Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 10:57

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Komp pod NND

Chciałbym kupić komp pod NND. Nie wiem za bardzo jaki powinen być więc proszę o kilka rad :) Więc, chciałbym odpalić na nim router pod neostradę pomiędzy 3 kompy, może jeszcze serwer dla nauki obsługi, ew. jakieś niezaawansowane funkcje. Wygodnie by było, gdybym nie musiał kupować modemu oddzielnego (wiadomo neo: USB). Ważny dla mnie jest podział łącza, może nie jakiś zaawansowany, ale jednak. Dysk twardy mam (6GB SCSI) i to nie jest problem.
- Chodzi mi o kompa, który byłby b. cichy bo chcę postawić go u siebie w pokoju. Nie wiem tylko, czy dostanę jeszcze porządne chłodzenie (najlepiej pasywne) pod P2?
- I jeszcze raz z hałasem: czy dostanę bezgłośny zasilacz starej daty za rozsądne pieniądze?
- Co musi mieć taki komp (oprócz płyty, RAM, dyskietek, twardego)? Karta graficzna (jak np. ustawić coś w biosie bez niej)?
- Ile kart sieciowych ma mieć? Tyle ile kompów (3)? Czy może taniej jedno wyjście i kupić switcha (nie mam pojęcia jak to działa tylko)?
- Znacie jakieś miejsca gdzie sprzedają stare kompy oprócz aukcji?
- Czy pod NND mogę odpalić USB pod PCI?
Jak jeszcze mnie coś będzie trapiło to napiszę :)[/img]

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
- I jeszcze raz z hałasem: czy dostanę bezgłośny zasilacz starej daty za rozsądne pieniądze?

taki zasilacz zaraz stanie sie glosny :D kup nowy :D

Cytuj:
- Co musi mieć taki komp (oprócz płyty, RAM, dyskietek, twardego)? Karta graficzna (jak np. ustawić coś w biosie bez niej)?

1. plyta
2. pamiec
3. procek
4. cdrom (do zainstalowania tylko)
5. hdd
6. grafike (do zainstalowania tylko)
7. klawiature (do zainstalowania tylko)
8. karta sieciowa

i wsio
wylacz tylko pokazywanie bledow (tam jest cos keyboard... jakie stam funkcje to zrob aby nie wyswietlalo nic) i tak bedzie chodzic bez grafiki

Cytuj:
- Ile kart sieciowych ma mieć? Tyle ile kompów (3)? Czy może taniej jedno wyjście i kupić switcha (nie mam pojęcia jak to działa tylko)?

Kup switcha bo sie zamotasz w konfiguracji

Cytuj:
- Znacie jakieś miejsca gdzie sprzedają stare kompy oprócz aukcji?

Warszawa, ul Batorego :D

Cytuj:
Dysk twardy mam (6GB SCSI) i to nie jest problem.

a masz kontroler do niego ? na SCSI mozesz tez miec problem z zainstalowaniem :D kup normalny dysk za 15-20 zl :D

Tytuł:
MODERATOR

wazne:
Procesor i co z nim zwaizane:
Czy mocniejszy tym wiecej ciepla wydziela ....
Wnioski: na serwer tylko do dzielenia lacza starczy nam P160 na poczte,sambe i inne rzeczy trzeba myslec nad czyms mocniejszym
Po 2 jak chcemy miec cisze to dajmy jakis kawalek sterowania wiatrakami od temperatury procka

Dyski:
Z doswiadczenia wiem ze dyski roznych producentow maja rozne glosnosci warto zastanowic sie nad nowym dyskiem bo sa one lepsze od starych.
Pamietajmy ze dyski sie mocno grzeja :>
[root@router ~]# hddtemp /dev/hdc
/dev/hdc: ST340015A: 24°C
[root@router ~]# hddtemp /dev/hdd
/dev/hdd: Maxtor 2F040J0: 30°C

Ram:
Czym wiecej tym lepiej :)

Zasilacz:
Wentylator sterowany zaleznie od temperatury.
Duzy wentyaltor wolniej sie kreci mniej halasu.

