Postanowiłem wypróbować.
Niestety już na początku jest problem, bo w paczce są moduły perla w:
.../i686-linux-thread-multi a mój serwer ich nie widział dopóki ręcznie ich nie przeniosłem do:
.../i586-pc-linux-gnu-thread-multi
Chyba czerwo miał całego perla kompilowanego inaczej niż w standardzie, a to stawia pod znakiem zapytania sens udostępniania takiej specyficznej paczki.
Po tych zmianach dopiero spamassassin ruszył.
Jednak nie działa. W logu mam błędy:
Jan 7 01:22:41 router spamd[727]: auto-whitelist: cannot open auto_whitelist_path /tmp/spamd-727-init/.spamass
assin/auto-whitelist:
Jan 7 01:31:15 router spamd[744]: locker: safe_lock: cannot create tmp lockfile //.spamassassin/auto-whitelist
.lock.router.744 for //.spamassassin/auto-whitelist.lock: Permission denied
Jan 7 01:31:15 router spamd[744]: bayes: locker: safe_lock: cannot create tmp lockfile //.spamassassin/bayes.l
ock.router.744 for //.spamassassin/bayes.lock: Permission denied
Jan 7 01:32:01 router spamd[744]: locker: safe_lock: cannot create tmp lockfile //.spamassassin/auto-whitelist
.lock.router.744 for //.spamassassin/auto-whitelist.lock: Permission denied
Jan 7 01:32:01 router spamd[744]: bayes: locker: safe_lock: cannot create tmp lockfile //.spamassassin/bayes.l
ock.router.744 for //.spamassassin/bayes.lock: Permission denied
Jan 7 01:45:30 router spamd[816]: auto-whitelist: cannot open auto_whitelist_path /tmp/spamd-816-init/.spamass
assin/auto-whitelist:
Jan 7 15:13:45 router spamd[821]: locker: safe_lock: cannot create lockfile //.spamassassin/auto-whitelist.mut
ex: Brak dost�u
Jan 7 15:13:45 router spamd[821]: bayes: locker: safe_lock: cannot create lockfile //.spamassassin/bayes.mutex
: Brak dost�u
Niestety nie doczytałem się nigdzie. gdzie powinny być te pliki do których jest permission denied. Log nie wyjaśnia tego wcale - //.spamassassin/bayes.mutex
Poza tym nie widzę, czegoś co moim zdaniem powinno być opisane - gdzie powinny być ewentualne whitelist i inne pliki, które użytkownik może redagować.
Jednym słowem, nie da się tego zastosować.