niestety - problem ten się powtarzał.
To znaczy nawet usunięcie i zainstalowanie ponownie pakietu z nndconf dawał ten sam efekt - przy pierwszym uruchomieniu działy mi wszystkie dostępne konfiguratory, przy kolejnym, wszystkie z wyjatkiem netcheck i niceshaper.
Co ciekawe jednak, dziś (a może wczoraj

) wymusilem aktualizację tego pakietu z repo testowego (do wersji 0.1-9 - choć chyba wcześniej też z niej korzystałem) i problem się rozwiązał.
Co prawda trochę zapachniało to windowsem, tj. działa, ale nikt nie wie dlaczego

w każdym razie działa.
Ad 2. Nie mam jednak pewności, czy problem z zablokowaniem dostępu do netu na komputerach klienckich był wynikiem netcheck. Bo choć zaskakująco zbiegał się w czasie (występował zawsze, gdy według crona miał uruchomić się netcheck) to jednak po jego usunięciu nadal się pojawiają (choć teraz nie umiem już dostrzec żadnych zależnośći w tym zachowaniu)
No właśnie - zna ktoś może ewentualne przyczyny zablokowania netu dla użytkowników sieci, trwający przez kilka/kilkanacie sekund, powtarzajacy się stanowczo za często, i na dodatek nie dający żadnych wyraźnych komunikatów w logach? (albo ja ich nie umiem dostrzec...)[/url]