Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 11:48

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Witam
Chcialem przeniesc freesco na dysk zgodnie z opisem
http://www.freesco.arx.pl/strona/freesco/k_nomsdos.htm
ale juz na wstepie mam problem. Zaznaczam, ze jestem laikiem w dziedzinie Linuxa

"należy pobrać plik syslinux.gz z działu Download i zapisać go na dysku z Freesco w katalogu a:\router\"

no dobra, ale jak zapisac to na dyskietce linuxowej, jak pod windowsem tego nie zrobie wiec...???

czy moglby ktos krok po kroku opisac mia jak to wykonac??

Pozdrawiam i prosze o pomoc
Seiko

Tytuł: moj sposob
Nie wiem jak to jest tam opisane, ale napisze ci jak ja to zrobilem.Serw ma 1,2 GB dyszczek.
A wiec sformatowany dysk twardy jest pusty.
Uruchamiasz freesco z dyskietki i konfigurujesz(mam nadzieje ze to umiesz zrobic??:)Po konfiguracji restartujesz serwer i znowu freesco z dsykietki odpalasz.Logujesz sie jako root i piszesz move2hdd.Chwile pobzyczy i skonfigurowane freesco masz przeniesione na dysk.ALEE...nie mozesz jeszcze bootowac z twardego dysku.Przygotuj sobie dysk startowy win98.Odpal komputerek z tejze dyskietki,tak zeby normalnie w DOSie sie odpalil.I piszesz copy sys c:\ (o ile dobrze pamietam:).Potem tworzysz na dysku plik AUTOEXEC.BAT i jako zawartosc wpisujesz : c:\router\router.bat.Wycigasz dyskietke i rebootujesz serwa.Powionien odpalic sie z dysku twardego:)W razie czego pisz na starnet@starnet.vel.pl bo pisze teraz z glowy i nie jestem 100% pewny czy taka sama kolejnosc wszystkich czynnosci.

pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

Brak zrozumienia pytania...
Mowa jest o starcie z HDD BEZ dos'a!!!

Jak ściągnąć?
Uruchamiasz freesco (z FDD), logujesz się, wpisujesz
cd /mnt/router
snarf -n http://ades_gdzie_to_jest_do_ściągnięcia/syslinux.gz

Tytuł:
Dzieki za odpowiedzi
Teraz musze tlyko poczekac, az bedzie do sciagniecia ten syslinux.gz, bo w tej chwili (zgodnie z opisem) nie am go w download.. :(

Jeszcze raz dzieki
Seiko

Tytuł:
MODERATOR

Zobacz tutaj:
http://www.freescosoft.org/FREESCO/uncl ... slinux.htm

Tytuł:
Użytkownik

"I piszesz copy sys c:\ (o ile dobrze pamietam:).Potem tworzysz na dysku plik AUTOEXEC.BAT i jako zawartosc wpisujesz : c:\router\router.bat.Wycigasz dyskietke i rebootujesz "

Ktos wie co dokladnie pisze "copy sys c:\" w tym miejscu oraz Jak stworzyc na dysku i ktorym dysku a czy c ? plik autoexec.bat i jak wpisac zawartosc???i czy to wpisuje pod dosem czy pod freesco?

Lub jak ktos dokladnie wie to niech napisze co mam wpisac od momentu copy sys c:\ ....?????

Tytuł:
MODERATOR

1. Do metody z DOS-em trzeba mieć dyskietkę startową - można sobie utworzyć w windzie (dodaj/usuń programy). Na dyskietce musi się znaleźć program format.com oraz sys.com- trzeba je tam skopiować!!! (oba są w katalogu windows\commands)
2. Bootujemy serwer z dyskietki stworzonej w pkt. 1
3. Formatujemy dysk twardy (format c:)
4.
Cytuj:
I piszesz copy sys c:\ (o ile dobrze pamietam:).

Źle pamiętasz - sys c:
5. Bootujemy freesco z dyskietki "freesco"
6. Przenosimy freesco na HDD (move2hdd)
7. Wyjąć dyskietkę i zrestartować serwer
8. Autoexec można stworzyć w DOS-ie komendą echo >autoexec.bat treść_komendy (chyba c:\router.bat)

Tytuł:
Hej. Ja tez chcialem przeniesc freesco na HDD i stamtad go odpalac, wiec:
1. Zrobilem dyskietke (winME)
2. skopiowalaem te pliki sys.com i format.com
3. Zrobilem formata
4. Chcialem teraz zrobic to sys c: ale nie moge :cry:
Pisze mi: "Nie mozna odnalez pliku systemowego w normanej lokazlizacji na dysku c. Program sys moza uruchamiac tylko na dysku c:, by naprawic istniejaca instalacje widnowsa. Aby dysk c: stal sie dyskiem rozruchowym, uzyj programu setup systemu windows"

Noi co ja mam teraz zrobic :(
5. Zresetowalem kompa
6. skopiowalem freesco na dysk (move2hdd)
7. Dysk sie sam nie botuje, wiec plik autoexec nie uruchomi mi routera...

POMOCY !!! HELP :!: :!: :arrow: Pilne

Tytuł:
Według mnie to komenda powinna brzmieć: copy sys c: (przecież musisz skopiować pliki z dyskietki systemowej na HDD).

Tytuł:
Prubowalem roznych komend, nic nie dziala :cry:

Czekam na dalsza pomoc...

Tytuł:
PGF

A moze tak?

sys a: c:

lub

format c: /s

Tytuł:

Może na dyskietkach z milenium niema pliku sys.Ja robiłem na 98 i było git

Tytuł:

:D panowie widze, że pomieszaliście start freesco z dysku twardego bez dosa jak brzmiało pierwsze pytanie, ze startem freesco z dosem na dysku :). To drugie jest łatwiejsze. Wystarczy mieć sformatowany dysk i dyskietkę startową. Należy następnie odpalić kompa z dyskietki startowej i wpisać polecenie "sys c:". Następnie odpalić freesco z dyskietki i przenieść freesco na dysk poleceniem "move2hdd". Po przeniesieniu freesco na dysk ponownie uruchomić kompa z dyskietki startowej i wydać polecenie "rm autoexec.bat router.bat" co zamieni nam nazwy plików. Wyjąć dyskietkę startową i ponownie odpalić kompa. Zacznie się ładować początkowo system z logiem startowym win, zależnie od tego w jakim tworzona była dyskietka startowa, po czym po sekundzie może dwóch odpali się freesco. Robiłem to dziesiątki razy i za każdym razem działo 8) . Jeżeli ktoś chce przenieść freesco 0.3.1 lub wyżej najpierw należy przenieść freesco, a dopiro później wykonać pozostałe czynności, bo przy przenoszeniu freesco zostaną usunięte wszystkie pliki systemu dos. Co do odpalenia freesco z dysku opis ze strony www.freesco. pl działa z jedną jednak zmianą. Plik syslinuź.gz nie jest wg. mnie spakowany wobec czego nie trzeba go rozpakowywać poleceniem "zcat" tylko przenieć poleceniem "mv" bez rozszeżenia".gz" tj. lub zciągnąć syslinuxa z podanej wyżej stronki :), co polecam :).

Tytuł:

Link do syslinuxa ten który waży 9 Kb :) http://www.freescosoft.com/home/FREESCO ... slinux.htm

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.