Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 1 lipca 2025, 00:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Z uwagi na to ze jest to moj debiut na tym forum Witam Wszystkich Serdecznie.

Do rzeczy, mam maly (a raczej duzy) problem z DHCP. Problem pojawil sie z momentem instalacji nowego modemu BEWAN na PCI. Musialem zaaktualizowac NND 0.1 do nowszej wersji by zainstalowac powyzszy modem. Aktualizowalem z repo.test. Modem konfigurowalem za pomoca net_conf 0.6.1 (musialem jeszcze stworzyc pliki z loginem i haslem). Modem laczy sie z netem ale niestety router nie przekazuje go dalej na siec (3 komp). Przy starcie NND zawsze DHCP jest nieudane i wyswietla cos takiego:

: [/] [] ()
No subnet declaraction for restart (0.0.0.0).
** Ignoring request on restart. If this is not what
you want, please write a subnet declaration
in your dhcpd.conf file for the network segment
to which interface restart is attached.  **

Not configured to listen on any interfaces!

Zanim zainstalowalem modem BEWAN router dzialal na sagem 800 i tam dhcp bylo wykonane i wszystko bylo OK (tylko ze modem sie rozlaczal co chwile i musialem wymienic bo nerwowo juz niewytrzymywalem ;))

Plik dhcpd.conf jest taki jak byl w sagemie.

Przy wpisaniu ifconfig wyswietla mi jedynie: lo oraz ppp0 nie ma tam nic o sieciowce. Oczywiscie jest wpisana do startujacych modulow na samym poczatku jako eth0)

Nie mam juz dalej pomyslow co jest nie tak.
Bede wdzieczny za kazda pomoc.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony sobota, 16 grudnia 2006, 17:39 przez czysty, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Honorowy Admin

To nie jest problem dhcp, tytuł postu jest mylący. Skoro ifconfig nie pokazuje sieciówki, to dhcp nie będzie działać. Przypuszczam, że modem na pci kłóci się z sieciówką o IRQ i przez to jest ona niewidoczna. Podobnie bywa jeśli np. dwie identyczne karty wstawi się w sąsiadujące sloty. Sugeruję poprzekładac karty w slotach PCI - dalej od siebie, jeśli jest mozliwość., spróbowac stawiać interfejs sieciowy ręcznie (może coś się okaże), a przede wszystkim przejrzeć wynik dmesg po starcie, tam na pewno coś będzie napisane...

Tytuł:

Sieciwoka z modemem byly obok siebie PCI 3 oraz 4. Przelozylem sieciowke na PCI 1 i niestety dalej to samo ;(
Dmesg pokazuje glownie unicorn_pci dla modemu.

Tytuł:

Update: DZIALA :D

Nie wiem dlaczego ale jak wsadzilem 2 karte sieciowa (co prawda zepsuta ale sie nadala) to zmienil sie adres tej drugiej z eth0 na eth1 i DHCP zaczelo dzialac :)

Tytuł:
Użytkownik

Witam.
Ot właśnie i ja przyłączam się do tematu jako że mam identyczne objawy.
Na początku myślałem że w najnowszym ISO po prostu brak lub uszkodzone sterowniki do karty 3com 905B ,lub samą kartę coś trafiło a więc wsadziłem identyczną dalej brak karty w ifconfig i błąd dhcp.
Wsadziłem rtl8139 sytuacja analogiczna Modem i karta przeszła już wszystkie sloty PCI a jest ich 7 dalej nic z tego ,po dołożeniu karty wifi ta jest widoczna natomiast karta lan nie.
:x

Tytuł:
Użytkownik

jak karta jest po wpisaniu lspci to znaczy ze modul nie zostal zaladowany net_confem

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.