Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 15 czerwca 2025, 18:08

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Przepraszam, muszę przyznać że skopiowałem mój post z innego forum... Wybaczcie. Jeżeli mówię o wersjach Linuxa + LMS to mam na myśli dwie: CD i DVD. To nie są żadne nowe distro ale tego można było się domyślić a to dlatego, że nagminnie są sprzedawane na allegro. Jest to swoisty gotowiec serwera z zainstalownym LMS, webminem itp dodatkami. Wszystko uwieńczone kreatorem instalacji. A teraz do rzeczy: wersje dostępne w internecie tych że mariaży linuxa i dodatków są przewidziane pod łącza DSL. Myślałem: co za problem przerobić je na aDSL? Sterownik pppoe i chęci powinny wystarczyć. Jak widać myliłem się więc piszę tutaj do Państwa. Co trzeba więc doinstalować do Slackware (bądź Slaxa) aby obsługiwał neostradę i skutecznie ją dzielił? Nie jestem lamerem, mam nawet dość komputerów, ale linux to dla mnie swoiste novum i każdą wersję staram się studiować, choć są bardzo podobne. Mój problem od podstaw:
chciałbym zainstalować serwer pc na linuxie w mojej sieci. Nie jest komercyjna więc uprzedzam naigrywanie się z mojej podstawowej wiedzy;) Otóż: tenże serwer miałby 2 interfejsy sieciowe (Lan). Do 1go chciałbym podłączyć modem Lucent Cellpipe GX-E (od neostrady) a do drugiego router/ap Linksys WRT54g, który miałby rozprowadzać internet bezprzewodowo i przewodowo dla administrowania. Czy takie połączenie jest możliwe? Jaką numeracją IP urządzenia obdarzyć? Czy mogę liczyć na wasze odpowiedzi? Z góry dziękuję i przepraszam, jeśli mnie nie zrozumiano. Korzystając z okazji zadaję pytanie retoryczne: IPCop czy NND (czas i łatwość konfigu)?

Tytuł:
Honorowy Admin

Przede wszystkim radzę zrezygnować z czegokolwiek z webminem. Tak naprawdę webmin jest tylko pozornie łatwy. Żeby tam coś zrobić, trzeba wiedzieć co się robi, inaczej mozna wszystko zepsuć. Uruchomienie np. serwera mysql jest trudniejsze niż wg opisu na nnd.freesco.pl (moim zdaniem). Poza tym domyslne ustawienia nie pasują często i okazuje się, że trzeba nie tylko i tak grzebać ręcznie w konfiguracji, to jeszcze w plikach webmina.
Po drugie w jakim charakterze ma być ten Lucent Cellpipe GX-E - modem czy router? Bo jeśli jako tylko modem, to konfigurujesz wszystko w linuksie, jeśli jako router, to konfiguracja każdego kompa do niego dołączonego jest śmiesznie prosta (ale po co wtedy linux). Poza tym jeden linksys na całą sieć? Nawet do dobrych AP nie należy podłączać więcej niż 25 klientów (jakos mi się widzi, że wspominałeś wcześniej o 80 klientach).*
Jesli sieć niekomercyjna, to po cholerę LMS, wytaczanie armaty na muchy.
W tej sytuacji zapewne IPCop byłby łatwiejszym rozwiązaniem, ze względu na predefiniowane interfejsy sieciowe i łatwą administrację. Ma predefiniowane interfejsy sieciowe - w tym LAN i WIFI (potrzebne ci będą 3 karty sieciowe). Jednak rozbudowanie systemu o inną funkcjonalnośc jest już problematyczne.

--
* Mam nadzieję, że jako patriota ze szczytnymi hasłami w sygnaturce, wiesz, że dzielenie neo jest możliwe tylko w obrębie lokalu.

Tytuł:

Moja Polska to Druga RP i jej ideały... Nie jestem zagorzałym fanem agresywnego kapitalizmu: przyznam, że dzielę neo poza lokal ale tylko dla celów propagandowych (nienawidzę monopoli). To jest jeden ze sposobów dojścia do celu - wolnej Polski (wolnej od agresji kapitałów, wyzysku i sprzedaży ideałów). Liczy się Bóg, szacunek wśród rodaków a więc godność. A ludzie z TP SA to francuskie sprzedawczyki... Pozdrawiam imiennika.
PS: Klientów jest łącznie 10iu. Linksys miałby rozprowadzać net radiem i po skrętce. Modem byłby modemem;) Jeśli dobrze mniemam.

