Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 01:14

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Neostrada+
Czy ktoś odpalil juz tą neostrade na freesco ?
Jesli tak to jak zrobic to logowanie na PPPoE?

Tytuł:
8) Tak sie sklada, ze juz odpalilem :P ale jeszcze nie smigam! :(

Jest specjalna wersja Freesco dla protokolu PPPoE, ktora mozna sciagnac ze strony www.freescosoft.com autorstwa Tecknojunky'ego, wszystko instaluje sie tak jak dla Ethernet Routera.
Nastepnie edytujemy nasz login:<br>
edit /mnt/router/ppp/options i wklepujemy naszego usera(login od TP S.A.) <br>
Pozniej
edit /mnt/router/ppp/pap-secrets <br>
czyli haslo i usera (login)
Wszystko to Reboot i powinno dzialac!

Mozecie sprawdzic czy wszystkie karty sieciowe dzialaja i czy protokol ppp jest uruchomiony komenda "ifconfig". Puscie pinga na www.wp.pl jak smiga to ok. Teraz trzeba bedzie ustawic MTU dla ppp i karty na 1492!
Ale co i jak dalej to jush pozniej po testach :twisted: , gdyz sam dopiero do tego doszedlem z pomoca osob na forum www.freescosoft.com za co serdecznie dziekuje 8) .
Dla kompow klientow sciagajcie z tej stronki http://www.speedguide.net/Cable_modems/ ... ches.shtml
patche do PPPoE!
Jak ktos wie jak zmienic MTU dla kart po Freesco to niech da znac jak nie to tesh niech da znac :P
Pozdrawiam
Mixer

Tytuł:

Jest specjalna wersja Freesco dla protokolu PPPoE, ktora mozna sciagnac ze strony www.freescosoft.com autorstwa Tecknojunky'ego, wszystko instaluje sie tak jak dla Ethernet Routera.
Nastepnie edytujemy nasz login:<br>
edit /mnt/router/ppp/options i wklepujemy naszego usera(login od TP S.A.) <br>
Pozniej
edit /mnt/router/ppp/pap-secrets <br>

Mozecie sprawdzic czy wszystkie karty sieciowe dzialaja i czy protokol ppp jest uruchomiony komenda "ifconfig". Puscie pinga na www.wp.pl jak smiga to ok. Teraz trzeba bedzie ustawic MTU dla ppp i karty na 1492!
Ale co i jak dalej to jush pozniej po testach :twisted: , gdyz sam dopiero do tego doszedlem z pomoca osob na forum www.freescosoft.com za co serdecznie dziekuje 8) .
Dla kompow klientow sciagajcie z tej stronki http://www.speedguide.net/Cable_modems/ ... ches.shtml
patche do PPPoE!
Jak ktos wie jak zmienic MTU dla kart po Freesco to niech da znac jak nie to tesh niech da znac :P
Pozdrawiam
Mixer

Tytuł:

Nastepnie edytujemy nasz login:
edit /mnt/router/ppp/options i wklepujemy naszego usera(login od TP S.A.)
Pozniej
edit /mnt/router/ppp/pap-secrets

patche do PPPoE!
Pozdrawiam
Mixer

Tytuł:
Mixer robi sztuczny ruch... :lol:

Tytuł:
Wlasnie to jest to MTU!

Tak dlugo sie wczytywala stronka, ze kliknolem 2 razy za szybko!

Adminie wykasuj pilzzz

Pozdrawiam
Mixer

Tytuł:
Mixer pisze:

Nastepnie edytujemy nasz login:
edit /mnt/router/ppp/options i wklepujemy naszego usera(login od TP S.A.)
Pozniej
edit /mnt/router/ppp/pap-secrets

patche do PPPoE!
Pozdrawiam
Mixer

Mam pytanko: w którym miejscu trzeba ustawić to MTU dla ppp i karty na 1492?? Czy reszta konfiguracji jest podobna jak w zwykłej neostradzie??. Pozdrawiam

Tytuł:
Witam! :D

Tego nigdzie sie nie ustawia w setup'ie!
Po konfiguracji i rebocie sprawdzasz poleceniem "ifconfig"
ustawienia MTU dal porotkolu ppp0- i tu winno byc 1492! ale u mnie jest
1500!
I tutaj pojawial sie problem, gdyz zmienic ustawienia MTU pod Windowsami to zaden problem ale pod freesco! 8O ha i znalazlem:
"ifconfig eth1 mtu 1492" (Thank you Tecknojunky :D ).

