Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:08

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
MODERATOR

installpkg http://www.hustons.homechoice.co.uk/man

paczka zawiera przeglądarkę plików tekstowych i man pages oraz zestaw
kilkudziesięciu manuali po polsku...

Pakiet wymaga zainstalowanej biblioteki libncurses.so.3.4 (znajduje
się ona w 'eco-lib' lub 'lewy-lib' więc jedną z tych paczek trzeba
mieć zainstalowaną) oraz kilku programów z pakietów 'utils-1' i
'utils-2' - można również mieć pakiet 'utils' zawierający wszystkie
potrzebne programy.

Jako że pakiet jest jeszcze w wersji beta, więc dobór manuali w paczce
jest dość przypadkowy. Ewentualnych testerów proszę o informacje jakie
many by usunęli z paczki a jakie dodali... może być na priv.

Manuale są skompresowane, a jednak pakiet jest dość duży - ok 670KB,
po rozpakowaniu ok 900KB. Nie działa jeszcze wyświetlanie
skompresowanych plików tekstowych.

To z grubsza tyle, zapraszam do testowania, za wszelkie uwagi z góry
dziękuję...

Tytuł:
Użytkownik

Pakiet mi się źle zainstalował, podczas uruchamiania programu krzyczy że nie może znaleźć pliku konfiguracyjnego /usr/lib/man.conf ???
Nie ma takiego piku wogóle i nie jest przywiązywany w rc_man.
:?:

Smok

Tytuł:
MODERATOR

Smok pisze:
Pakiet mi się źle zainstalował, podczas uruchamiania programu krzyczy że nie może znaleźć pliku konfiguracyjnego /usr/lib/man.conf ???
Nie ma takiego piku wogóle i nie jest przywiązywany w rc_man.
:?:

Smok

Zgaduję,że dodałeś jakiś man którego nie włączyłem do paczki... niestety tak łatwo nie ma ;-) ten pakiet _nie potrafi_ pokazać mana "nieprzygotowanego". To znaczy, ponieważ we Freesco nie ma nroff (czy groff - już nie pamiętam w tej chwili) many muszą być wstępnie sformatowane. W zasadzie robiąc tę paczkę miałem na myśli wszystkich developerów - konwertowanie manów do html jest tylko półśrodkiem, użytkownik musi potem je sobie jakoś kolekcjonować. Ta paczka to przeglądarka plików tekstowych i przy okazji manów. całkiem sporą liczbę manów przygotowałem i włączyłem do paczki. Początkowo planowałem przygotować wszystkie (albo przynajmniej większość) manów do programów dzialających we Freesco. Potem dałem spokój - jesteś jedyną osobą, która tym się zainteresowała... Może kiedyś wrócę do tego tematu i przygotuję mana z prawdziwego zdarzenia, ale jedno mogę obiecać - nie będzie to jutro ani nawet za tydzień...
Sorry Winnetou,

Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

Problem polega na czym innym. Dodałem sobie plik man.conf do usr/lib i pozbyłem się denerwującego komunikatu. Brakowało nroff i groff - ściągnąłem to z zipslacka, teraz mi komunikuje że: groff: can't load library 'libstdc++.so.2.8'.
Ale man mi niczego nie otwiera. man cron i komunikuje że nie ma...
Czy te many trzeba przekopiować do odpowiednich katalogów..

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
Problem polega na czym innym. Dodałem sobie plik man.conf do usr/lib i pozbyłem się denerwującego komunikatu. Brakowało nroff i groff - ściągnąłem to z zipslacka, teraz mi komunikuje że: groff: can't load library 'libstdc++.so.2.8'.
Ale man mi niczego nie otwiera. man cron i komunikuje że nie ma...
Czy te many trzeba przekopiować do odpowiednich katalogów..

man.conf też wziąłeś z zipslacka, tak? więc nie dziw się, teraz próbujesz uruchomić "prawdziwego" mana. Man z mojej paczki to tylko link do programu lookat. potrafi wyświetlić many ale tylko uprzednio sformatowane przez nroff i less (uwaga cały czas piszę z pamięci ;-) )
i takie właśnie włożyłem do paczki. Trochę na pałę, bez zastanawiania się jakie.

