Kiedyś przychodzi taki moment, że powstaje potrzeba posiadania Access Pointa w domu. U mnie właśnie nadszedł. Poczytałem tutaj (i nie tylko tutaj) o możliwości zrobienia AP na Linuxie (na NND rzecz jasna) używając zwykłej karty WiFi na PCI.
Po tych wszystkich lekturach wiem co, jak i skąd. Nie wiem tylko na ile to jest skuteczne. Zwracam się więc z prośbą do osób, które mają AP@NND oraz do tych co nie mają, a wiedzą

o rzucenie okiem na poniższe wymagania i odpowiedź na pytania.
Po pierwsze. Oto co chcę osiągnąć w wersji obrazkowej:
Słownie:
NND dostaje Internet. Robi śliczną maskaradę a za nią jest LAN w którym są wszystkie komputery podpięte pod switcha i via AP. Wszystkie mają Internet rzecz jasna. Te za switchem są podpięte zwykłym kablem więc nie rozpisywałem się nad tym. Te via AP opisałem dokładniej poniżej.
A po tym wstępie kilka specyfikacji:
ROUTER:
P III 500 MHz
256 MB SDRAM 133MHz (ewentualnie więcej)
HDD coś ponad 11GB
2x Intel PRO 100 ethernet
Karty WiFi jeszcze nie ma, bo właśnie po to ten wątek żeby ustalić czy to ma sens. Ale myślę nad:
http://www.edimax.pl/html/polish/products/EW-7325Ig.htm
(bo liczę na Super-G 108Mbit z laptopem i desktopem*)
Usługi 'dodatkowe' działające na routerze:
Firewall +NAT, DHCP, Samba, CUPS (drukarka na USB), Apache + PHP, MySQL no i HostAP
LAPTOP Super-G:
Karta WiFi:
http://www.edimax.com.tw/html/english/products/EW-7305Pg.htm
DESKTOP Super-G:
Nie ma jeszcze WiFi - powód ten sam co z routerem. Ale póki co myślałem o takiej samej karcie jak w routerze. Ale tutaj nie koniecznie Super-G musi być - wystarczy zwykłe 54Mbit, a czasem nawet 11Mbit.
LAPTOP G:
HP nCośtam, karta WiFi standardu G (54Mbit), chyba Intel.
LAPTOP dodatkowy:
Poza tym co na rysunku czasem być może ktoś wpadnie z laptopem więc dobrze by było, żeby też mógł się podłączyć na 54Mbit.
=====================================
Po tym wszystkim czas na pytania:
0. Czy to ma sens czy od razu kupić sprzętowy AP (bo może mam za duże wymagania)?
Czy stawiając taki AP używając karty WiFi na NND będę mógł:
1. Obsłużyć zaznaczone komputery ze względu na odległość?
2. ----------------||------------------- z zaznaczonymi na obrazku prędkościami? [ewentualnie Desktop Super-G jak już napisałem nie musi mieć 108Mbit, a 54, a czasem nawet 11. Poza tym wszędzie gdzie napisałem 108Mbit zadowolę się i 54...]
3. Liczyć na stabilność takiego routera z AP i wszystkimi usługami?
4. Używać tego jak normalnego LANa? (liczę np. na pingi max. 5ms)
5. Mieć całą sieć WiFi zaszyfrowaną WPA + RADIUS (serwer RADIUS też na routerze w takim wypadku)
...więcej pytań mi nie przychodzi do głowy, ale jak coś wymyślę to zapytam
=====================================
* W kwestii Super-G:
Wg. producenta o ile oba połączone urządzenia mają chipset standardu Super-G od Atherosa to będzie 108Mbit. W praktyce - ???