Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 13:58

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Exim i forward
Nakreśle może najpierw sytuacje:
Internet mam od providera z jakimś tam IP zewnętrznym ... ja dodatkowo postawiłem sobie server na freesco dla siebie i brata i kilku zabawek (www.emetec.com.pl).
Exima skonfigurowałem tak że mój adres email wewnątrz sieci wygląda tak: ja@dhouse.d_house - gdzie jak wiadomo dhouse to nazwa routera a d_house domeny.
wszystko działa cacy...poczte z zewnętrznych kont odbiera mi fetchmail - ładnie przekazuje. POP3 na freesco też działa. Ale kiedy próbuje wysłać poprzez exim'a pocztę w świat np na moje konto na go2.pl to otrzymuje wiadomość zwrotną że moja domena jest nieprawidłowa :(
Co zrobić żeby to zadziałało ... nie mogę przecież zmienić sobie domeny na jakąś dowolną ani wpisać zewnętrznego numeru IP mojego providera.

Bardzo podoba mi się to że fetchmail pobiera za mnie pocztę i jak wracam z pracy to tylko łącze się z moim pop3 na freesco i już ją mam...to samo chciałbym uzyskać wysyłając pocztę w świat...wysłać do freesco i już...a niech exim się martwi jak i kiedy wysłać...poradźcie coś...jak to zrobić...dlaczego go2.pl zwraca wiadomość??

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie da się. Większość serwerów odrzuci pocztę z serwera bez adresu publicznego IP. Jesli masz publiczny IP dla swojego serwera z jakimś tam adresem to tak, jeśli serwerek ma tylko wewnętrzne IP to będzie tylko wewnętrzna poczta.

Tytuł:
Maciek - dzięki za odpowiedź...

Czyli żadne tam dyndns nie pomoże??
mój provider zrobił mi forwardowanie portów u siebie na serwerze z zewnętrznym IP ale niestety są to wysokie porty więc bezpośrednio nie moge na nich zrobić serwera POP3 i SMTP w związku z tym nie moge jego IP wpisać jako mój publiczny...zgadza się??

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.