OK, OK, pomyślę nad prawdziwym manem, choć wiem,że na freescosoft ktoś już nad tym pracował. Znów będzie, że się wcinam... Ale ludzie dajcie żyć, na razie naprawdę nie mam czasu...

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie - manf.conf zostawiłem pusty, po to by nie krzyczał, choć na wzór PLD przesłany mi przez panta_rei próbowałem wskazać ścieżkę do /mnt/router/packages/man.
Ten komunikat o braku biblioteki wyskakuje mi jak usiłuję któryś z plików z paczki bezpośrednio otworzyć. Sorki za skrót myślowy w poprzednim poście.
Ale polecenie man cos_tam daje zawsze komunikat, że nie ma manów dla...
A wiem, że w paczce są... więc jak je odczytać, bo ja nie potrafię, a jako lamer drugiego stopnia powinienem :)
Ale oczywiście nie ma pośpiechu, bo to nie jest rzecz jasna najważniejsza sprawa...

Tytuł:
Honorowy Admin

No tak... mówiłem, że jestem lamer...
Znalazłem sposób, po pierwsze u mnie w /bin jest normalny man, więc to on był wywoływany zamiast lookat. Po drugie zrobiłem w katalogu /mnt/router/packages/man polecenie gzip -d * i wszystkie many się rozpakowały :) a potem już będąc w tym katalogu: lookat i pięknie ładnie wyświetla się spis zebranych manów i można wszystkie czytać :)

Tytuł:
Użytkownik

Zrobiłem podobnie, po rozpakowaniu "manów" można je oglądać poleceniem lookat, natomiast polecenie man w bienie wydaje się niepotrzebne, bo i tak nie można z niego skorzystać. Nie dodawałem pliku man.conf i nie będę, bo i tak nie działa.

Smok

Tytuł:
Użytkownik

No ale nie miałem zamiaru ujmować Misiowi chwały za i tak niezłą robotę z tymi niby manami. Sorki, że przerwałem sen zimowy, i wogóle pora wstawać :D

Smok

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
Znalazłem sposób, po pierwsze u mnie w /bin jest normalny man, więc to on był wywoływany zamiast lookat.

Wywalić...

Maciek pisze:
Po drugie zrobiłem w katalogu /mnt/router/packages/man polecenie gzip -d * i wszystkie many się rozpakowały :) a potem już będąc w tym katalogu: lookat i pięknie ładnie wyświetla się spis zebranych manów i można wszystkie czytać :)

niepotrzebnie, man z tej paczki powinien automatycznie rozpakować many przed wyświetleniem... chyba, że popieprzyłem i wystawiłem niepoprawioną paczkę... chciałem aby pliki manów nie zajmowały zbyt dużo miejsca więc wszystkie skompresowałem i napisalem (chyba, bo teraz to już nie pamiętam) scripcik rozpakowujący je i wysyłający rurką do lookat. Przyjżę się temu jeszcze dziś, na prawdziwego mana trzeba będzie jednak poczekać...

Tytuł:
MODERATOR

Smok pisze:
No ale nie miałem zamiaru ujmować Misiowi chwały za i tak niezłą robotę z tymi niby manami. Sorki, że przerwałem sen zimowy, i wogóle pora wstawać :D

Smok

Nie przesadzaj, to tylko prowizorka, i to jeszcze niedopracowana (nawet jak na prowizorkę)...
Snu zimowego nie przerwałeś, bo ja już od lat mam ten sam, nierozwiązany dylemat: czy na zimę zasypiać czy odlatywać (wzorem jaskółek i bocianów)... efekt? znów przezimowałem na wyspach i zamiast śniegu otulającego cieplutką norkę lub gorącego piasku gdzieś na południu miałem deszcze i przejmujący wiatr... :-(

Tytuł:
Honorowy Admin

Heh - jak ja sie do tego od końca zabrałem - to taki był efekt - ale many się już świetnie wyświetlają, chciałem mieć ich więcej, więc pościągałem z http://ptm.linux.pl - ale tamte się tak ładnie nie wyświetlają :(

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.