Witam
Nie jestem zbyt biegły w tych sprawach i dlatego ten post.
Szukałem na googlach i jest sporo niezrozumiałego dla mnie opisu tuneli jak OpenVPN, Tunnel itp.
Chodzi mi o
najprostrzą możliwość połączenia sieci LAN przez internet (aby kompy się widziały, aby można było odczytywać udostępnione pliki, aby odpalić np. VNC tak jak wewnątrz sieci LAN bez przekierowań portów z ip zewnętrznego, aby np. otworzyć strone konfiguracyjną AP stojącego w drugiej sieci przez
http://x.x.x.10).
Mam jedną sieć za routerem NND (DSL) i drugą sieć za routerem NND (DSL)
Jak (jeśli jest taka możliwość) zrobić jedno z poniższych:
1. Aby kompy się widziały z obu sieci lub
2. Aby jeden komp z 1 sieci o adresie wewn. np. x.x.x.1 (ma win XP) widział kompy, ap, itp. z sieci 2
Adresy w obu sieciach się nie pokrywają (są z tej samej klasy)
Proszę o możliwie prosty opis/podpowiedź
-Co zainstalować na NND w pierwszej, a co w drugiej sieci (czy jest to w pakietach w nndconf czy trzeba z innej lokalizacji zainstalować, jeśli tak to jakiej) ?
-Gdzie w plikach konfiguracyjnych (i w jakim) wpisać adres zewnętrzny jednej i drugiej sieci ?
-Gdzie wpisać adres wew. komputera wewnątrz sieci który ma mieć dostęp do drugiej ?
-Co zainstalować na komputerze z XP wewnątrz 1 sieci aby widział kompy sieci 2 ?
-Czy jeszcze coś muszę wpisać w plikach konfiguracyjnych aby to działało, jeśli tak to co ?
Kombinowałem z opisami z mało znaną mi terminologią na wszystkie sposoby i nic mi nie wychodzi, poinstalowałem najróżniejsze pakiety ale z plików konfiguracyjnych do niczego nie moge dojść.
Z góry dziękuję za opis i myślę że taki prosty "łopatologiczny" opis wielu w przyszłości mógłby pomóc, a takie łączenie sieci naprawdę to bardzo przydatna i pomocna rzecz
Pozdrawiam McAlex