Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 16:48

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: sagem fast 800

Mimo wielokrotnego wałkowania ponawiam temat instalacji sagema na NND. Zainstalowałem wersję nnd-linux-0.2-2006.01.15.iso 15-Jan-2006 04:03 90.6M ze strony NND i oczywiście sagem i dhcp nie startowało. Przeszukałem forum i skorzystałem z nowego net_confNEW ze strony Maćka. Zadziałał ale nie do końca. I tak musiałem ręcznie poprawić dhcpd.conf (adresy DNS) ale sagem nadal nie działa i dostaję komunikat:
Wizard mode only supported if you have only 1 device pluggeD-in. I currently found 0 plugged device(s).
Próbowałem wielokrotnie i nic.
Próbowałem ./rc.sagem stop (OK) i ./rc.sagem start i zowu ten sam komunikat. Zaczynam być bezsilny.
Jescze jedno w mc w katalogu etc plik !resolv.conf jest na czerwono czy tak ma być. Ma wielkość 20 bajt i nie można go edytować.
Pomocy proszę ! :oops:

Tytuł:
MODERATOR

1. resolv.conf na razie się nie martw.
2. wykonaj i daj dokładny wynik polecenia: lspci -v|grep HCI
3. wykonaj i daj dokładny wynik polecenia: lsmod|grep hci

Tytuł:

1.
000:1f2 usb Controler: Intel Corp. 82801BA/BAM USB (Hub #1) (rev 02) (prog-if 00 [UHCI])
000:1f4 usb Controler: Intel Corp. 82801BA/BAM USB (Hub #2) (rev 02) (prog-if 00 [UHCI])

2.
uhci 25052 0 (unused)
usbcore 59756 1 [uhci eagle-usb]

to wyniki pozdrowienia Piotr

Tytuł:
MODERATOR

wygląda na ok... nie wiem co może być nie tak
może posprawdzaj kabelki usb itd?

Tytuł:

kabelki w OK modem też bo pod XP działa. Przy starcie wyskakuje jescze dodatkowy komunikat

iconv: illegal input sequence at position 16

pozdrowienia Piotr

Tytuł:

Ja bym proponował pokombinować z net_confem tzn. załadować
najpierw
http://ww3.devel-nnd.brb.pl/nnd/repo.te ... pkg.tar.gz
potem ew.
http://ww1.devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety ... pkg.tar.gz

także zupgradeować ppp i ew. stery do modemu eagle-usb:

(pacman -U http://...)

No i mógłbyś pokazać co tam w logach piszczy tj. /var/log plik: error, kernel, messages.

A dhcpd (przydziel ip statycznie) i DNS narazie olej, skup się na tym aby się połączyć z netem, jak się uda to możesz pingować np. onet.pl po ip.

Tytuł:

Problem się rozwiązał ale pytanie w czym rzecz. Czy zmieniono konstrukcję SAGEMA FAST 800 czy sterowniki w NND są niedopracowane.
Załatwiłem inny modem Sagem FAST 800 E2L i chodzi bez problemu. A ten nowy co dostałem z TPSA to SAGEM FAST 800 E4 pod NND za chol.... nie chodzi i wybija błędy wyszczególnione w powyższych wypowiedziach. Pod WINDĄ chodzą oba. Nie wiem w czym sprawa. Może komuś , kiedyś uda się to wyjaśnić. Będę zobowiązany za wiadomość w wątku. Może się przydać mnie i innym NND-userom. Pozdrowienia dla wszystkich. Piotr Z.

PS. Od lat dziewięćdziesiątych poprzez SDI i DSL pracowałem na FRESCO 027 i takich JAJ jak teraz z NND, jej instalacją, kolejnymi poprawkami modułami itp nigdy nie miałem. A przeszedłem wiele. Niestety sytuacja zmusiła mnie do rezygnacji z DSL i przejścia na NEO i mam za swoje. W ostateczności oleję USB i kupię modem ADSL, ale to ostateczność, niestety KASA!!
Piotr

Tytuł:

ELNet pisze:
Problem .... ten nowy co dostałem z TPSA to SAGEM FAST 800 E4 pod NND za chol.... nie chodzi i wybija błędy wyszczególnione w powyższych wypowiedziach. Pod WINDĄ chodzą oba. Nie wiem w czym sprawa. Może komuś , kiedyś uda się to wyjaśnić. Będę zobowiązany za wiadomość w wątku. Może się przydać mnie i innym NND-userom. Pozdrowienia dla wszystkich. Piotr Z.

Witam, ja mam podobny problem NEO128 z 2007r.. Chciałem zainstalować NND z 15.01.2006r. i USB Sagem do internetu i te same błędy mi wyskakują.

Mam komp PII-233 RAM-228MB HDD-850MB kontroler USB na PCI "OPTI" :cry: i ciegle brak wykrycia kontrolera.

Wczoraj byłem zdesperowany tak, że na drugim komputerze CELERON-400 RAM-128MB HDD-8GHz i USB z płyty gł. , kontroler USB wykrył ale nadal brak połączenia z internetem.

Tak samo miałbym prośbę co mam zrobić, jestem początkujący z linuksa.

PS.
Jak mogę przegrać do kompa z NND te ściągnięte wyżej pliki lub w jaki sposób mam odczytać po nagraniu te pliki z płytki CD w NND :roll: ? Bo dopiero się uczę :wink:

Tytuł:

witam, po przejściu z NND 0.1 na 0.2 u mnie rówież pojawił się problem z działaniem internetu na modemie sagem fast 800. System zawiesza się w momencie startowania połączenia z internetem.
Podaję wyniki poleceń, o których pisał MAC!EK:
lspci -v|grep HCI
: [/] [] ()
00:01.2 USB Controller: Slicon Integrated Systems [SiS] 7001 (rev 11) (prog-if 10 [OHCI])

lsmod|grep hci
: [/] [] ()
usb-ohci     19112  0  (unused)
usbcore     59788  1  [eagle-usb usb-ohci]

Ma ktoś może jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje? dodam jeszcze, że w pliku rc.conf sekcja modules wygląda tak: modules=(eth0 usb-ohci eagle-usb 8139too via-rhine).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.