Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 27 lipca 2025, 18:26

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Start webmina

Witam, mam takie głupie pytanie:
Jak wystartować webmina?
niema demona w /etc/rc.d to gdzie jest?

Tytuł:
Użytkownik

A kto powiedział, że w NND jest webmin ?
Nie ma !
A już napewno domyślnie nie jest instalowany.

Tytuł:

ale zainstalowałam go i teraz nie weim jak wlonczyć

Tytuł:
MODERATOR

agata pisze:

Po pierwsze włączyć, po drugie co piszą w instrukcji na podstawie której instalowałaś? Po trzecie po co ci Webmin?

Tytuł:

Mis' pisze:
agata pisze:

Po pierwsze włączyć, po drugie co piszą w instrukcji na podstawie której instalowałaś? Po trzecie po co ci Webmin?

Nie jestem taka głupia jak sobie myślisz.

Nie instalowałam według instrukcji, ściągnełam z oficialnej strony webmina, rozpakowałam zainstalowaam instalaorkim (setup.sh) i teraz nie ma demona w /etc/rc.d ani w /usr/sbin ani w /usr/bin . Gdzoe go szukać?

Tytuł:
PGF

Odpowiedzi szukać w instrukcji.

Tytuł:

JakubC pisze:

Już sobie poradziłam bez waszych mondrych rad. Wielkie dzięki.

Tytuł:
Użytkownik

spokojnie agata, webmin dziala bez problemu na NND bo jakis czas temu go uruchamialem (teraz na nowym serwerze tez to zrobie i opisze krok po kroku jak najlepiej go skonfigurowac) sama instalacja to jeszcze nic, wypadaloby miec wszystkie pakiety jakie wspolpracuja z webminem i odpowiednio go ustawic. To narzedzie jest wysmienite do administracji serwerem jesli nie chce nam sie grzebac w plikach po przez konsole.

Tytuł:
MODERATOR

agata pisze:
Mis' pisze:
agata pisze:

Nie jestem taka głupia jak sobie myślisz.

skąd ci przyszło do głowy ze tak myślę??

agata pisze:
Nie instalowałam według instrukcji, ściągnełam z oficialnej strony webmina, rozpakowałam zainstalowaam instalaorkim (setup.sh) i teraz nie ma demona w /etc/rc.d ani w /usr/sbin ani w /usr/bin . Gdzoe go szukać?

nie wiem... Wiem natomiast, że tego typu problemy powstają gdy się używa oprogramowania niedostosowanego do danej dystrybucji.
Webmin jest dostarczany jako prekonfigurowany system dla kilku dużych dystrybucji, uzywanie go na innych wymaga niestety sporo grzebania aby wszystko działało poprawnie.
Nigdy nie instalowałem Webmina ze źródeł. Powtarzam pytanie o instrukcję - czy instalator przyjmuje jakieś parametry wywołania? Jakie są domyślne ścieżki, gdzie wszystko jest instalowane? To powinno Cię jakoś naprowadzić...
Przez analogię z innymi programami proponuję sprawdzić /usr/local/etc/rc.d - domyslnie większość programów samodzielne kompilacje umieszcza właśnie w /usr/local... i żeby było inaczej trzeba podac ścieżkę jako parametr configure i make. Może tutaj było podobnie. NIe wiem...
Z drugiej strony - spotkałem się z programem, który script startowy daemona chciał umiescić w init.d i jeśli takiego katalogu nie znalazł to po prostu nie kopiował tego pliku. Trzeba było ręcznie wyciągnąć odpowiedni plik ze źródeł i po porpawieniu ścieżek skopiować do rc.d...

nadal nie odpowiedziałaś po co Ci Webmin...

Tytuł:
MODERATOR

agata pisze:
JakubC pisze:

po pierwsze mądrych, po drugie napisz jak, może ktoś też będzie miał taki problem.

