Dawid pisze:
Najprostszy sposób to kupować Ovislinka 5460AP v2.
Ja może trochę nie na temat, ale pytanie także ociera się o AP i MAC adresy klientów. W sieciach radiowych jestem zielony, bo nigdy temat mnie nie interesował.
Problem jest taki: mam net z kablówki...za modemem kablowym stoi router WRT54G, który załatwia mi sprawę z komputerem i telefonem VOIP. W drugim pokoju mam XBOXa, który też musi być wpięty do internetu a właściciel mieszkania, które wynajmuje dostaje spazmów kiedy proszę go o możliwość wywiercenia małej dziurki w ścianie na skrętkę. Więc kupiłem Ovislinka 5460AP v2 z APLite żeby podciągnąć net radiowo...no i zaczęły się schody. Radiówkę routera ustawiam w tryb AP, a 5460AP jako APC i niby działa, ale nie da się grać przez internet. Ustaliłem, że to wina nieprzezroczystego Ovislinka. Skoro ma być do niego podpięta tylko konsola to przestawiłem Ovislinka w tryb Bridge Slave i działa wyśmienicie...do pierwszego zaniku napięcia (które mam często). Po powrocie zasilania link radiowy pada i nie mogę nawet dostać się na panel administracyjny Ovislinka. Pytanie do mądrzejszych w temacie: jak mogę zestawić link radiowy nie wymieniając sprzetu, żeby MAC konsoli przechodził niezmieniony do routera
Czy moje problemy biorą się z tego że router ma tylko tryby: "Access Point", "Access Point Client", "Client (Bridge)" i "Ad-Hoc" a nie ma "Bridge Master" ?!?