Pozdrawiam
Mixer

Tytuł:
Mixer pisze:

Tego nigdzie sie nie ustawia w setup'ie!
Po konfiguracji i rebocie sprawdzasz poleceniem "ifconfig"
ustawienia MTU dal porotkolu ppp0- i tu winno byc 1492! ale u mnie jest
1500!
I tutaj pojawial sie problem, gdyz zmienic ustawienia MTU pod Windowsami to zaden problem ale pod freesco! 8O ha i znalazlem:
"ifconfig eth1 mtu 1492" (Thank you Tecknojunky :D ).

Pozdrawiam
Mixer

Pozmieniałem MTU na Windowsach na 1492(dzieki Mixerowi, który podpowiedział jak to zrobić), tylko napotkałem na problemy w Win XP. Mianowicie po zmianie MTU nie chodzą wszystkie usługi np: nie chodząstrony www, a działają np: gg, kazaa. Moje pytanie jest następujące: Co mam zrobić żeby wszystko chodziło pod WinXP??
Pozdrawiam:
Wychryst

Tytuł:
Witam!

Ja mam ustawione MTU na 1477 u siebie pod Windowsem XP Proff. , wiec radze pokombinowac i ustawic odpowiednie!
Szybkosc wczytywania sprawdzaj tutaj
http://www.numion.com/YourSpeed/

Pozdrawiam
Mixer

Tytuł: MTU
Mam pytanie po co trzeba zmieniac MTU? Rozumiem, ze tylko po to, zeby inet chodzil szybciej ale nie ma to znaczenia do poprawnego logowania/pracy z neo+ ?
pzdr

Tytuł:

Nie Sebi nie ma znaczenia dla logowania.
Tak jak powiedziales MTU ustawiamy dla kazdego kompa
w sieci osobno aby zwiekszyc lub zmniejszyc przesylane pakiety co
w zasadzie prowadzi do "szybszego neta" :P

Pozdrawiam
Mixer

Tytuł: Problem z neo+
po zainstalowaniu freesco neo+ hula ale w miare upływu czasu (około 6minut w zależności od wielkości ciagniętych plików) neo sie zapycha i totalnie blokuje. nie pomaga restart freesco bo wtedy juz ppp0 sie nie podnosi. jedyna pomoc to wylaczenie i wlaczenie routera z tepsy. mtu i inne rzeczy poustawiane. please help!

browser pisze:
po zainstalowaniu freesco neo+ hula ale w miare upływu czasu (około 6minut w zależności od wielkości ciagniętych plików) neo sie zapycha i totalnie blokuje. nie pomaga restart freesco bo wtedy juz ppp0 sie nie podnosi. jedyna pomoc to wylaczenie i wlaczenie routera z tepsy. mtu i inne rzeczy poustawiane. please help!

To nie wina Freesco , to wina modemow TPSA one sie poprostu zwieszaja , najczęsciej przy dużych transferach ( u mnie jeszcze nie ograniczyli i trasfer przy sciaganiu dochodzi do ok 280 kB/s , moze dlatego sie zwiesza :) . Dodam tylko , że testowalem to na routerze sprzetowym i tak somo zwiechy .
Pozdrawiam

Tytuł: XP
jak na razie wynika ze to wina konfiguracji xp. na 98 wszystkochyla. na xp mimo zmienionych ustawien w rejestrze po 5,6 minutach przestaje dzialac.

Tytuł:
Witam!

Czym przejawia sie, ze przestaje dzialac? (stronki sie nie wyswietlaja, czy wczytuje stronki w nieskonczonosc?). Czy GG dziala?
Mozesz pingowac serwer?

Pozdrawiam
Mixer

Tytuł: xp
serwer bałwan jestem, xp bałwan jestem, wszystko wraca do normy na kolejne 5 minut jak yłacze neo z zasilania. problem w tym ze na 98 sie to nie zdazylo ani razu. reset freesco nic nie daje.

Tytuł:
Witam!

:? hmmm....troche wiecej szczegolow poprosze!!. Jak przestaje dzialac czy ping wychodzi na swerwer, jak reaguje Explorer??.
Czy zmieniales MTU dla XP?
Rozumiem, ze na serwerze dalej jest NET i na pozostalych kompach tesh?

Pozdrawiam
Mixer

Tytuł:
Użytkownik

Oto dokladny link do pppoe do downloadu ftp://www.tecknojunky.com/pub/freesco/0 ... -pppoe.zip

nie moglem znalesc wiec jak juz znalazlem to sie podziele :)
Mixer mozesz napisac dokladniej o tych programach pod winde tzn czy jeden z tych programow wystarczy (bo jest ich wiecej )zainstalowac i ktore ?najbardziej mnie interesuje win98 i Me.

Tytuł:
Witam!

Ja uzylem w swojej sieci programiku TweakMaster Pro.
Posluzylem sie nim do zmian MTU na komputerach userow (W98,WXP,WME) i wszystko smiga az milo!.
Oto link
http://www.tweakmaster.com

Pozdrawiam
Mixer

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.