I znowu drogi Maćku wracamy do tematu, na który kiedyś już mieliśmy przyjemność podyskutować. I nadal uparcie będę trzymać się twierdzenia, że w domyślnej ("paczkowej") konfiguracji, exim nie uwierzytelni klienta bez szyfrowanego połączenia - czy to TLS na porcie 25, czy SSL na 465 i AŁTLUK nie ma tu nic do rzeczy (wcale nie jest jego wymysłem, że musi mieć ptaszka przy "używaj bezpiecznego połączenia" czy jak to tam leci).
Nie lubię się powtarzać, ale zrobię to. W rzeczonym konfigu jest ACL, który wymusza na kliencie, chcącym się zalogować (autentykować), używanie bezpiecznego połączenia ("encrypted"):
acl_check_auth:
accept encrypted = *
deny message = STARTTLS required before AUTH
Cytuj:
encrypted = <string list>
If the SMTP connection is not encrypted, the condition is false. Otherwise, the name of the cipher suite in use is tested against the list. To test for encryption without testing for any specific cipher suite(s), set
encrypted = *
I nie ma siły, żeby klient autentykował się, łącząc się otwartym tekstem.
Oczywiście "klient" (w tym również MTA, czyli serwer) może wysłać maila bez autentykacji, ale tylko na konta w domenach wymienionych w
local_domains tudzież
relay_to_domains ALBO kiedy wysyła z hostów wymienionych w
relay_from_hosts.
BTW - Thunderbird jest w/g Ciebie normalnym programem pocztowym ? Chyba też nie, skoro za jego pomocą również nie mogę wysłać wiadomości, bez zaznaczenia TLS albo SSL w opcjach serwera SMTP dla konta (przy zaaplikowanym "paczkowym" konfigu exima ma się rozumieć).
jer66: jeśli nie chcesz wymuszać na klientach używania bezpiecznego połączenia zahaszuj linijkę:
acl_smtp_auth = acl_check_auth
aczkolwiek odradzałbym stanowczo. U mnie nawet wysyłając z sieci lokalnej trzeba się autoryzować i korzystać z TLS albo SSL.