Witam!
Czy ktos probowal postawic dwie lub wiecej maszyn z NND w klastrze lub w mirrorze? Chcialbym pobawic sie z systemem "High Availability", ale wiedzy "troche" brak

. Zaczne od naswietlenia sytuacji:
Obecnie jedna maszyna z NND stoi jako brama dla sieci ok. 50 uzytkownikow. Firewall, Squid z filtrem, niceshaper, Samba i Apache ze statystykami. Athlon 1.2, ram 1gb, 20gb hdd, chodzi slicznie (TFU! odpukac

). Druga maszyna z systemem i w miare aktualnym /etc/ zawsze stoi na polce gotowa do podmianki, ale jakos mnie to nie urzadza. Chcialbym, zeby podmianka nastepowala automatycznie w momencie padu glownej maszyny, tzn. zeby zapasowy albo chodzil na jalowym biegu czekajac na sygnal do wlaczenia sie do akcji, ewentualnie wspoldzielil obciazenie z glownym, w razie padu przejmujac jego IP i uslugi.
Czy ktos probowal czegos takiego? Niekoniecznie na NND... Co przeczytac i ile czego wypic/wciagnac/napalic sie, zeby zrozumiec?

Znalazlem cos takiego:
http://linux-ha.org/
jestem w trakcie czytania, ale do zakumania mam jeszcze troszke wiecej niz jeden krok
Towarzysze! Pomozcie biednemu paranoikowi, ktory chcialby spokojnie pojechac na urlop i nie musiec latac codziennie do kafejki tylko po to, zeby odpalic putty
Pozdrawiam i z gory dzieki za wszelka pomoc!
Mordazy.