trwa....] Bad argument `tcp'
Try `iptables -h' or 'iptables --help' for more information.
Bad argument `tcp'
Try `iptables -h' or 'iptables --help' for more information.
tylko sypałoby błędami dla każdego IP.... może wypowie sie autor tego firewalla (przypominam że przy ipp2p 0.7.x i iptables 1.3.1 nie było żadnych błędów)