Gdzieś kiedyś w kontekście innej sprawy natknołem się na sposób AP-APC, zignorowałem to jednak bo w mojej konfiguracji WDS spisuje sie nieźle. tylko w godzinach szczytu przełanczam niceshapera na IMQ+p2p i config z bardziej restrykcyjnym ograniczeniem do 36kbps (normalnie każdy ma 256kbps przy dsl 4000 i gostki wyciągają w nocy maxa). APek podpięty do serwera jest centralnie i obsługuje dwa WDSy jeden w prawo drugi w lewo (umownie). Dopiero czwarty APek jest apc i przechodzi przez dwa. Wyczytałem na testach, że transfer drastycznie spada przy kolejnych szeregowych WDSach. Ale gdy główny jest centralnie to minimalnie, prawie tak jakby obsługiwał tylko jeden WDS (jest switchem wiec inne nie uczestniczą w ruchu). Ale chętnie przetestuję ten sposób tylko prosze sprecyzuj co jeśli jest szeregowo 3 szt. (nie chciałbym latać po mieszkaniach klientów gdy urwie mi się komunikacja). Z DHCP,arp-em i maskowaniem MACów przez AP sobie poradzę. Ale sam układ APeków. Każdy obsługuje klientów po skrętce i po WIFI. Popraw jeśli źle:
1)Ten centralny musi być AP (MACi kolejnych w tablicy Wireless Access Control ).
2)Kolejne APC
3)Ostatni podpięty do APC w tryb AP (MAC tamtego APC w tablicy)
Dopisane później
Chyba jednak będzie problem bo Planexy w trybie APC Infrastrukture nie obsługują klientów radiowych (chyba że Ad-hoc). A właśnie sukcesywnie powymieniałem już 3 leciwe WLB2007 na Planexy właśnie. APC z Ad-hoc nie bedzie chyba współpracował z AP w trybie Infrastrukture?