Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 06:38

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z DHCP
Witam.
Stycznosc z Freesco mam dopiero od 3 dni wiec jestem zielony. Prosze o pomoc w takiej sprawie:
Wlaczylem dhcp, pula adresow to od 192.168.1.2 do 192.168.1.50.
W sieci jest tylko 19 komputerow, ale chcialem by ostatnia liczba, byla taka jak nr mieszkania gdzie jest ten komp.
Duzo adresow jest wiec pustych. Czy wlasnie to, moze byc przyczyna, ze:
- niektorym komputerom jest przydzielane inne IP niz powinno byc, np koncowa cyfra powinna byc 2, a jest 4 inny komp powinien miec 37 a ma 2.
- kompy na ktorych jest winXP, otrzymuja dziwne adresy, np 0.0.0.0

jesli w pliku dhcpd.conf jest:
host win98 {
fixed-address adres_IP
hardware ethernet adres_MAC
}
to czy dla tych co maja winXP ten wpis powinien sie zaczynac od
host winXP {
czy raczej cos jest nie tak ustawione na kompach z xp'kami?

Dlaczego plik dhcpd.conf i dhcpd.leases jest w /etc oraz w /mnt/router/etc ?
Do czego jest plik dhcpd.leases ? Zauwazylem, ze w tym pliku pokazuje komputery, ktorym zostal zle przydzielony IP, czy jak w tym pliku pozmieniam IP, to adresy beda przydzielane poprawnie?

Z gory dzieki za pomoc, rady i uwagi.
Pozdrawiam

Simi

Tytuł:
nazwa host98 nie odnosi sie do systemu operacyjnego. To po prostu nazwa komputera przy pomocy ktorej identyfikuje sie on w sieci. Jesli koles nazywa sie w sieci "Tadzik", to wpisujesz:

host Tadzik {
fixed-address ...............;
hardware ethernet ...............;
}

i tak po kolei dla Kaski Wlodka i Zbyszka... niezaleznie ktora werjse okine maja na pokladzie swojego komputera.

Tytuł:
Co dwie głowy to nie jedna. :)
Siedziałem z bratem przeglądając wydruk mac’ów i porównując z dhcpd.conf. Braciszek dopatrzył się, że źle był MAC wpisany. Zwykła literówka, zamiast f4 było 4f. :)
Już jest wszystko OK. Dzięki.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Użytkownik

Zmień lepiej IPRANGE bo to pula IP przydzielana dynamicznie i czasami są problemy jak ktoś wymieni siecówke czy coś w tym stylu bo może akurat dostać 192.168.1.2 który jest kogoś innego bo ten IP jest jako pierwszy wolny (oczywiście jak właściciel Ip będzie miał kompa wyłączonego). I oczywiście musi ona byćwpisana bo inaczej DHCP nie będzie działać.

Tytuł:
Mam ustawione ip range 192.168.0.2 192.168.0.15 i przydzieliłem na stałe adrsy ip (z tego samego zakresu co wyżej) po adresach MAC. Kompy dostaja ip takie jak im przydzieliłem ale w logach mam informację, że dla danego hosta instnieje i dynamiczne i statyczne DHCP. Co mam zrobić, żeby zostawić tylko statyczne dhcp?
a) nic :)
b) zmienić ip range na takie które nie zawiera adrsów przydzielonych na stałe
c) inne .....

Jak w ip range wstawiłem "-" dhcp przestało działać (tak jak się spodziewałem).

Tytuł:
Użytkownik

fiszaj pisze:
Mam ustawione ip range 192.168.0.2 192.168.0.15 i przydzieliłem na stałe adrsy ip (z tego samego zakresu co wyżej) po adresach MAC. Kompy dostaja ip takie jak im przydzieliłem ale w logach mam informację, że dla danego hosta instnieje i dynamiczne i statyczne DHCP.

Z tym jest niestety problem. DHCP we freesco mozna standardowo (czyli przez setup) skonfigurowac na dwa sposoby: IP przydzielane dynamicznie oraz IP przydzielane statycznie+dynamicznie. Brakuje mozliwosci rozdawania adresow TYLKO statycznie. Nie wiem jak jest z wersja 0.3.0 i 0.3.1 - problem dotyczy na pewno 0.2.7

Cytuj:
Co mam zrobić, żeby zostawić tylko statyczne dhcp?
a) nic :)
b) zmienić ip range na takie które nie zawiera adrsów przydzielonych na stałe
c) inne .....

Jak w ip range wstawiłem "-" dhcp przestało działać (tak jak się spodziewałem).

W Twoim przypadku aby pozbyc sie komunikatow o bledach najprosciej zastosowac wariant b), ale jest jeszcze inne wyjscie. Mozna sobie z tym poradzic konfigurujac DHCP recznie. Przy odrobinie czasu opisze jak to zrobilem u siebie. Szczegoly wkrotce.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.