Tytuł:
Użytkownik

TA PORADA MOZE BYC NIEBEZPIECZNA DLA TWOJEGO SYSTEMU, STOSUJESZ NA WLASNE RYZYKO.
-------------------------------------------------------------------------------------

INSTALACJA I URUCHOMIENIE WEBMIN-a

: [/] [] ()
1. Sciagamy webmin-a: wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin-1.350.tar.gz
2. Rozpakowujemy do rozsadnego katalogu w ktorym juz zostanie
3. Uruchamiamy plik ./setup.sh
4. Odpowiadamy na pytania:
Config file directory [/etc/webmin]: /etc/webmin
#katalog z plikami konfiguracyjnymi
Log file directory [/var/webmin]: /var/log/webmin
#katalog z logami webmina
Full path to perl (default /usr/bin/perl): /usr/bin/perl
#podajemy gdzie mamy perla
Web server port (default 10000): 12345
# port na ktorym ma dzialac webmin
Login name (default admin): admin
# login ktory bedziemy uzywac do zalogowania sie
Login password: haslo
# haslo ktore bedziemy uzywac do zalogowania sie
Password again: haslo
# ponownie haslo ktore bedziemy uzywac do zalogowania sie
Start Webmin at boot time (y/n):
# czy uruchamiac webmina przy starcie systemu (to raczej nie dziala wiec nie wazne co wybierzemy ale mozna wybrac "y"

#jak to uruchomic ?
uruchamiamy webmina poprzez: /etc/webmin/start
restartujemy webmina poprzez: /etc/webmin/restart
stopujemy webmina poprzez: /etc/webmin/stop

[root@host webmin]# ./start
Starting Webmin server in /home/system/webmin-1.350

#webmina mamy pod adresem: (host zamien na adres ip lub domene swojeo hosta)
http://host:12345/

5. robimy link symboliczny z /etc/webmin/start do /etc/rc.d/webmin

6. dodajemy do pliku rc.conf w sekcji DEAMONS wpis webmin

7. restart serwera i juz wszystko okej (restart nie jest wymagany jesli uruchomilismy webmina recznie

proste ?
WEBMIN pozwala na pelna konfiguracje serwera nie zagladajac nawet na chwilke do konsoli.

ZMIAN JEZYKA WEBMINa
1. Po zalogowaniu do WEBMINa klikamy Webmin>Change Language and Theme
2. W Webmin UI language wybieramy: Personal choice ..  i z listy Polish PL
3. Klikamy Make Changes

KONFIGURACJA MODULU APACHE W WEBMIN

1. Po zalogowaniu do WEBMINa klikamy SERWERY>>SERWER WWW APACHE
2. Pojawi sie blad ustawien wiec klikamy konfiguracja modulu
3. Na konfiguracja modulu
4. w polu: Katalog główny serwera Apache wpisujemy: /etc/httpd
5. w polu: Ścieżka do pliku programu httpd wpisujemy: /usr/sbin/httpd
6. w polu: Ścieżka do polecenia apachectl wpisujemy: /usr/sbin/apachectl
7. naciskamy Zachowaj
8 modul jest gotowy do dzialania

jak bede mial chwilke dopisze w tym temacie inne ustawienia.

Ostatnio zmieniony czwartek, 21 czerwca 2007, 17:11 przez TheL, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:

Na NND tez mailem problemy z Webmin`em :roll:
Agata sprobuj zainstalowac przez setup.pl a nie *.sh a może pomoże :D

jeżeli zapyta o BOOT at start czy coś takiego to daj "y" i problem z głowy webmin działa i zawsze będzie działał

Tytuł:
Użytkownik

polaczeek pisze:
Na NND tez mailem problemy z Webmin`em :roll:
Agata sprobuj zainstalowac przez setup.pl a nie *.sh a może pomoże :D

jeżeli zapyta o BOOT at start czy coś takiego to daj "y" i problem z głowy webmin działa i zawsze będzie działał

przeciez dokladnie opisalem jak sie to robi, nie ma zadnego problemu zeby dzialal, NND nie jest jakims wynalazkiem zeby wszystko nie dzialalo.

wystarczy stosowac sie do tego co napisalem i nie bedzie zadnych problemow.

