TheL pisze:
nie pisze bzdur

jakoś skrzętnie pominałeś to o co prosiłem... jednocześnie piszesz:
Cytuj:
WEBMIN pozwala na pelna konfiguracje serwera nie zagladajac nawet na chwilke do konsoli.
i to jest bzdurą! dałem Ci tylko 3 przykłady czego się nie dz zrobić przy pomocy Webmina w NND. Potrafiłbym chyba znaleźć więcej...
Równie skrzętnie pominąłeś moją uwagę, ze aby użyć Webmina trzeba wiedziec co się robi... a jak się wie to Webmin nie jest potrzebny. Tak samo uwaga Macka pozostała bez odzewu. Owszem, apache działa ci po konfiguracji webminem, mnie działa bez żadnej konfiguracji (o, przepraszam podałem adres email administratora). Tyle że to nic nie znaczy... przy bardziej zaawansowanej konfigracji mogą wystąpic problemy. A system pomocy w Webminie nie da ci tyle informacji co komentarze w pliku konfiguracyjnym i manualu...
Może Tobie to wystarczy, że da się użyć Webmina w pewnych sytuacjach... dla mnie narzędzie, które działa tylko w niektórych sytuacjach jest bezużyteczne. Bo nie wiem co będzie działać a co nie.
jesli ktos wie co ma webminem robic i wie co i jak poustawiac to bedzie mu to chodzilo, fakt ze wzgledu na nieco inna budowe NND moga byc problemy i nie wszystko moze dzialac ale nie zgodze sie ze nie mozna nim np apache skonfigurowac bo jakos nie wiem czemu ale mi dziala bez problemu.
TheL pisze:
rano instalowalem webmina i grzebalem w nim i serwer caly czas dziala.
Czy gdziekolwiek, ktokolwiek powiedział, że serwer przestanie działać po użyciu Webmina?
TheL pisze:
na innych systemach Linuxowych chocby fedora czy mandriva webmin chodzi wysmienice bez problemow.
Przeciez pisałem o tym, że webmin jest dla dużych dystrybucji dostarczany w ich (tych dystrybucji) natywnych pakietach...
TheL pisze:
pytanie dotyczylo startu webmina, napisalem jak go uruchomic i dziala co nie ?
oczywiście, na to pytanie odpowiedziałeś i nie o tym jest dalsza dyskusja. przypomnę jeszcze raz o co mi chodziło:
Cytuj:
WEBMIN pozwala na pelna konfiguracje serwera nie zagladajac nawet na chwilke do konsoli.
dlaczego uważam, że to bzdura napisałem powyżej.
TheL pisze:
moze warto troszke przerobic go do naszych potrzeb a nie tylko krytykowac ze jest zly nie dziala itd.
czytać nie umiesz czy co? Kto napisał, że nie działa i że jest zły? Napisałem (a Maciek potwierdził) że aby używać Webmina trzeba i tak mieć wiedzę wystarczają do skonfigurowania danej usługi i że jak się już tę wiedzę ma to Webmin przestaje być potrzebny.
A to że nie wszystko działa to przecież sam potwierdziłeś...
Co do propozycji przeróbki, to droga wolna - Webmin jest na licencji GPL i możesz go przerabiać. My się tym nie będziemy zajmować zarówno z powodów przedstawionych powyżej jak i z braku osoby wystarczająco bieglej w perlu.
TheL pisze:
jesli ktos chce zeby mu cos dzialalo to bedzie tak tylko trzeba sie czasami bardzo o to postarac.
oczywiście! tyle, że uważamy że nakład pracy aby dostosowac Webmina do NND jest zbyt duży w stosunku do spodziewanych zysków. I dlatego nie chcemy tracić czasu i energii na coś czego nie mamy zamiaru używac.
TheL pisze:
widze duza krytyke na moje posty na tym forum od kilku osob ale skad mam to pomogl ?
dopiero teraz cię skrytykuję - pieprzysz bez sensu. Nikt nie krytykuje Ciebie. jelsi już to tylko twoje rady, które czasem bywaja krótkowzroczne...
TheL pisze:
jesli daje jakas rade moze nie idealna ale dzialajaca to znaczy ze jest chyba okej co nie ?
właśnie na tym polega problem - nistety nie masz racji. jesli jedno naprawisz narażając na ryzyko zepsucia czego innego to lepiej nie naprawiać w ogóle... i poszukać lepszego rozwiązania.
TheL pisze:
naprawde nie ma sensu sie obrazac,
Jak na razie to poza Tobą (i Agatą) nikt się nie obraził...
TheL pisze:
kiedy jestem w stanie choc troszke pomoc to staram sie to robic a nie miec pretensje ze jeszcze ktos mnie o co pyta.
przyznam, że nie wiem o czym mówisz. kto i o co miał pretesję? To forum głównie składa się z pytań.
TheL pisze:
Jak ja pytam to prosze o pomoc jakakolwiek aby cos zadzialalo i nie jest dla mnie wazne czy ta rada jest idealna i uleczy moje wszystkie problemy ale jesli pomoze mi choc troche znaczy ze jest dobra.
a jesli przy okazji zepsuje coś innego? Też nazwiesz taką radę "dobrą"?
TheL pisze:
wiecej usmiechu Wam zycze

i vice versa!...