Witam wszystkich. Dużo szukałem na forum, ale niestety...
Problem:
Mam na płycie głównej dwa porty COM, do których przypisane są przerwania irq3 i irq4. Oba oczywiście działają, ale ja potrzebuję jeszcze jeden. Kupiłem więc kontroler portów COM na złączu ISA oraz zainstalowałem paczkę setserial. Zworkami ustawiłem porty z konrolera na COM3 i COM4, ale niestety nic. Przydzieliłem im przerwania 5 i 7 (uprzednio wyłączyłem LPT z płyty gł.) i niestety dalej nic. Próbowałem też kombinacji COM1 i COM2 z kontrolera i COM3, COM4 z płyty i wciąż nie działa. COM-y z ISA działają tylko, gdy ustawię je na potr 1 i 2, a przerwania na 3 i 4(tyle, że przy taikich ustawieniach nie działają COM-y na płycie gł.). Inne przerwania i inne ustawienia też nie działają. Te porty, które mają przerwania irq3 i irq4 działają, inne niestety nie.(adresy I/O też zmieniałem)
Kupiłem więc kontroler 2xCOM na PCI

Tym razem porty z kontrolera w ogóle nie są widziane i na żadnych ustawieniach nie odpalają. Na opakowaniu pisze, że pod linuxem chodzi, ale sterów mi do niej na linuxa nie dali (powiedzieli, że system sam ją wykryje).
Czy ktoś w takim razie ma jakiś pomysł, jak odpalić trzeci COM przy pomocy w/w sprzętu?
A może jest jakieś polecenie, które wyświetla zajęte bądź wolne przerwania?
Bardzo proszę o pomoc, bo już tydzień się z tym męczę...
(Oczywiście Linux NND)