Zacznijmy od tego, że freesco musi być w wersji modemowej, ta na SDI nie działa poprawnie.
UWAGA: Przy konfiguracji takiej jaką podam freesco udostępniające Internet z lanu na linię telefoniczną uważa LAN za zewnętrzny Internet.
Podstawowa konfiguracja: konfigurujemy tak jak zwykłe freesco następujące rzeczy (będę podawał numery z setupu freesco):
13, 14, 15, 16
30,31
44 - Control HTTP ustawiamy na Y
71 - Trzeba podać nazwę hosta + domenę sieci lokalnej
72 - 1st network - ustawiamy IP na jakieś wolne, oczywiście maskę jak w lokalnej, interfejs eth0
81 - karta sieciowa - tak jak normalnie
3,4,5,6 - niepotrzebne
41,42,43 - niepotrzebne (43 można wykorzystać do postawienia www tylko w lokalnej)
45,46,47,58 - też niepotrzebne, chociaż telnet może się niektórym przydać.
Po tych ustawieniach dobrze zrobić reboot i zobaczyć czy działa sieć.
Dalej robimy tak:
Trzeba uruchomić modem. Albo korzystamy z funkcji autokonfiguracji, albo ręcznie podajemy 51-53 i 61-63
Nie wiem czy to konieczne, ale u mnie nie da się nic dalej zrobić bez restartu- freesco dopóki nie zobaczy modemu nie chce nic zrobić.
Po restarcie ustawiam:
22 - remote access - po ilu dzwonkach ma odpowiadać. UWAGA: ustawienie 1 dzwonka u mnie powoduje niemożność dodzwonienia się (centralka tak reaguje?) - podałem 2,2 ale można różnie. Drugie ustawienie jest dla czasu kiedy zwykli użytkownicy nie mogą się logować.
22x - ustawienie czasów dostępu dla użytkowników wdzwaniających, ja nie ustawiałem.
91.
911 Host gateway - ustawiamy na nasz serwer w lokalnej co udostępnia internet.
912 Primary DNS - ja ustawiłem na mojego DNSa w lokalu, 10.1.1.21 o którym pisałem w poprzednim poście, ale tu może być też adres serwera w sieci lokalnej (tego co udostępnia internet)
913 - Sec. DNS - ja tu podałem tego co udostępnia internet (10.1.1.1), ale można podać chyba jakiś zewnętrzny albo zostawić puste.
914 - pusto
92
podajemy adres który w sieci lokalnej jest nieużywany, np. u mnie 10.1.1.22. Szczegóły podam jutro bo dzisiaj już nie mam dostępu do tego kompa z domu. Poza tym jeszcze ustawia się jedną rzecz ale to też jutro (coś z security).
I ważne: żeby działał telnet/www/control panel trzeba dać yes (enable worldwide), jak już mówiłem freesco zrobione na mój sposób widzi lokalną sieć jak internet.
Aha, i jest jeszcze potrzebny skrypt do połączeń pod windą, o nim też jutro napiszę.
|