Tytuł:
PGF

Patriota pisze:
Moja Polska to Druga RP i jej ideały... Nie jestem zagorzałym fanem agresywnego kapitalizmu: przyznam, że dzielę neo poza lokal ale tylko dla celów propagandowych (nienawidzę monopoli). To jest jeden ze sposobów dojścia do celu - wolnej Polski (wolnej od agresji kapitałów, wyzysku i sprzedaży ideałów). Liczy się Bóg, szacunek wśród rodaków a więc godność. A ludzie z TP SA to francuskie sprzedawczyki... Pozdrawiam imiennika.
[ciach]

Wspominasz o Bogu, a to co robisz to zwykła kradzież. (VII Nie kradnij. )
Jeżeli tak bardzo chcesz wyzwalać Polskę od monopolu TPSA, i robić to w imię jakichś wyższych wartości i ideałów, to mógłbyś robić to zgodnie z prawem, bo to właśnie przez machloje nasz kraj wygląda jak wygląda...

Wracając do tematu, ja bym wziął NND - bo lubie, bo znam... Co Tobie się będzie podobać? Musisz sam się przekonać. IPCOP jest łatwiejszy w konfiguracji, ponieważ jest w pewien sposób konfigurowany przez www.

LMS Ci sie zupełnie nie przyda...

Tytuł:

Masz rację w pewien sposób kradnę ale zależy jak na to spojrzeć: nie kradnę fizycznie, TP SA dostaje pieniążki i to nie małe. W pojedynkę nigdy byśmy jej nie wykupili. Więc lepszy rydz (całkiem solidny) dla TP SA... A czy zgodne z prawem jest, żeby Polska miała najdroższe, niekontrolowane przez nikogo neutralnego, usługi komunikacyjne? Niestety tak. To trudny przypadek. A francuzi nie rozliczyli się za złoto Banku Centralnego Polski, które wywieziono w czasie II Wojny Światowej na przechowanie. Zwyczajnie nas rozkradli i oczywiście, jak to z obcokrajowcami bywa, nie rozliczyli się. Może to miała być zapłata za "pomoc" w czasie wojny? Intryganci i tyle, historia to potwierdza. A teraz mają większość usług kom. w kraju? Ja pamiętam... I nie będę nabijał kabzy obcym kapitałom. "Bez przeszłości nie byłoby przyszłości"

Dzięki za wyjaśnienie nt NND i IPCop. Zaryzykuję instalację IPCop aby sprawdzić solidność konfiguratora www. Czy modem musi być w trybie router aby mój plan powiódł się? Czy ma być, jak czytałem "przezroczysty"?

Tytuł:
Honorowy Admin

Zanim przejdę do meritum sprawy, pozwolę sobie na dygresji kilka, no w końcu jestem belfer z powołania :D
Patriota pisze:
Moja Polska to Druga RP i jej ideały...

A to ciekawe.. zastanawiam się, czy do tych ideałów należy zamach stanu Piłsudskiego, a może faszyzująca endecja z pod znaku Dmowskiego i Młodzieży Wszechpolskiej?
Cytuj:
Nie jestem zagorzałym fanem agresywnego kapitalizmu:

A to ciekawe - nowe podejście do historii i polityki, poprzednie zdanie implikuje, że druga RP, była karajem nieagresywnego kapitalizmu (nieźle by sie ludzie z tamtych czasów uśmieli).
Cytuj:
przyznam, że dzielę neo poza lokal ale tylko dla celów propagandowych (nienawidzę monopoli). To jest jeden ze sposobów dojścia do celu - wolnej Polski (wolnej od agresji kapitałów, wyzysku i sprzedaży ideałów).

Heh narodowy socjalista nam tu rośnie :) i taki wpółczesny Robin Hood.
Cytuj:
Liczy się Bóg, szacunek wśród rodaków a więc godność. A ludzie z TP SA to francuskie sprzedawczyki... Pozdrawiam imiennika.