Tytuł:

TheL, zrobiłam tak jak pisałeś ale w logu (/var/webmin/miniserv.error) jest taki zapis:

Cytuj:
Perl module Authen ::PAM needed for PAM is not inst$

co mam zrobić? coś w Perlu, ale co?

Tytuł:
MODERATOR

TheL pisze:
WEBMIN pozwala na pelna konfiguracje serwera nie zagladajac nawet na chwilke do konsoli.

hm... wiesz, że piszesz bzdury? Napisz, proszę, jak chcesz skonfigurowac połączenia sieciowe przy pomocy Webmina. Nie da się? To może otworzymy odpowiednie porty dla usług poprzez edycję pliku rc.conf? Co tez nie działa? To zmieńmy na stałe ustawienia językowe, albo font konsolowy... Kurczę, nawet to się nie udało? Coś chyba nie tak z ta pełną konfiguracją...

Wszystkim amatorom klikania w Webminie przypominam o jednym drobiazgu - żeby go użyć trzeba wiedzieć co i dlaczego się robi(*). Jedynym plusem używania Webmina jest zabezpieczenie się przed literówkami podczas edycji plików konfiguracyjnych...

Dodatkowym problemem jest brak wsparcia dla NND w Webminie. Oczywiście wiele rzeczy da się skonfigurować, niestety nie wszystkie jednak.
Na przykład aby z poziomu Webmina zrobić to, o co prosiłem na początku tego postu należałoby poznać nieco perl i dokonać zmian w kodzie Webmina...
I mówię tu o podstawowych funkcjach Webmina... o kompatybilności modułów (a modularność jest chyba największą zaletą Webmina) możemy raczej tylko pomażyć.
Używałem Webmina przez kilka lat, a właściwie to prawdziwsze twierdzenie brzmiałoby że miałem go na dysku. Jeydną funkcją, z kórej korzystałem naprawdę było zabijanie procesu drukowania gdy w drukarce zabrakło papieru... po prostu lista procesów wyświetlana przez Webmina szybciej pozwalała mi znaleźć numer procesu i kliknąć kill niz wpisanie ps i kill numer_procesu. Zaznaczę, że webmina używałem na RedHacie zainstalowanego z pakietu *rpm czyli 100% zgodnego z dystrybucja na której działał.

(*)A jak się już wie, to się okazuje, że edycja pliku nie jest taka straszna i zazwyczaj szybsza.

Tytuł:
Honorowy Admin

Może trochę OT, ale wtrącę swoje trzy grosze.
Jestem zwolennikiem dodania do NND jakiegoś panelu pozwalającego na pewne czynności administracyjne (niekoniecznie jako całościowe jednorodne rozwiązanie). Swego czasu przygotowałem chetcpasswd (zmiana hasła z poziomu www). Wydaje mi się, że dobrze by było móc z poziomu www zrobić blokowanie IP "z palca", czy forwardowanie portów. Jednak automagiczne konfiguratory często są większym problemem niż ręczna edycja plików. Z webminem miałem do czynienie jeszcze na Freesco. Dla początkującego użytkownika pozornie była to rewelacja. Jednak już po pierwszej konfiguracji apacza po prostu przestał chodzić - okazało się, że nie przewiduje zastosowanych przeze mnie wirtualnych hostów. Po wejściu w konfigurację exima, okazało się, że do edycji są poszczególne fragmenty konfiguracji - a więc i tak dokładnie trzeba wiedzieć, co wpisać. Działanie panelu w języku polskim wcale nie pomagało, bowiem traduttore, tradittore (czyli tłumacz jest kłamcą, mówi włoskie przysłowie). Pozorna łatwość może stać się przyczyną całkowitego rozwalenia systemu.
Dlatego, jeśli ktoś nie jest specjalistą w zakresie systemów linuksowych, to webmin raczej mu zaszkodzi niż pomoże. A jeśli jest, to i tak z webmina korzystać nie będzie.

