Panowie pomóżcie. Już nie mam sił.
Jestem podpięty do sieci w bloku, której podział zrobiony jest na zwykłym routerze.
Niestety kiepsko to chodzi(najprawdopodobniej przez jakiegoś wielbiciela p2p) i chciałbym postawić tam serwer który sprawiedliwie by dzielił łącze.
Wybór padł na NND freesco. Niestety nie za bardzo znam się na linuxie i często muszę korzystać z pomocy Internetu. Zaczęło mnie denerwować ciągłe przełączanie między systemami (i tracony czas) gdy coś mi nie działało i potrzebowałem poszukać informacji w necie.
Postanowiłem zainstalować sobie przeglądarkę pod linuksem żeby przyśpieszyć prace. Niestety mimo prób nie udało mi się.
Czy mółby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak zainstalować operę pod NDD??
Robiłem następujące rzeczy:
Zainstalowałem nnd-linux-0.2-2006.01.15.iso
Uaktualniłem pakiet net_conf – naprawiający błąd DHCP
Uaktualniłem pakiet glib2-devel – naprawiający błędy podczas instalowania pakietów devel
Zainstalowałem wersję devel
Ściągnąłem operę z
http://www.pcworld.pl/ftp/linux/program ... .8.54.html
w necie znalazłem żeby zainstalować program z pliku tar.gz
1. należy go rozpakować - operę rozpakowałem do katalogu opera8
2. w jego katalogu wpisać ./configure
3. wpisać make
4 wpisać make install - i to podobno powinno wystarczyć.
Gdy wpisuję ./configure wyswietla mi błąd
Bash: Nie ma takiego pliku lub katalogu
Sprawdzałem w wyszukiwarce pakietów i tam go też nie znalazłem żeby doinstalować.
Gdy wpisuję make wyświetla mi błąd:
Nie podałeś obiektów lub nie znalazłem makefile. Stop.
Gdy wpisałem make install wyświetliło mi raz :
Cat install.sh > install
Chmod a+x install
Przypuszczam że chodziło mu, że plik nie miał atrybutu zezwalającego na uruchomienie
Zmieniłem więc atrybut poleceniem:
chmod 777 install ( także dla pewności chmod 777 install.sh)
i od tego momentu po wpisaniu make install wyświetla mi:
make: ‘install’ jest aktualne.
I nic. Nie udało mi się. Acha oczywiście wszystkie operacje robiłem po załogowaniu się na rota.
Czy mógłby ktoś spróbować zainstalować operę z wskazanego linka i powiedzieć mi co robię źle? Mi już ręce opadają i sam nie wiem co robić. Jeżeli wszystko się uda to serwer będzie stał w innym miejscu i będzie go trzeba administrować zdalnie. Dlatego chcę w miarę dobrze poznać podstawowe fuksje NND. Ale to ciągłe przełączanie systemów mnie już denerwuje i zniechęca do wszystkiego.