Pare dni temu kupiłem nowy serwer stary IMB. Ma on 4 wentylatory. Wszytskie sterowane zaleznie od temperatury. Jest gosny bo wytwarza duzo szumu ale to ejst serwer i pamietajmy ze zwykly sprzet nie jest przystosowany do pracy przez cala dobe. Dlatego dobre chlodzenie to podstawa. Lepiej serwer postawic w takim miejscu gdzie nie przebywamy kuchnia, miejsce nad sufitem, piwnica.

Tytuł:
Honorowy Admin

W pokoju, w nocy nawet cichy komputer może zacząć przeszkadzać.
Najcichsze z reguły będą markowe IBM lub Compaq, z dużym wentylatorem na zasilaczu, dość cicho pracujące i z dużym radiatorem na procesorze bez wentylatora. Jednak dysk zawsze będzie brzęczał w momencie używania. A postukiwanie dysku co parę minut w nocy może być denerwujące.

Tytuł:
MODERATOR

http://allegro.pl/item101945443_przejsc ... pin_m.html + jakas karta cf i problem z glosnym dyskiem znika

Tytuł:
MODERATOR

http://listonosz.com.pl/download/nowy_s ... g_2696.jpg
duze wentylatory

http://listonosz.com.pl/download/nowy_s ... g_2695.jpg
procek bez wentylatora za to tunel :)

Serwer wazy:
ponad 18kg

Tytuł:

Dzięki za naprawdę pomocne odpowiedzi.
TheL pisze:
"- I jeszcze raz z hałasem: czy dostanę bezgłośny zasilacz starej daty za rozsądne pieniądze?"
taki zasilacz zaraz stanie sie glosny :D kup nowy :D

Nowy cichy zasilacz normalnie kosztuje koło 200zł, czy my myślimy o tym samym?
tasiorek pisze:
http://allegro.pl/item101945443_przejsciowka_cf_ide_40pin_m.html + jakas karta cf i problem z glosnym dyskiem znika

Hmm... trochę drogie rozwiązanie ale brzmi sensownie - w sumie pewnie starczyłoby mi 512mb (75zł) - ile by wtedy zostało wolnego miejsca na ew. zabawę z serwerem (chodzi mi głównie o samą naukę obługi)?
czerwo pisze:
procek bez wentylatora za to tunel :)

A opłaca się kupić chłodzenie do starego procka? Widziałem np. na allegro radiator do PII za cenę niższą od samej wysyłki (2 dni do końca aukcji, może się coś jeszcze zmienić).
Czy potrzebne jest chłodzenie obudowy czy starczy w zasilaczu + wentyl na procku?
TheL pisze:
Warszawa, ul Batorego :D

A mają stronę internetową może?
Tak dla upenienia: przy używaniu switcha można normalnie rozdzielać łącze?

Tytuł:
MODERATOR

Trakos pisze:
starczyłoby mi 512mb (75zł) - ile by wtedy zostało wolnego miejsca na ew. zabawę z serwerem (chodzi mi głównie o samą naukę obługi)?

Swiezo zainstalowany system to okolo 280mb, dodaj sobie jeszcze swapa. Jak nie bedziesz instalowal squida i nie bedziesz mial za duzo logow, to powinno wystarczyc.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
Nowy cichy zasilacz normalnie kosztuje koło 200zł, czy my myślimy o tym samym?

zasilacz niskoobrotowy za 220 zl jest u mnie aktualnie nieslyszalny wcale.

Cytuj:
http://allegro.pl/item101945443_przejsciowka_cf_ide_40pin_m.html + jakas karta cf i problem z glosnym dyskiem znika

Hmm... trochę drogie rozwiązanie ale brzmi sensownie - w sumie pewnie starczyłoby mi 512mb (75zł) - ile by wtedy zostało wolnego miejsca na ew. zabawę z serwerem (chodzi mi głównie o samą naukę obługi)?

to dla nnd fajne rozwiazanie i ciche

Cytuj:
A opłaca się kupić chłodzenie do starego procka? Widziałem np. na allegro radiator do PII za cenę niższą od samej wysyłki (2 dni do końca aukcji, może się coś jeszcze zmienić).
Czy potrzebne jest chłodzenie obudowy czy starczy w zasilaczu + wentyl na procku?

wydaje mi sie ze moze byc za malo na procka.

