Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 2 lipca 2025, 01:43

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Ktore pliki i z jakich katalgow nalezy usunac aby pozbyc sie netchecka ?

MODERATOR

ripool pisze:
Ktore pliki i z jakich katalgow nalezy usunac aby pozbyc sie netchecka ?

Netcheck jest kawałkiem pakietu nndconf. Możesz odinstalowac pakiet, ale odradzam. Żeby zatrzymać netcheck uruchom (jako root) crontab -e i zakomentuj linię uruchamiającą netcheck. Plik pozostanie na dysku, ale to tylko kilka KB.

Tytuł:

Ale problem może być o tyle nie banalny, że nowa wersja nndconf, zawierająca obslugę netcheck, jest jeszcze niestabilna.

Mi np. zaraz przy 2 uruchomieniu nndconf pojawil się komunikat, że z uwagi na brak jakichś wpisów w plikach zwiazanych z netcheck i z niceshaper, dostep do nich nie będzie możliwy z poziomu nndconf.

A wyłączenie netcheck może być czasem naprawdę niezbędne - u mnie w chwilach, gdy aktywuje się ten mechanizm, najakieś 5 - 10 sekund calkowicie tracimy dostep do internetu.

Tytuł:
MODERATOR

deyv pisze:
Ale problem może być o tyle nie banalny, że nowa wersja nndconf, zawierająca obslugę netcheck, jest jeszcze niestabilna.

Mi np. zaraz przy 2 uruchomieniu nndconf pojawil się komunikat, że z uwagi na brak jakichś wpisów w plikach zwiazanych z netcheck i z niceshaper, dostep do nich nie będzie możliwy z poziomu nndconf.

ten komunikat występuje jesli autor komunikatora zapomniał ustawić jedna z potrzebnych zmiennych. W takiej sytuacji dany konfigurator zostaje pominięty a nndconf pozwala konfigurować inne usługi. Dziwne wydaje mi się, jesli coś działało i nagle przestało... taka sytuacja nie powinna sie zdarzyć. napisz coś więcej - będe naprawiał..

deyv pisze:
A wyłączenie netcheck może być czasem naprawdę niezbędne - u mnie w chwilach, gdy aktywuje się ten mechanizm, najakieś 5 - 10 sekund calkowicie tracimy dostep do internetu.

jak wyżej - napisz więcej u mnie netcheck działa od samego powstania (a nawet wcześniej bo napisałem ten script jeszcze dla starego RedHaa 7.2)
Z drugiej strony ja nie zauważam 5- 10 sekundowych przerw. Nie wiem nawet czy się zdarzają.
Tak czy siak - netcheck możesz wyłączyć tak jak napisałem powyżej, lub uruchamiając nndconf/netcheck i odpowiadając "tak" na pytanie czy chcesz wyłączyć netcheck.

Tytuł:

niestety - problem ten się powtarzał.
To znaczy nawet usunięcie i zainstalowanie ponownie pakietu z nndconf dawał ten sam efekt - przy pierwszym uruchomieniu działy mi wszystkie dostępne konfiguratory, przy kolejnym, wszystkie z wyjatkiem netcheck i niceshaper.

Co ciekawe jednak, dziś (a może wczoraj ;) ) wymusilem aktualizację tego pakietu z repo testowego (do wersji 0.1-9 - choć chyba wcześniej też z niej korzystałem) i problem się rozwiązał.
Co prawda trochę zapachniało to windowsem, tj. działa, ale nikt nie wie dlaczego ;) w każdym razie działa.

Ad 2. Nie mam jednak pewności, czy problem z zablokowaniem dostępu do netu na komputerach klienckich był wynikiem netcheck. Bo choć zaskakująco zbiegał się w czasie (występował zawsze, gdy według crona miał uruchomić się netcheck) to jednak po jego usunięciu nadal się pojawiają (choć teraz nie umiem już dostrzec żadnych zależnośći w tym zachowaniu)

No właśnie - zna ktoś może ewentualne przyczyny zablokowania netu dla użytkowników sieci, trwający przez kilka/kilkanacie sekund, powtarzajacy się stanowczo za często, i na dodatek nie dający żadnych wyraźnych komunikatów w logach? (albo ja ich nie umiem dostrzec...)[/url]

Tytuł:

Witam
Mam podobny problem ale działam na nndconf 0.1-7
Skąd wziąłeś 0.1-9 ???
Mam w pacman.conf dodane repo testowe ale tam jest 0.1-7. Co należy i jak ustawić w pacman.conf aby instalował 0.1-9. Gdybyś mógł mi podać w miarę szczegółowo to byłbym wdzięczny bo dopiero się rozwijam w tym temacie.
Ale póki co, to faktycznie jest tak, że po uruchomieniu nndconf i ustawieniu wszystkich opcji przy ustawieniu netchecka o które pyta nndconf, przy ponownym odpaleniu nndconf opcja netchecka już się nie pojawia, bo przy uruchomieniu pojawia się informacja o braku zmiennej. Podobnie mam zresztą z httpd i timesync.
Raz można ustawić ale później już się nie uruchamia.
Można zrobić reinstalację pakietu nndconf i później znowu raz można uruchomić konfigurację netchecka i timesync ale httpd nie działa w ogóle.

Tytuł:
MODERATOR

deyv pisze:
To znaczy nawet usunięcie i zainstalowanie ponownie pakietu z nndconf dawał ten sam efekt - przy pierwszym uruchomieniu działy mi wszystkie dostępne konfiguratory, przy kolejnym, wszystkie z wyjatkiem netcheck i niceshaper.

nic nie mogę powiedzieć o konfiguratorze niceshapera, ale w netcheck jest błąd. Faktycznie podczas pierwszego uruchomienia jest oK, potem zaś sam script jest nadpisywany i stąd komunikat o braku zmiennej. Poprawię to dziś lub jutro.
Przepraszam za zamieszanie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.