Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 09:48

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Czy jest możliwe, aby podpiąć serwerek z freesco do LANu w którym inne freesco udostępnia internet, tak aby była możliwość dodzwonienia się modemem do tego serwerka i udostępnienia internetu przez modem?
Byłaby wewnętrzna centralka która łączyłaby takie połączenia (modem dodzwaniający się do serwerka z freesco).

Tytuł:
najprawdopodobniej da się to zrobić gdyż jest tam możliwość zrobienia serwera przyjmującego połączenia z modemu, prawdopodobnie wystarczy zdeklarować z którego COMa ma przyjmować połączenia i to wszystko. Wiem że nie jest to konkretna odpowiedź ale nie chciałem zostawić ematu bez oddźwięku. Pozdrawiam :D

Będę próbował, ponieważ zachodzi konieczność wyprowadzenia internetu na jednej parze przewodów na sporawą odległość.

Tytuł:
MODERATOR

Przeczytaj to:
http://www.freesco.ll.pl/2001/lipiec/lipiec034.htm

Tytuł: Zrobiłem.
Dobra, udało mi się zrobić. Projekt jest taki:

W sieci lokalnej pod adresem 10.1.1.1 jest freesco udostępniające internet, pod adresem 10.1.1.21 drugi serwer, który udostępnia do lokalnej tylko DNS keszujący. Obydwa mają na zewnątrz SDI.
Postawiłem jeszcze jedno freesco, pod adresem 10.1.1.20 którego zadaniem jest udostępniać internet z sieci lokalnej po parze przewodów telefonicznych.
W tym celu stoi centralka z czterema numerami, pod jednym jest to freesco a z pozostałych trzech można się do tego freesco dodzwonić żeby uzyskać połączenie z inetem.

Opis konfuguracji będzie w następnym poście, dosyć dokładny.

Zacznijmy od tego, że freesco musi być w wersji modemowej, ta na SDI nie działa poprawnie.
UWAGA: Przy konfiguracji takiej jaką podam freesco udostępniające Internet z lanu na linię telefoniczną uważa LAN za zewnętrzny Internet.

Podstawowa konfiguracja: konfigurujemy tak jak zwykłe freesco następujące rzeczy (będę podawał numery z setupu freesco):

13, 14, 15, 16
30,31
44 - Control HTTP ustawiamy na Y
71 - Trzeba podać nazwę hosta + domenę sieci lokalnej
72 - 1st network - ustawiamy IP na jakieś wolne, oczywiście maskę jak w lokalnej, interfejs eth0
81 - karta sieciowa - tak jak normalnie

3,4,5,6 - niepotrzebne
41,42,43 - niepotrzebne (43 można wykorzystać do postawienia www tylko w lokalnej)
45,46,47,58 - też niepotrzebne, chociaż telnet może się niektórym przydać.

Po tych ustawieniach dobrze zrobić reboot i zobaczyć czy działa sieć.

Dalej robimy tak:

Trzeba uruchomić modem. Albo korzystamy z funkcji autokonfiguracji, albo ręcznie podajemy 51-53 i 61-63

Nie wiem czy to konieczne, ale u mnie nie da się nic dalej zrobić bez restartu- freesco dopóki nie zobaczy modemu nie chce nic zrobić.

Po restarcie ustawiam:

22 - remote access - po ilu dzwonkach ma odpowiadać. UWAGA: ustawienie 1 dzwonka u mnie powoduje niemożność dodzwonienia się (centralka tak reaguje?) - podałem 2,2 ale można różnie. Drugie ustawienie jest dla czasu kiedy zwykli użytkownicy nie mogą się logować.

22x - ustawienie czasów dostępu dla użytkowników wdzwaniających, ja nie ustawiałem.

91.
911 Host gateway - ustawiamy na nasz serwer w lokalnej co udostępnia internet.
912 Primary DNS - ja ustawiłem na mojego DNSa w lokalu, 10.1.1.21 o którym pisałem w poprzednim poście, ale tu może być też adres serwera w sieci lokalnej (tego co udostępnia internet)
913 - Sec. DNS - ja tu podałem tego co udostępnia internet (10.1.1.1), ale można podać chyba jakiś zewnętrzny albo zostawić puste.
914 - pusto

92
podajemy adres który w sieci lokalnej jest nieużywany, np. u mnie 10.1.1.22. Szczegóły podam jutro bo dzisiaj już nie mam dostępu do tego kompa z domu. Poza tym jeszcze ustawia się jedną rzecz ale to też jutro (coś z security).
I ważne: żeby działał telnet/www/control panel trzeba dać yes (enable worldwide), jak już mówiłem freesco zrobione na mój sposób widzi lokalną sieć jak internet.

Aha, i jest jeszcze potrzebny skrypt do połączeń pod windą, o nim też jutro napiszę.

