Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 5 lipca 2025, 07:44

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Postanowiłem ponownie powalczyć z pocztą i zaczęło się: po wcześniejszej instalacji exim+tpop3d+clamav mogłem tylko odbierać pocztę problem był z wysyłaniem. postanowiłem przejrzeć configi i poprawić ewentualne błędy. Mimo, że ustawiłem, w/g mnie, poprawnie nic sie nie zmieniło. W następnym kroku zainstalowałem wszystko jeszcze raz, efekt jest taki, że teraz nic już nie działa (poczta) jeśli wysyłam wiad. dostaję prośbę o podanie hasła, wpisuję, znów podaj hasło i tak w kółko, poczta wysłana z innego konta albo wraca albo przepada. Klient nie zgłasza problemów przy sprawdzaniu poczty ale nic nie dochodzi. Wiem, że temat jest wałkowany już po 1000-kroć i choć zawsze znajduję jakieś rozwiązanie na forum tym razem chyba jest zbyt dużo różnych odpowiedzi.

Mam taki pomysł może ktoś wystawi mi działający config exima z komentarzami gdzie co wpisać pewnie takie rozwiązanie załatwiłoby temat wielu użytkownikom.

btw: odpowiadając chcącym mnie wychłostać najpierw czytam potem piszę ale grzebię już dwa dni na forum i googlu i nic.

MODERATOR

jacex pisze:
Postanowiłem ponownie powalczyć z pocztą i zaczęło się: po wcześniejszej instalacji exim+tpop3d+clamav mogłem tylko odbierać pocztę problem był z wysyłaniem. postanowiłem przejrzeć configi i poprawić ewentualne błędy. Mimo, że ustawiłem, w/g mnie, poprawnie nic sie nie zmieniło. W następnym kroku zainstalowałem wszystko jeszcze raz, efekt jest taki, że teraz nic już nie działa (poczta) jeśli wysyłam wiad. dostaję prośbę o podanie hasła, wpisuję, znów podaj hasło i tak w kółko, poczta wysłana z innego konta albo wraca albo przepada.

Ludzie czy wy się kiedyś nauczycie, że wróżki to tylko w bajkach dla dzieci są? Skad mamy wiedzieć co masz w logach exima? jak zgadnąć jakie masz zainstalowane wersje programów? Na pytanie postawione tak jak wyżej nie ma odpowiedzi poza:

masz źle skonfigurowany serwer i/lub klienta.

Pomocna odpowiedź, prawda?

Jeszcze jest dostępne repozytorium testowe, dodaj je do pacman.conf i zainstaluj stamtąd pakiety potrzebne do uruchomienia poczty. Następnie uruchom nndconf i wybierz konfigurację exima. O ile umiesz czytać to po 5 minutach będziesz miał działający serwer pocztowy. I jeśli nie wiesz co robisz to nie grzeb w konfigu - on jest przygotowany tak, żeby nie zrobić krzywdy ani tobie ani innym użytkownikom internetu...

Tytuł:

A odpowiesz jakie pakiety? mam exima 4.42-3 i tpop3d 1.5.3-2 dodalem wpisy do pacman.conf ale nic nowego nie widzę.

Tytuł:
MODERATOR

jacex pisze:
A odpowiesz jakie pakiety?

do działania poczty potrzebujesz (chyba nic nie pominąłem):
exim
teapop3d
cyrus-sasl
clamav

Ważne jest aby pobrać je z repozytorium testowego - tylko wtedy w pełni współpracują ze sobą bez potrzeby edycji jakichkolwiek plików.

jacex pisze:
mam exima 4.42-3 i tpop3d 1.5.3-2 dodalem wpisy do pacman.conf ale nic nowego nie widzę.

w repozytorium testowym są nowsze wersje. Aby móc używac tego repozytorium musisz, poza dodaniem dopwiedniego wpisu do pacman.conf, uruchomić pacman -Sy, ale to chyba wiesz, bo manual do pacmana czytałeś, prawda?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.