Potestowałem i sprawa ma się tak:
Po pierwsze powyłączałem bajery: XR, AR, Super-G, Burst, Compression.
Sytuacja w trybach b/g:
11b:
Mam zasięg w całym domu, jak zakryję antenkę w laptopie to go tracę, ale [chyba że dobrze zakryję] po kilku straconych pakietach [pingach] wraca. Karta pracuje względnie poprawnie. Pingi w całym domu poniżej 10ms, a jak już przestanę się ruszać to około 2-3ms w dużym pokoju. Moc minimum według Netstumblera: -80.
11g:
Mam zasięg w całym domu. W dużym pokoju nadal mam te -80 [czyli jeszcze zielony], ale pingi już nie dochodzą. Mimo to połączenie jest - zarówno z laptopa jak i według wlanconfig-a. Po prostu nie ma ruchu.
I tutaj małe olśnienie: Był taki parametr, który ustawiał czułość i działało to tak, że poniżej danej mocy pakiety nie były już wysyłane mimo połączenia. Wygląda na to, że to jest dokładnie coś takiego. Masz pomysł co z tym zrobić? Czytałem o tym gdzieś na madwifi.org
Widać, że [chyba że to się jakoś zmieni] po prostu nie sięga przez te kilka ścian.
ifconfig ath0:
RX packets:680 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:658 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:814700 (795.6 Kb) TX bytes:817430 (798.2 Kb)
Jak widać na madwifi-ng nie ma już tylu błędów. To była wina sterowników.
ifconfig wifi0:
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:710 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:1081
TX packets:468 errors:4 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:199
RX bytes:148447 (144.9 Kb) TX bytes:173384 (169.3 Kb)
Interrupt:11 Memory:cc8b3000-cc8c3000
A to wifi0 - teraz już mam i mogę pokazać. Dobre wyniki panie doktorze?
No więc, podsumowując, mam wrażenie, że madwifi nie ustawiało dobrze tego parametru czułości, i po prostu dużo pakietów się gubiło przez to. A ng robi to dobrze - tak dobrze, że nie mam zasięgu w dużym pokoju

Może jakoś uda się to obniżyć i będzie OK. Albo po prostu będę musiał zrobić tę antenkę co mówiłeś. A w sprawie mocy:
W tym momencie [54Mbit, 2m od AP] mam 39dB według programu od karty, a Netstumbler pokazuje -60 (+/- 5). Czy to są dobre wyniki?
W dużym pokoju program pokazuje 14dB, a Netstumbler wciąż -80.