Tytuł:
Użytkownik

nie pisze bzdur :)
jesli ktos wie co ma webminem robic i wie co i jak poustawiac to bedzie mu to chodzilo, fakt ze wzgledu na nieco inna budowe NND moga byc problemy i nie wszystko moze dzialac ale nie zgodze sie ze nie mozna nim np apache skonfigurowac bo jakos nie wiem czemu ale mi dziala bez problemu.
rano instalowalem webmina i grzebalem w nim i serwer caly czas dziala.
na innych systemach Linuxowych chocby fedora czy mandriva webmin chodzi wysmienice bez problemow.
pytanie dotyczylo startu webmina, napisalem jak go uruchomic i dziala co nie ? moze warto troszke przerobic go do naszych potrzeb a nie tylko krytykowac ze jest zly nie dziala itd.
jesli ktos chce zeby mu cos dzialalo to bedzie tak tylko trzeba sie czasami bardzo o to postarac.
widze duza krytyke na moje posty na tym forum od kilku osob ale skad mam to pomogl ? samo sie zrobilo ? jesli daje jakas rade moze nie idealna ale dzialajaca to znaczy ze jest chyba okej co nie ?
naprawde nie ma sensu sie obrazac, forum jest po to aby dyskutowac i znalezc najlepsze rozwiazania. Ja nie uwazam sie za niewiadomo jakiego admina ale kiedy jestem w stanie choc troszke pomoc to staram sie to robic a nie miec pretensje ze jeszcze ktos mnie o co pyta. Jak ja pytam to prosze o pomoc jakakolwiek aby cos zadzialalo i nie jest dla mnie wazne czy ta rada jest idealna i uleczy moje wszystkie problemy ale jesli pomoze mi choc troche znaczy ze jest dobra.
wiecej usmiechu Wam zycze :)
agata na Twoje pytanie w tej chwili nie znam odpowiedzi jak tylko cos znajde odezwe sie.

Tytuł:
MODERATOR

TheL pisze:
nie pisze bzdur :)

jakoś skrzętnie pominałeś to o co prosiłem... jednocześnie piszesz:

Cytuj:

i to jest bzdurą! dałem Ci tylko 3 przykłady czego się nie dz zrobić przy pomocy Webmina w NND. Potrafiłbym chyba znaleźć więcej...

Równie skrzętnie pominąłeś moją uwagę, ze aby użyć Webmina trzeba wiedziec co się robi... a jak się wie to Webmin nie jest potrzebny. Tak samo uwaga Macka pozostała bez odzewu. Owszem, apache działa ci po konfiguracji webminem, mnie działa bez żadnej konfiguracji (o, przepraszam podałem adres email administratora). Tyle że to nic nie znaczy... przy bardziej zaawansowanej konfigracji mogą wystąpic problemy. A system pomocy w Webminie nie da ci tyle informacji co komentarze w pliku konfiguracyjnym i manualu...
Może Tobie to wystarczy, że da się użyć Webmina w pewnych sytuacjach... dla mnie narzędzie, które działa tylko w niektórych sytuacjach jest bezużyteczne. Bo nie wiem co będzie działać a co nie.

jesli ktos wie co ma webminem robic i wie co i jak poustawiac to bedzie mu to chodzilo, fakt ze wzgledu na nieco inna budowe NND moga byc problemy i nie wszystko moze dzialac ale nie zgodze sie ze nie mozna nim np apache skonfigurowac bo jakos nie wiem czemu ale mi dziala bez problemu.

TheL pisze:
rano instalowalem webmina i grzebalem w nim i serwer caly czas dziala.

Czy gdziekolwiek, ktokolwiek powiedział, że serwer przestanie działać po użyciu Webmina?

TheL pisze:
na innych systemach Linuxowych chocby fedora czy mandriva webmin chodzi wysmienice bez problemow.

Przeciez pisałem o tym, że webmin jest dla dużych dystrybucji dostarczany w ich (tych dystrybucji) natywnych pakietach...

TheL pisze:
pytanie dotyczylo startu webmina, napisalem jak go uruchomic i dziala co nie ?

oczywiście, na to pytanie odpowiedziałeś i nie o tym jest dalsza dyskusja. przypomnę jeszcze raz o co mi chodziło:

Cytuj:

dlaczego uważam, że to bzdura napisałem powyżej.

