dokladnie tak! może byc to tez powód, w tepsie "Pary" przewodów to nie skretka , ktora kompensuje zaklocenia wzgledem innyvh parach przewodów znajdujacych sie kolo siebie (a tu sa niezalezne transmisje, gdzie nie ma mozliwosci kompensacji zaklocen), ale ,i oto walczylbym na Twoim miejscu, bo być moze to poprawi i wroci do normy ktra miales (a to glowny problem komunistycznych kabli co nie spelniaja norm,no bo zalezy tez na jakim zadupiu mieszkasz i czy im sie to oplaca), zeby wkoncu ekipa przyjechala i poprawila polaczenia na krosach , teraz robia to na zlaczkach żelowych (wyeliminowanie dostepu tlenu dla reakcji utleniajacych metale), ale do bani to jest! tam trzeba dobrac scisle te laczki do grubosci kabla,, wystarczy 0,2mm jest wieksza to po czasie kontakt sie "rozlazi" ich to wali, lączą tym co maja na stanie... a przewody sa rozne bo np jakies tam stare kable sa na magistrali i dalej sa nowe i juz ta zlaczka nie pasuje) podobna analogie mozna przytoczyc => jak w inst. elektrycznych kiedys robili zlaczki mosiadz i kable aluminium (co reaguje ze sobą chemicznie), po czasie powalilo sie wszystko bo "gwiazda"(przesuniecie w fazie) sie zrobila i na 220v przy gniazdku bylo prawie 380v => bo akurat "0" uciekło przez zasrana zlaczke masiężną.!! gnęb ich!! po w koncu za co placisz!
temat z dsl tez wczesniej poruszylem , okazalo sie ze flodowali ruter tepsy bo mialem kosmos ping okresowo krotkotrwale, a mi kazali do CERTU zglosic i okazalo sie , ze tpsa powinna zglosic bo wirusy nawalaly floodem rutery tepsy, jak juz zadzwonicz i babke uslyszysz to jej podziekuj , rozmawiaj z facetami bo oni jeszcze cos kumaja, mi sie na informatyka udalo trafic w tepsie na 9330 po wielu zgloszeniach , ((nawet jak zwiekszalem transfer w punkcie to baba mi zjebala umowe i potem gostek zadzwonil ze pomylka nastapila bo kolezanka sie pomylila)) (wytlumaczylem co i jak, badanie poszczegolnych "hopów" od nich , wskazalem miejsce gdzie jest problem) i problem rozwiazany zostal, dzwon do bólu, az uznaja ciebie za upierdliwca i wowczas ci poprawia