Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 14:28

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość

Kiedyś przychodzi taki moment, że powstaje potrzeba posiadania Access Pointa w domu. U mnie właśnie nadszedł. Poczytałem tutaj (i nie tylko tutaj) o możliwości zrobienia AP na Linuxie (na NND rzecz jasna) używając zwykłej karty WiFi na PCI.

Po tych wszystkich lekturach wiem co, jak i skąd. Nie wiem tylko na ile to jest skuteczne. Zwracam się więc z prośbą do osób, które mają AP@NND oraz do tych co nie mają, a wiedzą :P o rzucenie okiem na poniższe wymagania i odpowiedź na pytania.

Po pierwsze. Oto co chcę osiągnąć w wersji obrazkowej:
Obrazek

Słownie:
NND dostaje Internet. Robi śliczną maskaradę a za nią jest LAN w którym są wszystkie komputery podpięte pod switcha i via AP. Wszystkie mają Internet rzecz jasna. Te za switchem są podpięte zwykłym kablem więc nie rozpisywałem się nad tym. Te via AP opisałem dokładniej poniżej.

A po tym wstępie kilka specyfikacji:

ROUTER:
P III 500 MHz
256 MB SDRAM 133MHz (ewentualnie więcej)
HDD coś ponad 11GB
2x Intel PRO 100 ethernet
Karty WiFi jeszcze nie ma, bo właśnie po to ten wątek żeby ustalić czy to ma sens. Ale myślę nad:
http://www.edimax.pl/html/polish/products/EW-7325Ig.htm
(bo liczę na Super-G 108Mbit z laptopem i desktopem*)

Usługi 'dodatkowe' działające na routerze:
Firewall +NAT, DHCP, Samba, CUPS (drukarka na USB), Apache + PHP, MySQL no i HostAP

LAPTOP Super-G:
Karta WiFi:
http://www.edimax.com.tw/html/english/products/EW-7305Pg.htm

DESKTOP Super-G:
Nie ma jeszcze WiFi - powód ten sam co z routerem. Ale póki co myślałem o takiej samej karcie jak w routerze. Ale tutaj nie koniecznie Super-G musi być - wystarczy zwykłe 54Mbit, a czasem nawet 11Mbit.

LAPTOP G:
HP nCośtam, karta WiFi standardu G (54Mbit), chyba Intel.

LAPTOP dodatkowy:
Poza tym co na rysunku czasem być może ktoś wpadnie z laptopem więc dobrze by było, żeby też mógł się podłączyć na 54Mbit.

=====================================

Po tym wszystkim czas na pytania:

0. Czy to ma sens czy od razu kupić sprzętowy AP (bo może mam za duże wymagania)?
Czy stawiając taki AP używając karty WiFi na NND będę mógł:
1. Obsłużyć zaznaczone komputery ze względu na odległość?
2. ----------------||------------------- z zaznaczonymi na obrazku prędkościami? [ewentualnie Desktop Super-G jak już napisałem nie musi mieć 108Mbit, a 54, a czasem nawet 11. Poza tym wszędzie gdzie napisałem 108Mbit zadowolę się i 54...]
3. Liczyć na stabilność takiego routera z AP i wszystkimi usługami?
4. Używać tego jak normalnego LANa? (liczę np. na pingi max. 5ms)
5. Mieć całą sieć WiFi zaszyfrowaną WPA + RADIUS (serwer RADIUS też na routerze w takim wypadku)

...więcej pytań mi nie przychodzi do głowy, ale jak coś wymyślę to zapytam :)

=====================================

* W kwestii Super-G:
Wg. producenta o ile oba połączone urządzenia mają chipset standardu Super-G od Atherosa to będzie 108Mbit. W praktyce - ???

Tytuł:
Użytkownik

z ap mniejszy klopot, czyba ze lubisz sie bawic :)

Tytuł:

-MW- pisze:
z ap mniejszy klopot, czyba ze lubisz sie bawic :)

A tak, zapomniałem o najważniejszym... :P

Cena gra rolę ;)
Wiem, że prościej skrzynke z AP kupić, ale to będzie [przy tym czego wymagam] pewnie minimum 200 PLN, a karta WiFi kosztuje jednak mniej...