TheL pisze:
moze warto troszke przerobic go do naszych potrzeb a nie tylko krytykowac ze jest zly nie dziala itd.

czytać nie umiesz czy co? Kto napisał, że nie działa i że jest zły? Napisałem (a Maciek potwierdził) że aby używać Webmina trzeba i tak mieć wiedzę wystarczają do skonfigurowania danej usługi i że jak się już tę wiedzę ma to Webmin przestaje być potrzebny.
A to że nie wszystko działa to przecież sam potwierdziłeś...

Co do propozycji przeróbki, to droga wolna - Webmin jest na licencji GPL i możesz go przerabiać. My się tym nie będziemy zajmować zarówno z powodów przedstawionych powyżej jak i z braku osoby wystarczająco bieglej w perlu.

TheL pisze:
jesli ktos chce zeby mu cos dzialalo to bedzie tak tylko trzeba sie czasami bardzo o to postarac.

oczywiście! tyle, że uważamy że nakład pracy aby dostosowac Webmina do NND jest zbyt duży w stosunku do spodziewanych zysków. I dlatego nie chcemy tracić czasu i energii na coś czego nie mamy zamiaru używac.

TheL pisze:
widze duza krytyke na moje posty na tym forum od kilku osob ale skad mam to pomogl ?

dopiero teraz cię skrytykuję - pieprzysz bez sensu. Nikt nie krytykuje Ciebie. jelsi już to tylko twoje rady, które czasem bywaja krótkowzroczne...

TheL pisze:
jesli daje jakas rade moze nie idealna ale dzialajaca to znaczy ze jest chyba okej co nie ?

właśnie na tym polega problem - nistety nie masz racji. jesli jedno naprawisz narażając na ryzyko zepsucia czego innego to lepiej nie naprawiać w ogóle... i poszukać lepszego rozwiązania.

TheL pisze:
naprawde nie ma sensu sie obrazac,

Jak na razie to poza Tobą (i Agatą) nikt się nie obraził...

TheL pisze:
kiedy jestem w stanie choc troszke pomoc to staram sie to robic a nie miec pretensje ze jeszcze ktos mnie o co pyta.

przyznam, że nie wiem o czym mówisz. kto i o co miał pretesję? To forum głównie składa się z pytań.

TheL pisze:
Jak ja pytam to prosze o pomoc jakakolwiek aby cos zadzialalo i nie jest dla mnie wazne czy ta rada jest idealna i uleczy moje wszystkie problemy ale jesli pomoze mi choc troche znaczy ze jest dobra.

a jesli przy okazji zepsuje coś innego? Też nazwiesz taką radę "dobrą"?

TheL pisze:
wiecej usmiechu Wam zycze :)

i vice versa!...

Tytuł:
PGF

agata pisze:

Doinstalować moduł perla.
Cytuj:

Wybacz, rady były naprawdę mądre. Skoro instalujesz jakiś program i nie wiesz co z nim zrobić, warto by było zajrzeć do instrukcji (nie sądzisz?!). Nikt z nas nie jest tu medium i nie zna wszystkich instrukcji na pamięć, i to Ty powinnaś ją przeczytać. Nie rozumiem pretensji.

Thel: Tu się nikt nie obraża. Po prostu nie lubimy lenistwa.
Nie bierz tak wszystkiego do serca.

Tytuł:

JakubC pisze:
agata pisze:

Doinstalować moduł perla.

Tak, ale jaki i zkąd go wziąć?
PS. Mis'iek ja sie na nikogo nie obrażam :|

JakubC pisze:
Wybacz, rady były naprawdę mądre. Skoro instalujesz jakiś program i nie wiesz co z nim zrobić, warto by było zajrzeć do instrukcji (nie sądzisz?!). Nikt z nas nie jest tu medium i nie zna wszystkich instrukcji na pamięć, i to Ty powinnaś ją przeczytać. Nie rozumiem pretensji.

Może Ty sie urodziłeś wszystko wiedzący, ja nie. Pisze na tym forum żeby sie dowiedzieć.

Puki co to tylko TheL mi coś pomógł a wy sie go tak czepiacie :|

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.