Mortalord pisze:
Ale dziwna atmosfera ... ale dobra zignoruje to.
przesadzasz...
Mortalord pisze:
ręcznie to znaczy: /etc/rc.d/cups start
Mis' pisze:
to pokaż co wpisałeś...
a no to:
Maciek pisze:
Dopisać cupsd do DAEMONS w rc.conf.
i nie zastanowiło cię że co innego uruchamiasz ręcznie, a co innego chcesz uruchomić automatycznie? Maciek się pomylił, a ty powtarzasz błąd pomimo, że ręcznie startujesz poprawnie.
Mortalord pisze:
Mis' pisze:
P.S. w moim pierwszym poście wskazałem ci miejsce gdzie znajdziesz więcej informacji, ale oczywiście zignorowałeś to...
nic nie zignorowałem tylko forum rozumiem jest od tego aby wytłumaczyć i pomagać a nie rzucać jakieś hasła typu: "masz dostęp do logów..." .... jeśli logi to ok tylko w którym miejscu i czego szukać.
obawiam się, ze nic nie rozumiesz. Na forum
możesz uzyskać pomoc, ale nikt
nie ma obowiązku ci pomagać. Szczególnie, że bez interakcji z twojej strony jest to raczej niemożliwe. Nie wiedząc co wpisałeś, jak system ci odpowiedział, nikt nie będzie w stanie ci wywróżyć co jest źle...
Stwierdzenie "masz dostęp do logów" nie jest "jakimś hasłem" tylko najlepszą odpowiedzią jakiej możesz oczekiwać bez podania podstawowych informacji o tym co robisz. A gdybyś zajrzał do katalogu z logami to byś nie pytał w którym miejscu - bo natychmiast byś zauważył, któe logi pochodzą od cups... nikt ci również nie powie czego masz szukać... chyba że oczekujesz odpowiedzi w stylu "wszystkiego co odbiega od normy"... Jestem jednak pewien, że gdybyś zajrzał do logów to nie miałbyś problemu z określeniem czego szukać. Ale musiałbyś zajrzeć...
Podsumowując - zabierasz się za administrowanie systemem, ale nie zadałeś sobie trudu żeby go choć odrobinę poznać. Niestety to nie katarynka, gdzie wystarczy kręcić korbą. Trzeba myśleć, choć bywa to czasem bolesne... takie życie.
P.S. Życzę uśmiechu i odrobiny dystansu do samego siebie...