Pytanie tylko czy się da i czy cena za robotę nie przekroczy tej różnicy między AP, a kartą WiFi :)

Tytuł:
Użytkownik

ale warto wydac, przynajmniej zrobisz po bozemu a nie hybryde :)

Tytuł:
Użytkownik

Witam.

Mam na NND postawonego AP na karcie Atheros i działa to bardzo dobrze. Podpiętych jest do tego 12 osób. Nie wiesza się, jest podgląd poziomu sygnału każdego aktywnego usera, czego w tańszych AP-kach nie ma. Obciążenie procka jest znikome. Osobiście poleciłbym postawić AP-ka na karcie, niż kupować sprzętowego AP.
Jeżeli natomiast chcesz wyciągnąć te 108 Mbit to radze się zainteresować pasmem 5Ghz. 108Mbit w paśmie 2.4 Ghz jest niezwykle wymagającą prędkością. A tak wogóle to po co Ci aż te 108 Mbit ??

Cytuj:
Pytanie tylko czy się da i czy cena za robotę nie przekroczy tej różnicy między AP, a kartą WiFi

Da się, a robota sprowadza się tylko do konfiguracji karty.

Pozdrawiam.

Tytuł:

Powiem tak: są karty 108Mbit to czemu nie miałoby być 108Mbit? :)
Ale nie kupowałem mojej karty do laptopa bo ma 108Mbit i nigdy się nie nastawiałem na taką prędkość.

gizmo5418:
Czy przy tych 12 userach każdy ma 54Mbit?
W jakich odległościach Ci userzy?
Mógłbyś rzucić screena (o ile to jest X-owe) tych sił poszczególnych userów + jakieś orientacyjne odległość (wraz z liczbą ścian) do nich?
UPDATE
Jaką masz tam kartę WiFi?

Widze, że to jest możliwe :D

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:

nie - wszyscy razem - chyba ze jestes sam, a jesli chodzi o odleglosci w przypadku gdy nie bedzie anteny zewnetrznej tylko orginalny "mysi ogonek" to pelna predkosc uzyskasz w odleglosci do 5m :) i to jak kompy odwrocisz antenami do siebie,
korzystanie z otoczenia sieciowego jesli komputer stoi za siana to udreka, do internetu wystarczy.

Tytuł:

-MW- pisze:
Cytuj:

nie - wszyscy razem - chyba ze jestes sam, a jesli chodzi o odleglosci w przypadku gdy nie bedzie anteny zewnetrznej tylko orginalny "mysi ogonek" to pelna predkosc uzyskasz w odleglosci do 5m :) i to jak kompy odwrocisz antenami do siebie,
korzystanie z otoczenia sieciowego jesli komputer stoi za siana to udreka, do internetu wystarczy.

Oj to nie dobrze... Ale max. będzie 4 userów, a przeważnie (95% czasu) będzie tylko 2...

Karta którą planuję kupić [jak widać na obrazku z linka] nie ma ogonka tylko antenę na kablu, który ewentualnie przedłużę, i postawię gdzieś w centrum domu...

Pomoże z tym LANem?

Tytuł:
Użytkownik

Witam

Cytuj:
W jakich odległościach Ci userzy?

Różnie od 200 metrów do 3 Km, niektórzy nawet za kępkami drzew liściastych.
Cytuj:
Mógłbyś rzucić screena (o ile to jest X-owe) tych sił poszczególnych userów + jakieś orientacyjne odległość (wraz z liczbą ścian) do nich?

Nie mam X-ów na serwerze, więc Ci screena nie rzuce, a do sprawdzania poziomu sygnałów na AP poszczególnych userów jest programik w pakiecie madwifi - wlanconfig. Przez ściany sygnał mi nie przechodzi, bo na dachu mam antene dookulną, a serwer stoi na strychu.
Cytuj:
Jaką masz tam kartę WiFi?

