Cytuj:
Zainstalowałem wersję devel
Cel jaki chc w efekcie końcowym osiągnąć to zrobienie własnej instalki - płyty cd, któr będzie zawierać:
apache, sqiud, dansguardian, ...., ...., sambę skompilowaną z kilkoma jeszcze parametrami, clamav itd.
Chciałbym by te pakiety się instalowały od razu.
Jak można zrobić taką płytę - obraz .iso ???
a po co? zrobisz sobie obraz iso z sambą, a jutro pojawi się nowa wersja programu. Zrobisz iso z programem XXX a za tydzień wydana zostanie nowa wersja z kompletnie przerobionym plikiem konfiguracyjnym. Takie rzeczy się zdarzają. Niestety. To nie lepiej/łatwiej zrobić backup?
To co sugerujesz ma dla mnie tylko jedno zastosowanie. Pozwól jednak, że zatrzymam dla siebie jakie.
Druga sprawa - mam wrażenie, że to już któryś z kolei twój post gdzie próbujesz zrobić coś bez większego sensu. Nie mając absolutnie pojęcia co i po co. Może w końcu poczytaj trochę, dowiedz się jak to wszystko działa, co do czego służy i co jest niezbędne a co przydatne. Oczekujesz że ktoś ci da jakąś jednoznaczną odpowiedź, a nie zadałeś sobie trudu żeby dowiedzieć się tego we własnym zakresie. Google, Freshmeat, Sourceforge i nie potrzebujesz nic więcej... no może parę dupogodzin, żeby zapoznać sie z potrzebną dokumentacją.
Cytuj:
przydał by się "cfdisk" na iso z NND, bo jest on prostrzy (bardziej analogiczny) od fdiska i prosciej się nim tworzy partycje
Po pierwsze zobacz co znaczy słowo analogiczny.
Po drugie życzę powodzenia w oscriptowaniu cfdiska.
Po trzecie instalator nie używa fdiska do tworzenia partycji.
Cytuj:
Instalator kasuje wszystkie partycje na dysku (myle się?), bo nie wiem jak to wygląda partycjonowanie reczne jak dorwe mojego kompa to zobacze.
Moglo byc to ulatwienie dlla użytkowników którzy mają zostawiona jakas pusta partycje na dysku i chca ja sobie podzielić, bez kasowania instniejących systemów, cfdisk jest po prostu prostszy i wygodniejszy (Mozna to oczywiscie zrobic np w windowsie ale to już kwestia wyboru)
Po pierwsze - NND jest systemem na router/serwer i w związku z tym jakiekolwiek inne systemy na tym samym komputerze to pomyłka. Serwer z założenia działa cały czas i więc niby kiedy chcesz używac tych innych systemów?
Jesli zaś potrzebujesz NND jako np. maszynę testową to,
dla mnie znaczy, że masz wystarczajaco dużo wiedzy żeby poradzić sobie z instalacją bez użycia instalatora. W Mantisie jest zgłoszony błąd aby dodac do instalatora możliwość instalacji na założonych z góry partycjach. Kiedyś pewnie będzie rozwiazany. Nieprędko jednak, bo nie jest to funkcjonalność niezbędna do działania routera/serwera. Raczej tylko bajer dla niektórych...
Cytuj:
W przyszlosci można by pomyślec nad jakimś instalatorem paczek gdzie wybierało by się je menu, mimo to automagiczny instalator powinien zostać, ciągnać za rączke początkujących , to powinno być do wyboru.
a powiedz jaki jest tego sens? obraz iso ukazuje się powiedzmy co pół roku. Być może będzie to nawet rzadziej, jako że upgrade poprzez sieć jest priorytetowe. Przez pół roku wersje programów się zmieniają, zostają dodane nowe funkcje, usunięte stare błędy... czyli i tak po instalacji trzeba te dodatkowe programy pobrać jeszcze raz w najnowszych wersjach pakietów. Dla mnie bez sensu - lepiej instalowac niezbędne minimum a potem doinstalowywać
tylko to co jest niezbędne już w najnowszej wersji.