Zastanawia mnie jedna rzecz.. mianowicie w necie jest troche schematów jak należy ułożyć kolorki aby połączenie było skrosowane lub też nie.
Wsio ok, do dzis 

Otóż zaszła potrzeba wymiany wtyczek [rj45] więc zaopatrzyłem sie w zaciskarke. Przygotowałem schemat ze strony [
http://lewap.div.pl/info_lan.php] i powoli zabralem sie za operacje 
Siadam, ucinam trefną końcówke, zdejmuje izolacje z przygotowanego odcinka kabla, patrze na schemat jak ułożyć kolorki iiiii nagle zaszła we mnie potrzeba porównania tego ze stara wtyczką.. No i ułożenie kolorów było zupełnie inne. I nie była to pomyłka ze niby skrosowany a ja robie nie skrosowany. Więc olałem schemat, zobaczylem jak jest na starej wtyczce, zacisnąłem i działa [to było połączenie kompa do swich'a, czyli nie skrosowane]
Więc zacząłem sie zastanawiać czy te kolorki w ogole maja sens czy ich ułożenie to tylko standart... Bo przecież kazdy z kabli jest taki sam, kolor dla gniazda nie robi różnicy.. Więc jesli zacisne kable w obojętnie jakiej konfiguracji lecz tej samej dla kazdego komputera w sieci to i tak bedzie działać. A ustalenie koloru ma tylko i wyłącznie sens z powodu tego aby przyjąć jakieś reguły i nie pomylić sie przy podłąnczaniu kolejnych osób.
Jesli sie mylę prosze o sprostowanko