Karta to Atheros oparty o chipset 5213, pracuje w a/b/g.
Cytuj:
Karta którą planuję kupić [jak widać na obrazku z linka] nie ma ogonka tylko antenę na kablu, który ewentualnie przedłużę, i postawię gdzieś w centrum domu...

Nie baw się w przedłużanie kabli, tylko zmień na dłuższy. Po takim przedłużaniu (łączeniu) kablisą tylko same problemy.

A prędkość jest ustawiona na11Mbit. Do łącza, które mam to jest aż za dużo, a z otoczenia sieciowego ludzie u mnie nie korzystają. Ze statystyk mi wynika, że średnio aktywnych userów jednocześnie jest od 5 do 8.

Pozdrawiam.

Tytuł:

gizmo5418 pisze:
Różnie od 200 metrów do 3 Km, niektórzy nawet za kępkami drzew liściastych.

3Km? 8O Ja myślałem, że na takiej karcie to najwyżej kilka metrów... Ekstra :D
Czy to aż tak bardzo zależy od anteny czy po prostu masz taką mocną kartę?

Cytuj:
Karta to Atheros oparty o chipset 5213, pracuje w a/b/g.

A mógłbyś podać model albo chociaż producenta? Bo np. moją NND wykrywa jako 5212, mimo, że taka nie jest. Chcę porównać tę co masz z tą którą planuję kupić i zobaczyć jak to wygląda.

Cytuj:
Nie baw się w przedłużanie kabli, tylko zmień na dłuższy. Po takim przedłużaniu (łączeniu) kablisą tylko same problemy.

No o to mi chodziło, nie będę go sam robił bo raczej takiego dobrego jak trzeba nie zrobię.

Cytuj:
A prędkość jest ustawiona na11Mbit. Do łącza, które mam to jest aż za dużo, a z otoczenia sieciowego ludzie u mnie nie korzystają. Ze statystyk mi wynika, że średnio aktywnych userów jednocześnie jest od 5 do 8.

I jak to działa - wszyscy łączą się na 11Mbit? Nawet jak jest ich 8 lub więcej?

UPDATE
Co do pasma 5GHz - moja karta WiFi z laptopa takiego nie obsługuje według strony producenta, więc nie będę mógł go używać, prawda?

Tytuł:

Pytanie numer 0:
Czy jak ktoś przyjdzie z kartą, która obsługuje max 128-bitowe szyfrowanie, a sieć będzie na 152 to się podłączy?

-----------------------------------
Poszukałem trochę kart na PCI i się zastanawiam nad dwiema:

1. http://allegro.pl/item125985763_planet_wl_8310_karta_wifi_pci_54_108_mbps_fvgw_ss.html
+ kabelek około 2-3m.
Tylko co na koniec kabelka - ten 'ogonek' od karty? Czy coś jeszcze kupić?
Wystarczy taka karta na te max. 4 komputery na raz?

A jak mam kupić tego Planeta + kabel + antena to może lepiej od razu:

2. http://fipro.pl.testy.strefa.pl/sklep/product_info.php?cPath=327_1&products_id=16613
Nie musiałbym kupować kabelka a na końcu nie jest ogonek, a taka fajna antena.

Co sądzicie? Edimax ma 152-bitowe szyfrowanie, a Planet tylko 128.

Tytuł:

ja bym najpierw sprawdzil czy wogole sygnał przedostanie sie przez te sciany :/ jezeli są one grube to na bank bedzie problem chociazbys nie wiem na jakim sprzecie to postawił

Tytuł:
Użytkownik

Witam.

Cytuj:
Czy jak ktoś przyjdzie z kartą, która obsługuje max 128-bitowe szyfrowanie, a sieć będzie na 152 to się podłączy?

Hmm 152 Bitowe szyfrowanie to jest tylko chwyt marketingowy. W rzeczywistości jest to 128 bit. A skąd się wzięło 152 bity ?? Do 128 bitowego klucza (i nie tylko bo do pozostałych też czyli 40 , 64 , 104 ) jest dodawane 24 bity wektora inicjalizującego oznaczanym jako IV.(więc jak łatwo można policzyć 128+24=152)
Karte jaką mam jest to karta MiniPci w przejściówce PCI ->miniPCI.

