Paczki są przetestowane i działające! przynajmniej tak mi sie wydaje. Na obu wersjach na komputerze testowym zadziałał mi cms Mabmo i phpbb oraz phpmyadmin. Są w cvsie PKGBUILDY i a paczki w repo pojawią się jak ono zostanie uaktualnione(co już nie jest moją kwestią).
Php i apache, o których mowa ma troche nowinek...
Paczki php4 i php5 zostały przygotowane tak, aby mogłby działać równocześnie. To z powodu mitycznej niekompatybilności tych wersji. Niekompatybilność wsteczna jest zauważalna praktycznie w programowaniu obiektowym, które w php4 było raczej prowizorka a w 5 jest juz całkiem fajnie rozwinięte, p o za tym kilka nowych fajnych rzeczy jest w 5(jak np mysqli). Prostsze skrypty, o ile były pisane dobrze, powinny działać w 5, mimo iż były pisane pod 4. No ale troszkę OT pisze. Tak czy inaczej, jezeli wgramy paczke php i php5 oraz php to pliki .php będą parsowane przez php4, a .php5 przez php5, idzie to zmienić w pliku konfiguracyjnym(gdzie i co, jest mowa w informacji, która wyświetli się wam po zainstalowaniu paczek).
Obie wersje php zyskały mcrypt który jest wymagany do niektórych skryptów.A do wielu bardzo zalecany(np phpmyadmin).
Apache zostało wzbogacone o APR oraz kilka modułów. Tutaj mam pewne wątpliowosci czy nie wpłynie to zaanadto na prędkość działania apache, gdyby były z tym problemy to po prostu powyłączam rzadziej wykorzystywane moduły, wydając wersję 3nnd
Z tego co wiem paczki już są w repo testowym i można sobie korzystać. Pamiętając oczywiście, że to paczki testowe(a ze względu na to że zostało dodane dość dużo jest pewne prawdopodobieństwo pojawienia się usterek).
Zapraszam do testów i proszę o komentarze!
Pozdrawiam