Jakoś mam dziwne wrażenie, że z tej twojej sygnaturki, najważniejszym elementem jest ten "niespłacony dług". Za pozdrowienia dziękuję.
A skoro już od tej strony zacząłem odpowiedź, to dodam tylko, że moja mała uwaga - była nieco złośliwa - ale nie zmierzała do wywołania dyskusji politycznej, bo nie od tego jest to forum. Zaś wszelkie "narodowe" dewiacje szczególnie w wykonaniu pewnej organizacji młodzieżowej, kojarzące się nieodparcie z łysymi debilami, rękami uniesionymi w dziwacznym geście, budzą mój nieodparty wstręt i obrzydzenie wręcz fizyczne. Jestem człowiekiem i każda idea usiłująca ograniczyć znaczenie tego słowa jest mi całkowicie obca. Dlatego oczywiście możesz sobie mieć w sygnaturce co tylko chcesz, jeśli nie będzie to łamało obowiązującego prawa, ale agitacji politycznej więcej nie prowadź.
Cytuj:
PS: Klientów jest łącznie 10iu. Linksys miałby rozprowadzać net radiem i po skrętce. Modem byłby modemem;) Jeśli dobrze mniemam.

A teraz ad rem (jak mawiali starożytni Rzymianie) inaczej "wracajmy do naszych baranów" (jak mawiali starożytni górale).Linksys na 10 klientów da sobie radę, Lucent jako modem też, a system linuksowy niestety to musisz sam sobie wybrać. Na stronie nnd.freesco.pl sporo wiadomości znajdziesz na temat NND i pozwoli ci to na orientację, co system może. Na temat IPCopa był artykuł w czerwcowym KŚ Ekspert Plus (archiwalne numery chyba można dostać). Ewentualnie zajrzyj na www.jakilinux.org.

Tytuł:

Mówiąc o "niespłaconym długu" mam na myśli zadośćuczynienie tym, którzy oddali życie za naszą ojczyznę. Nie obchodzi mnie, że ktoś powie: nie żyją. Mamy stać się lepsi dzięki ich ofierze, szanować to co zrobili przez następne lata. Druga sprawa: Piłsudzki jaki był taki był, ale trzymał porządek w państwie, jednoczył naród, czy mu się to podobało czy nie. Dbał o jego dobre imię. Dbał o interesy państwa. Przechodził od słów do czynów! To był patriota (nie nacjonalista jak mogło się wydawać). Strategiem był nieodżałowanym. Utrzymywał jedność granic. Dmowski i Wszech-polacy swoją drogą, ale Bunt Żeligowskiego był uzasadniony i przemyślany dogłębnie. To było zabezpieczenie przed obcym mocarstwami, które wcale nam nie pomagały. Agresywna ekspansja kapitalizmu w Polsce to wcale nie odległe lata bo tuż po Okrągłym Stole. Zamiast odbudować zniszczenia komunizmu - kapitały zaczęły bezczelnie panoszyć się po biednym, wyobcowanym kraju. Nie zasłużyliśmy na to. Wcale nikogo nie pouczam, nie prowadzę sterowanej dyskusji, ale wnoszę o zastanowienie nad kierunkiem, w jaki brniemy... Gdzie się podział szacunek dla AK'owców? Wśród młodzieży nie ma go - rządzi kult młodości, wśród nieco starszego pokolenia panuje "prl'owskie cwaniactwo" jak to zauważył szanowny profesor Bartoszewski. Smutne ale prawdziwe. Hitler i jego świta musieli zrobić ogromne wrażenie na niewyuczonych Wszech-polakach i znów: kult młodzieńczej siły, brak szacunku i tolerancji wygrywa. Teraz Niemcy chcą zadośćuczynienia za "wypędzenia", mówi o prowokacjach polskich zarówno przed, w czasie i po wojnie: zbrodniarzy było dwóch "Hitler i Polska" To bardzo ciekawe z ofiary robić kata... Szkoda, że nie było już Piłsudskiego a Hidenburg pozwolił na Hitlera. Niemcy pozwoliły się "udupić" Dzięki za odpowiedzi i życzę zrównoważenia;) Rozumiem, że należała mi się reprymenda ale bronić się muszę przed złym zrozumieniem. Rozumiem, że Linksys winien mieć wyłączone połączenie przez WAN i DHCP. Coś jeszcze?

Tytuł:
Honorowy Admin

A ostrzegałem :>
Wątek zamykam. O ustawienia Linksysa pytaj w dziale Networking. Ja dodam tylko, że musisz podejśc do sprawy praktycznie, bo nie da się przećwiczyć wszystkiego na kartonowym modelu...

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.