Cytuj:
http://allegro.pl/item125985763_planet_wl_8310_karta_wifi_pci_54_108_mbps_fvgw_ss.html

Tak karty Planet WL-8310 bardzo ładnie pracują, zresztą oparte są na Atherosie. A i 8 kompów by bezporblemowo na niej pracowało.

Co do anten to polecam forum na www.wardriving.pl. Tam jest cała baza opisów antenek do wykonania, a koszt każdej z nich to parę złotych (nie wliczając ceny obudowy itp.)

Cytuj:
. http://fipro.pl.testy.strefa.pl/sklep/p ... s_id=16613
Nie musiałbym kupować kabelka a na końcu nie jest ogonek, a taka fajna antena.

Na temat tej karty to nic nie wiem, a antenki tej nie powidziałbym nigdy, że jest fajna, zresztą jest to dokładnie to samo co ten ogonek, tylko w innej obudowie.

Pozdrawiam

Tytuł:

Czyli szyfrowanie 128 wystarczy.
A do WPA to się w ogóle przydaje? Bo planuję WPA+RADIUS...

Kwestia anteny i zasięgu - pytanie zasadnicze:
Jak kupię tego Planeta - jak długi kabel będę mógł do tego podłączyć bez specjalnych strat mocy? Bo może zamiast się zastanawiać co i jak po prostu wyprowadzę antenę do przedpokoju, na końcu dam ten ogonek (a z czasem może zrobię taką dookolną) i po sprawie. Tak na oko, ile metrów mogę podłączyć?

gizmo5418:
Napisz proszę jaki długi masz ten kabel i co to za antena dookolna na tym Twoim dachu siedzi, że widać ją 3Km dalej :)

Bizi:
Tak zrobię w wolnej chwili i gdy będę miał dostęp do drugiego laptopa. Innych kart WiFi póki co nie mam.

Tytuł:

Co do kabelka to tracisz około 0.5 dB na 1m wiec im krotszy kabelek tym lepiej :)W swojej sieci głowne AP mam bezposrednio podpiete do anteny a u klientow dzialaja w trybie APC z kabelkami 4- 5 metrowymi i chodzi to całkiem fajnie!! Praktycznie z 11mbits nie ma problemu czy deszcz snieg grad itp.Ja na Twoim miejscu kupilbym chyba planexa gwap54sgx! Jest dobry i nie kosztuje az tak duzo! Pociagniesz to skretką razem z zasilaniem i po sprawie:) Zrób zdjecie przedpokoju to pomoge dokladniej pzdr!!!!!!!
-----------------------------------------------
Jesli chcesz to dam CI namiary na goscia ktory ma ap za 80 pln nie pamietam dokladnie nazwy(apek oczywiscie uzywany) ale gosc jest pewny sam od niego kupilem 2 tyg temu tego gwapa za 150 pln

Tytuł:
Użytkownik

Witam.

Cytuj:
gizmo5418:
Napisz proszę jaki długi masz ten kabel i co to za antena dookolna na tym Twoim dachu siedzi, że widać ją 3Km dalej

Od strony internetu mam 5 metrów H155, antenka czasza 60cm, link na dystansie 6 Km, prędkość linku 5.5 Mbps, widoczność optyczna - lekko przysłonięta (neta dostaje drogą radiową). Od strony lanu 5 metrów H155, antena szczelinowa dookólna 17 dBi. Niestety pozion sygnału w domu z tej antenki na dachu bardzo niski jest u mnie, bo dużo tłumi blacha na dachu.
A co do szyfrowania to uważam, że jest ono Ci zbędne, bo jeżeli to będzie pracowało tylko w obrębie ścian domu, to ciężko będzie komukolwiek z zewnątrz usłyszeć Twoją sieć.

Cytuj:
Jak kupię tego Planeta - jak długi kabel będę mógł do tego podłączyć bez specjalnych strat mocy? Bo może zamiast się zastanawiać co i jak po prostu wyprowadzę antenę do przedpokoju, na końcu dam ten ogonek (a z czasem może zrobię taką dookolną) i po sprawie. Tak na oko, ile metrów mogę podłączyć?