Tytuł:
Dla wszystkich zainteresowanych: jest jeszcze parę rzeczy do skonfigurowania (to mniej więcej 75%), resztę podam jutro jak znowu będę miał do tego dostęp.
Najważniejsze że udało mi się to uruchomić :D

Tytuł:
Do teamu freesco: może jak już podam sposób konfiguracji windy i freesco to ktoś mógłby zrobić z tego jakiś opis w pdf albo dorzucić do faq/manual? Innym byłoby łatwiej, sam widzę jak to jest objaśnione: wszędzie gdzie szukałem na ogół było info w stylu: "Tak, da się to zrobić' lub "zrobiłem i u mnie działało" albo "tak, tylko że to wymaga dobrych modemów". Po prostu multum informacji :wink:

Oto dalszy ciąg konfiguracji.

21 - Security
211 Trust Local Networks - Y
212 Trust Modem Links - Y

92 Leased Line IP Address - to chyba nie ma znaczenia ale mam Y

55 Remote Side IP address for PPP - adres IP który będzie przydzielony do zdalnego połączenia.
Powinien być z sieci lokalnej, oczywiście wolny. U mnie 10.1.1.22. Zresztą jest to wyjaśnione w setupie.

Następnie logujemy się do panelu (IP_serwerka:82) i trzeba zmienic hasło użytkownika dostępowego na ppp (nie wiem jakie jest na standardzie, ale ppp nie działa od razu).
Panel -> Modem Users -> Change -> ppp i trzeba podać nowe hasło.

To tyle konfigu od strony freesco, potrzebny jest jeszcze konfig od strony windy:

Trzeba stworzyć nowe połączenie. Potrzebny będzie skrypt - jest w archiwum z plikiem IMG do modemowego freesco.
Wpisujemy numer jak zazwyczaj (ale jest niezwykle krótki, np "4"), trzeba wyłączyć też "logowanie do sieci", bo będzie strasznie długo się logował. Oczywiście musi być wyłączone używanie numerów kierunkowych.
W zakładce skrypty podajemy skrypt z archiwum, ,który trzeba wcześniej gdzieś skopiować. Bez tego nie potrafi zweryfikować nazwy użytkownika i hasła, co powoduje niemożność połączenia się.

I to by było na tyle, działa elegancko. Transfer jest w miarę dobry, zależy trochę od odległości między centralką a zdalnym modemem.

Tytuł:
Użytkownik

Swietna rzecz ale zamotane troche ile w koncu masz tych serwerow freesco 2 czy 3 ???
Ja potrzebuje zrobic tez tak zeby np od serwera podpietrego do netu udostepniac net drugiemu serwerowi freesco zwykla para przewodow .

Tytuł:
Serwery z freesco akurat w tym wypadku opisanym są dwa + jeden na innym linuksie (jedno freesco wpuszcza inet do lanu a drugie wysysa go z lanu i pcha w kabel).
Z tego co tu i ówdzie usłyszałem i poczytałem możliwe jest zrobienie tego na jednym freesco, ale mimo kilku podejść nie udało mi się (między innymi dlatego też musiałem się ewakuować z freesco dla sdi na zwykłe przy tej maszynie z modemem). Prawdopodobnie we freesco4sdi jest coś co przeszkadza w podłączeniu drugiego modemu (zwykłego), albo czegoś brakuje.

Nie napalaj się tylko za zbytnio na duży transfer bo wszystkie modemy 56k jakie widziałem wysyłają dane z prędkością 33.600, a to oznacza około 3k/s. Nie twierdzę że nie ma takich co wysyłają full 56k, ale ja kilka sprawdziłemi żaden taki nie był.

Tytuł:
Użytkownik

Po przemysleniu pozukam czegos innego zdajsie na trzepaku gosc kombinowal z radiowym przesylem za male pieniadze (sam robic mial sprzet za okolo 300zl .)zobacze czy mu sie udalo .

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
Do teamu freesco: może jak już podam sposób konfiguracji windy i freesco to ktoś mógłby zrobić z tego jakiś opis w pdf albo dorzucić do faq/manual?

No czemu nie dopracuj to wszystko, "cinas" na grupie może pomóc, miał na freesco wdzwanianie i działa to ok, przedstawiał wszystko na zjeździe...
Jak masz opisy zebrane do kupy podeślij to do mnie...[/quote]

Tytuł: Hehe
Już zapomniałem jak się to konfiguruje :)
A tak na serio to jest jeszcze kilka niejasności, np. kwestia "NAT i firewalling", nie wiem czy ma to być włączone czy nie (tak na chłopski rozum to chyba nie skoro i tak już serwer jest za firewallem), najlepiej jakby jakiś ekspert w tej dziedzinie się wypowiedział.

Sklecę jakiś opis na początku tygodnia (poniedziałek - wtorek), dzisiaj mi się nie chce mam zamiar cały dzień przebimbać oglądając filmy.

Tytuł: Instrukcja
Wkrótce dokończę w miarę przejrzysty manual, prawdopodobnie w końcu tygodnia. Testuję właśnie konfig z całkowicie wyłączonym firewallem, na razie jeszcze się nie wypowiem poczekam na relacje osób "z drugiej strony kabla".

Wreszcie mi się chciało to wszystko do Worda wrzucić. Już wysłałem opis.

A, kurde nie wiedziałem na jaki mail puścić więc poszło na lukasz@arx.pl, jakby co to dajcie znać to wyślę gdzieś indziej.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.