Cytuj:
A mają stronę internetową może?

http://wgk.waw.pl/

Tytuł:

A tak z zupełnie innej beczki: można kupić do tego celu używanego... laptopa? One są chyba ciche prawda?

Tytuł:

Witam.
Ja mam HP Vectra 500. Wentyl na procku odłączony, wentyl w zasilaczu odłączony (w zime jak był włączony, komp się resetował musiałem odłączyć), wentyla w obudowie brak, zobacze jak bedzie w lato. dysk 40 GB Seagate cichutki, ale kompa i tak trzymam w piwnicy :D

Tytuł:

To tak prosto kalkulując wychodzi: 115 za dysk CF, 150 za komp, 200 za zasilacz... trochę drogie, ale jeżeli odłącze wentyl na procku no to będzie idealna cisza w końcu... :roll:
Znaczy że można komp trzymać na powiedzmy taganie (190zł no ale cisza) bez wentyla na procku?

Tytuł:

Chciałbym się podpiąć pod temat, i zadać pytanie czy NND będzie współpracowało z płytą? Jest tam zintegrowane prawie wszystko i to może być problemem? No i procesor VIA.

Ostatnio zmieniony niedziela, 14 maja 2006, 21:41 przez Flyboy, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
is fully compatible with MicrosoftR and Linux Operating Systems.

Wedlug producenta powinno.

Tytuł:

tasiorek pisze:
Cytuj:
is fully compatible with MicrosoftR and Linux Operating Systems.

Wedlug producenta powinno.

Wlaśnie licytuję takie cudo na eBay więc jak ewentualnie wygram aukcję to podzielę się info czy funkcjonuje to poprawnie. Fajna sprawa bo można to wsadzić w naprawdę niewielką obudowę no i w trybie 600MHz procesor nie potrzebuje wentyla.

Tytuł:
Użytkownik

u mnie obecnie serwer to p2-350 z orginalnym radiatorem i do tego zalozony wiatrak 80x80 puszczony na 5 volt. Zasilacz to obecenie jakies nie markowy sprzet, z wymienionym wiatrakiem 80x80 ktory tez chodzil sobie na 5 volt, niestety potrafil sie wtedy grzac w wyniku czego padalo polaczenie. Pomoglo dolozenie drugiego takiego samego wiatraka. Dysk to 40 seagata, calosc w zwyklej obudowie codegena, stoi sobie w moim pokoju. W dzien nie slyszalne wogole, a w nocy, hmmm slychac ale to bardziej szum powietrza i wogole mi nie przeszkadza.

Tytuł:

U mnie jako serwer dziala komp Siemens'a. Procek to PIII 450 MHz bez wiatraka na procku tylko z tunelem. Dodatkowego chlodzenia nie ma w obudowie. Jako HDD mam wlozonego Maxtora 80GB. Stoi to cudo u mnie w szafce w pokoju i ledwo jest w nocy slyszalny. Szafki wogule nie otwieram, chyba ze cos robie w nim. Średnia temp. w szafce to 30 oC. Wczesniej jakos dysk byl Maxtor 10GB i bylo go slychac jak wykonywal operacje, ale dlugo nie pochodzil bo zaczely bad sektory mu sie pojawiac. Tak wiec koledzy dobrze ci radza, jak juz cos brac to cos firmowego.

Tytuł:

Czyli kupić tani komp na allegro i powymieniać wszystko co produkuje hałas? :)

Tytuł:

Sam posiadam laptopa (IBM ThinkPad 380Z [PII 300, 256MB RAM]) i chodzi bez głośnie.

Tytuł:
Użytkownik

Ja mam coś takiego: http://allegro.pl/item103740025_compaq_ ... zent_.html plus dysk Seagate 40GB (najgłośniejsza część) i 128 MB ramu, przede wszystkim ma małą obudowę i bardzo cichy wentylator w zasilaczu, który wspomaga chłodzenie procesora.

Jeśli chcesz kupić tani, cichy i wydajny zasilacz ATX polecam Fortrony z allegro.

NND current @ COMPAQ Deskpro EN Series SFF 6350 | 64 MB RAM | 80 GB HDD | DSL 1000

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 maja 2006, 09:48 przez qrak, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.