Najlepiej jak przeprowadzisz sobie testy. U mnie w domu dobrze spisywała się fabryczna antenka (ten ogonek) podpięta bezpośrednio do AP-ka, ale i przy 5 metrów kabelka powinno działać. Trzeba testować i jeszcze raz testować.

A co do dookólnej antenki to proponuje wykonać tą z http://cheatthezone.tripod.com/wireless/colinear.html . Dosłownie 10 minut roboty a zysk dużo większy od oryginalnego ogonka.

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

to może ja sie wypowiem troche w temacie, jeśli chodzi o sieci radiowe jest tak jak mówi bizi czyli im dłuższy kabel tym więcej tracisz mocy anteny

zważywszy na to że zwykła antenka dołączana do karty ma ok 2-5db jeśli zastosujesz kabel 5 m tracisz ponad połowe mocy antenki więc uważam że wsadzanie karty do serwera mija sie z celem bo jeśli w przyszłości będziesz chciał np rozbudować sieć postawić antene na dachu to będziesz musiał kupić ap bo ciągnąc kabel stracisz całą moc.

jeśli chodzi o łączenie kabli h155 na każdej złaczce traci sie ok 2 db z tego co mi wiadomo. więc łączenie 2 kabli jest naprawde bezsensowne.

osobiście polecił bym ci AP ovislinka 5460 - 178 PLN brutto na stronie alfanetu.

bardzo dobry AP wg mnie, po wgraniu alternatywnego oprogramowania (AP LITE) robi się z tego niezła maszynka. działa w standardzie G po sieci na odległości ok 300m (na własnorecznie robionych antenach) mam ok 3mega transferu. wartości z górnej granicy czyli ok 54 są realne tylko na odległości 5-10m z 100% widoczności tak jak mówił to któryś z poprzedników, więc nie licz ze ci się uda osiągnąć takie wartości jakie sugerują producenci.

jeśli chodzi o szyfrowanie wep kluczem 128 bit - jest ono do złamania w ciagu 24-48h (najkrótszy czas jaki słyszałem to 8h przy duzym ruchu pakietów w sieci). więc nie łudź sie ze zabezpieczysz sie w 100%, owszem jest to zabezpieczenie ale poza nim trzeba zastosować coś jeszcze na serwie (ARP czy cóś :P).

osobiście na takich małych odległościach wolał bym pociągnąć kable po domu i cieszyć sie z Lanu w normalen prędkości bez zakłóceń.

musze niestety wyjśc dokończe posta jak wróce.

Tytuł:

Bizi:
A gdzie ten gościu mieszka?
Ten GW-AP54SGX wygląda na potężny, ale ma jeden minus. Tylko jedno wejście na LAN - a mi potrzeba co najmniej 2, jak nie 3... Poza wejściem od Internetu rzecz jasna.

Zdjęcia nie mogę zrobić bo nie mam aparatu, ale mogę machnąć tak pi razy oko w paincie mały plan.

gizmo5418:
Dzięki za linka i opis kabelków i anten. Faktycznie, wygląda prosto i tanio ;)
Niestety ciężko mi wykonywać testy bo nie mam drugiej karty WiFi... Wciąż czekam z kupnem zastanawiając się czy to wystarczy, ale myślę, że już niedługo się zdecyduję na coś.
Co do szyfrowania - jednak wolę je zrobić. Raz, że chcę, dwa że chcę się nauczyć, a trzy, że sąsiad (1 potężna ściana, lub 2 cieńsze) ma sieć adhoc i ja ją czasem widzę - a on ma tylko 2 jakieśtam karty WiFi z ogonkami i działa mu przez cały dom. Czasem się urywa, ale to głównie wina kota, bo z przyczn znanych tylko jemu, antena ("mysi ogonek") jest szalenie atrakcyjna... :)

