Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 18:46

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Witam.

Jako że mój dostawca netu dostarcza go przez drogę radiową poprzez szyfrowany kanał próbuję odpowiednio skonfigurować najnowsze NND. Radio na acx100 uruchomiłem niemal bezproblemowo łącznie z automatycznym startem kontrolą połączenia i od kilku godzin próbuję uruchomić OpenVPN. No i tu ciągle mam problemy. Gotowa paczka niestety wogóle nie chce się uruchomić, natomiast po ręcznej kompilacji i uruchomieniu openvpn dostaję:

: [/] [] ()
[root@router sbin]# ./openvpn vpn.conf
Sat Apr 22 21:31:03 2006 OpenVPN 2.0.7 i686-pc-linux [SSL] [LZO] built on Apr 22 2006
Sat Apr 22 21:31:03 2006 WARNING: No server certificate verification method has been enabled.  See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
Sat Apr 22 21:31:03 2006 Control Channel Authentication: using 'wireless.key' as a OpenVPN static key file
Sat Apr 22 21:31:03 2006 Outgoing Control Channel Authentication: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication
Naruszenie ochrony pamięci

Kompilowałem różne wersje openvpn z linii 2.x i ciągle ten sam komunikat błędu. Wcześniej przy instalacji sterowników acx100 musiałem zainstalować starszą wersję jądra (z 2.4.32-6nnd na 2.4.31-1nnd) gdyż skompilowany sterownik nie chciał się uruchamiać na nowym jądrze a wymuszenie jego ładowania zawieszało system. Być może z openvpn trzeba zrobić podobnie, tylko które pakiety w systemie ruszyć?? A może ktoś ma inne rozwiązanie??

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
Naruszenie ochrony pamięci

Problem raczej kodu, niekompatybilności (czego z czym nie powiem).

Tytuł:

Możliwe że masz rację, jednak w innych systemach ta paczka działa raczej bezproblemowo więc najprawdopodobniej wina leży po stronie nnd (kompilator, biblioteki, etc). Niestety, nie jestem zbyt mocny w linuxie i niebardzo wiem jakie tu panują "prawa" jeśli chodzi o kompilację programów i gdzie możnaby pogrzebać.....

Tytuł:

na 90% to błąd w pliku konfiguracyjnym openvpn.

Tytuł:

No cóż, plik konfiguracyjny jest na 100% ok gdyż działa pod Windows bezproblemowo. Pobawiłem się z usuwaniem poszczególnych opcji z pliku konfiguracyjnego, niestety ciągle miałem naruszenie ochrony pamięci. Skompilowałem nawet to openvpn kompilatorem 3.4.6, zainstalowałem z paczki dostępnej z tej strony (napisałem wcześniej że nie działa ale nie - działa - ale wykrzacza się w dokładnie tym samym miejscu). Wcześniej ten plik konf. testowałem pod freebsd gdzie openvpn łykał go bezproblemowo - jednak z braku możliwości odpalenia jakiejkolwiek z kart radiowych z czterech przeze mnie posiadanych dałem sobie spokój z tym systemem. Widać że i z NND trzeba będzie też sobie dać spokój.... a szkoda. Dzięki za cheć pomocy.

Pozdrawiam

Tytuł:

Właśnie zrobiłem router na Suse. Plik konfiguracyjny okazał się prowidłowym, tu openvpn łyknął go bezproblemowo, nawet kartę na acx sam wykrył i zainstalował :) Wygląda na to że jest jakiś błąd w NND jeśli chodzi o kompilację nowych programów....

Tytuł:
MODERATOR

może wymagana jest aktualizacja openvpn ? jaką wersję na suse uruchomiłeś?

Tytuł:

Dokładnie tą samą co próbowałem odpalić na NND czyli 2.0.7. Kompilacja ze źródeł, też dokładnie tak samo jak próbowałem w NND.

Swoją drogą przyczyną moich problemów mogło być to że najnowsze ISO oparte jest na źródłach nowszych niż to w repozytorium i myślę że jakbym zainstalował starsze iso z wersją jądra 2.4.31 jako domyślną to nie byłoby tych problemów.

Tytuł:

Witam,

Podobnie jak poprzednicy mam "Naruszenie ochrony Pamięci"
pakiet zassałem poprzez pacmana -S openVPN - to samo
kompilowałem ze zrodel 2.0.7 -- to samo
probowalem starsza wersje 1.6.0 -- to samo

MOje jąderko to:2-4-32-6nnd

Może istnieje inny sposob na zrobienie tunelu pomiedzy serwerem na nnd a klientami winxp?

Lub ktoś może potraktuje tę paczkę jakims debuggerem..

tu zmiana potraktowałem i wersji 2.0.7 wysypuje się na funkcji dmalloc()
w libc.o.6

hmm i co dalej z tym robic...?

Znalazlem tez oprogramowanie o nazwie tinc. To wymaga do kompilacji zrodel nnd. A tak w ogole to z jakiej rodziny wywodzi się nnd?

Tytuł:

Zakomentowałem wiersz z kluczem... zadzialalo. Tylko ze wszystko leci zwykłym tekstem i wchodzi bez zadnej autentykacji... Fak zakomentowania klucza pokazal ze widocznie ten CIPHER cos sie jebie. Jutro sprobuje z certyfikatem i dam znac jak zadziala. Pozdro!

Tytuł:

Przepraszam, że odświeżam tak stary temat, ale wydaje mi się, że przedstawiony problem wciąż jest aktualny.

Z certyfikatem jest dokładnie to samo.

Też z tym walczyłem. Okazało się, że samodzielna kompilacja też nic nie daje.
Na szczęście jest na to rada :)

Otóż SSL w NND (0.2, a może we wcześniejszych również), a dokładnie openssl-devel jest uszkodzone - co konkretnie to nie wiem, bo nie to było moim celem. Po prostu OpenVPN kompilował się z błędem, choć nic nie wyświetlał. Dopiero testy (make check po make oraz użytkowe) wykazywały problem.

Pomogło ręczne przeinstalowanie openssl i openssl-devel na wersję 0.9.8-6nnd z http://ww1.devel-nnd.brb.pl/nnd/repo.test/.
Po tym zabiegu przekompilowałem OpenVPN'a i nie ma już problemów z kluczami (czy to shared, czy też z certyfikatami).
Teraz próbuję skonfigurować go tak, żebym mógł podłączyć kilku klientów na raz w trybie bridge.

Na dokładkę dodam, że jeśli ktoś sobie życzy, to zrobię paczuszkę z poprawionym OpenVPN'em.

Tytuł:

Zanim popełni ktoś ten sam błąd co ja...

Niestety... Przez to OpenSSL (0.9.8 ) sypie się większość programów (między innymi: Apache, MySQL, Samba, itd...) - w zasadzie wszystkie zależne od SSL'a - nawet w najmniejszym stopniu. I nie jest to niczyja wina... Po prostu zostały skompilowane z SSL'em w wersji 0.9.7.

Dlatego właśnie - na dzień dzisiejszy nie mamy sprawnego OpenVPN'a :(

Tytuł:
MODERATOR

czyli openvpn wymaga przekompilowania z nowym openssl tak?

a resztę pakietów musisz mieć najnowszych jeśli juz robisz update jakiegoś pakietu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.