Erm, wgrałem madwifi-ng i wireless_tools i po tym nie mam ath_pci... Mam wgrać coś jeszcze czy jak?
[system już zupdatowany z repo.test]
==================== UPDATE =================
OK, poradziłem sobie. Nie wiem czy to tylko u mnie [i czy to możliwe, że tylko u mnie], ale wygląda to tak:
madwifi wgrywa moduły gdzie trzeba, a potem dopisuje je do listy modułów. Natomiast madwifi-ng wgrywa moduły w to samo miejsce [a więc ok], ale listy już nie dotyka... W pliku .install są jakieś wywołania
depmod, ale nie wiem co to jest i co robi (pewnie powinno dopisać, ale jakoś nie wychodzi - wgrywałem parę razy). Dopisałem samemu te moduły wgrane przez madwifi-ng do listy [tzn. przepisałem wpisy madwifi + dopisałem dwa sam, bo w madwifi-ng są dwa nowe pliki obiektowe] i wszystko działa jak trzeba.
Jest jeden błąd, bo to dosyć stare sterowniki - ustawianie TXPOWER możliwe jest dopiero po ustawieniu kanału i podniesieniu interface-u. Ale to praktycznie bez znaczenia.
Różnice między działaniem madwifi, a madwifi-ng wychwyciłem jak dotąd takie:
- ng obsługuje tryb Super-G! Samo z siebie, bez pomocy się włącza na 108Mbps (ale jak mówiliście, w d**ę se to można wsadzić - nie wiem czemu dosyć szybko szumy rosną BARDZO, na wszystkich sieciach co ciekawe, więc to pewnie coś nie działa w karcie WiFi od laptopa. W NetStumblerze mam taki wielki czerowny prostokąt, a nad nim troszkę porypanego zielonego

)
- ng ma jakąś kosmicznie większą moc (przy TXPOWER=8 ) mam 40dB! (jak to w ogóle jest możliwe? pewnie jakiś błąd... ale w NetStumblerze wygląda ładnie

)
- moc w ng się już reguluje w dB, nie w mW [można też w mW jak się poda 10mW], ale i tak w tym momencie mam 1dB (==1mW) mocy na AP, a widzę 35dB na programie od karty WiFi...
- ng już dobrze wykrywa parametry karty takie jak np. dostępne progi mocy (od 1 do 63mW w moim wypadku). Jak widać dobrze wykrywa też Super-G. Czy coś jeszcze - sprawdzę pewnie niebawem
- ng ma problemy przy zdejmowaniu interface-u, czasem trzeba zresetować wszystko, bo mimo tego, że wyłączam ath0 zarówno NetStumbler jak i moje połączenie wifi trwa (w NetStumblerze jest taka idealnie prosta kreska poziomu sygnału, więc na pewno nie jest to OK. Może to też karta w laptopie - sprawdzę jak będę miał drugi komputer z wifi)
- z przyczn mi nie zrozumiałych jak (na ng) wejdę na NND via putty, zacznę edytować tekst mceditem, i coś zaznaczę (myszką, nie F3...) to nagle wszystko staje (znaczy putty) po czym jest timeout... W tym czasie cała reszta np. Internet działa OK...
- ng inaczej kontroluje lampki na karcie
Póki co tyle różnic. Testuję dalej.