muray:
Ale ja nie będę robił WEPa - wiem, jakie ono jest fantastyczne. Planuję WPA (+RADIUS o ile się uda). Tylko sądziłem, że im lepsze 'szyfrowanie WEP' tym szybciej mi za/odszyfruje pakiety WPA, bo rozumiem, że jak karta "obsługuje 128 bitowe szyfrowanie" to znaczy, że robi to sprzętowo, a więc szybko i można to wykorzystać przy WPA. A może to nie tak? :P
Sieci rozbudowywać nie planuję szybko, a już na pewno nie na dach (w bloku to nie przejdzie ;) ), a jakbym planował, to by znaczło, że ktoś dodatkowy będzie się łączył - wtedy on dostanie kartę od AP, a ja kupię sprzętowy. Póki co ma być prosto, a przede wszystkim tanio.
Mam teraz LAN i cieszę się potykaniem o kabel (i nawet wtedy nie ma zakłuceń! ;) ). A co najgorsze czasem ktoś przyjdzie z laptopem i muszę ciągnąć 15m kabla przez środek domu... Chcę po prostu tanio zrobić domowy LAN via WiFi.

Tytuł:
Użytkownik

generalnie tak czy siak polecał bym ci ovisa ma 2 portowy switch (btw nie wiem czy istnieją AP które mają 3 porty ;) bynajmniej ja nie słyszałem) oczywiście większa ilość portów = wieksza cena.

poprostu jest to sprzęt dedykowany do sieci radiowych, jeśli chodzi natomiast o AP na karcie pod NND zanim kupisz jakąś sprawdz czy w NND są stery bo pamietaj że jeszcze z tym mogą być problemy, część kart nie ma sterów pod LINUX.

i jeszcze jedna sprawa jeśli chodzi o kabel H155 czasami praktyka rózni się od teorii mianowicie. mamy na poddaszu 2xAP z anteną dookólną i yagą. ze względu na to że sygnał miejscami był za słaby spróbowaliśmy skrócić kable od anteny do AP aby były one możliwie najkrótsze. fakt APeki są zamontowane praktycznie pod samymi dachówkami ale skrócenie kabla z 8 do ok 3-4m dało wzrost sygnału w najdalszym pkt o 20%. nie wiem czy wiecie ze moc anten jest w skali logarytmicznej nie liniowej czyli 20db nie jest 2x mocniejsze niz 10. efekty są czasem oszałamiające ;)

jeśli chodzi o przebijanie sie sygnałem przez ściany to mały panelik powinien dać rade w polaryzacji poziomej (bedzie działał jako mały sektor).

wystrzegaj sie anten z allegro made in garage. naprawde jakoś tych anten jest taka że Yagi po roku straciły ponad 50% mocy i zmuszeni bylismy wymieniać te antenki (polecić moge firme dipol - fakt drogo ale skutecznie)

jeśli chcesz mieć sieć naprawde tanio to poprostu zrób to w standardzie b a nie g i będziesz miał sam net, natomiast sieć będzie kulała. (w tym przypadku polecam ovisa 1120 + oprogramowanie AP PRO dostępne za darmo na stronie alfanetu)

kolejna rzecz jeśli masz wszystkie karty w standardzie G to bedzie to działało dobrze natomiast jeśli któraś karta będzie B to z tego co czytałem sieć zawsze kuleje tzn AP zwalnia to prędkości najsłabszej karty do sieci (oczywiście napewno zależy to też od AP).

jeśli chcesz sie dowiedzieć troche więcej o wifi poczytaj poradnik instalatora na stronie dipola + jest kupa informacji na forum trzepaka (broken jest tam guru jeśli chodzi o te sprawy).

Tytuł:

Istnieją i do tego są okropnie znane:
http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G

Nad tym się zastanawiałem, bo jest naprawdę porządny. Oprogramowanie Open Source, dużo userów, dużo różnych wersji firmware-u. Ale cena...

Sterowniki są.
A z kablem to będę bardzo uważał, bo widzę, że to nie tylko kawałek drutu ;)
Wielkie dzięki za ten dipol - na pewno poczytam :)

Standard wszystkich planowanych i już działających kart to G.

Myślę, że póki co kupię kartę WiFi, i potestuję co i jak, a potem się okaże co dalej. Jedna i tak będzie mi potrzebna... ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.