Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 23:05

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Ja mam SDI i tez mam problemy z zwisami na Freesco. Najczesciej wiesza sie po 1,5 dnia dzialania, czasami pochodzi tylko 5 godzin, a czasami to nawet 5 dni potrafi. To chyba zalezy od przeciazenia lacza. Mam na serwerze celerona 300mhz, 32ram. Mam zaintalowany caly pakiet do www: apache, mysql itd.. . Wszystko chodzi, zawsze jest wolne od 4 do 2 mb ram. Objawami zwisow jest:
-niedzialajacy net,
-gdy pinguje do serwera nie widzi go, ale co jest dziwne czasami dziala telnet a pingu nie ma ( why???? ).
-na HISie swieci sie dioda polaczenia z tepsa,
-czasami tez niedziala telnet ale inet dziala tylko niektore stronki nie chca sie wczytywac.

Dodawalem wszystkie wpisy ktore podawaliscie ( -vj itd...)
Mam tez taki wpis ze sprawdza czy widzi ip wirtualnej polski co 15 minut a jak nie widzi to robi reboot. Niestety serwer dalej sie wiesza i zaczyna mnie to bardzo wqrwiac. Mam juz 3 serwer i dalej tak samo. Zastanawiam sie juz na instalacja redhata.
Narazie zostaje na freesco. Prosilbym o taki skrypt ktory robi reboot serwera np. co 12 godzin. np. cos takiego, nie wiem czy dobrze i gdzie to wpisac:
Cytuj:
if [ $C = 1200 ]; then
reboot
fi
done

ten rebootuje serwer o 12, dobrze napisany?? gdzie to wsadzic?? moze cos jest inny sposob rebootowania co kilka godzin?? z gory dzieki :D

Tytuł:
I co jeszcze? Wstawilem do serwera na strone plik 8mb i kazalem kuzynowi z innego miasta sciagac. Po sciagnieciu 2 mb serwer sie wisnal i tyle. Tak samo jak zawsze: ja nie mam netu, musze biegac do piwnicy restartowac serwer, a kuzynowi przerywa sciaganie, ale dioda polaczenia sie swieci.
Dodam ze nie dzialo sie tak gdy serwer dzialal tylko na dyskietce, gdy wlozylem dysk to sie zaczelo sie wszystko psuc. To tyle, moze to przez dysk??

Tytuł:
PGF

Podlacz klawiature i monitor i zobacz co tam w logach piszczy.
Albo przenies logi na twardy dysk (opis na stronie Kipy)
o obejrzyj przez telnet po restarcie

skrypt ATD tam mozesz wpisac reboot.
lub skrypt:
/mnt/router/etc/zrestartuj_o_1200
: [/] [] ()

while :; do
        sleep 60 2>/dev/null; C=`/bin/date +%H%M`

if [ $C = 1200 ]; then
                sleep 60>/dev/null
                reboot
        fi

done

i w /rc/rc_user pod koniec:

: [/] [] ()
echo -n "Starting rc_user...                    "
# Add commands here you want to execute when booting. Use the fork
# command to launch programs which normally stay in the foreground.
fork /mnt/router/etc/zrestartuj_o_1200
#----------------------------------------------------------------------
#----------------------------------------------------------------------
$DONE
[/code]

Tytuł:
dobra thx, jeszcze pytanko, czy te godziny sa w formacie 24h czyli jak wpisze 0300 to bedzie sie o 3 rano restartowal czy tez o 15 popoludniu??

Tytuł:
I pytanko dotyczace tego tekstu do przenoszenia logow na hdka na stronie Kipy.
Na koncu trzeba edytowac autoexec.bat ale tego sie nie da zrobic przez telneta! Po pierwsze gdy dam dir to go nie widac, ale wpisalem edit autoexec.bat wpisalem to co trzeba i zapisalem to wyskoczylo "file exist" i nic nie da sie tego zapisac. Poprzez mc tez sie nieda, chyba bede musial po dysk do serwera biegac.

Tytuł:
A moje pytanie zostalo olane....NO COMENT

Tytuł:
PGF

lukas112 pisze:
Na koncu trzeba edytowac autoexec.bat ale tego sie nie da zrobic przez telneta!

Jak się nie da skoro się da :mrgreen:
Primo po pierwsze: Wydaj polecenie umssync /mnt
Primo po drugie :D : Po odnalezieniu pliku autoexec.bat KONIECZNIE skopiuj sobie go poprzez FTP lub SAMBĘ na komputer z łingołsem, dlaczego ?
Primo po trzecie :mrgreen: : Edytuj plik pod łindołsem ! Dlatego że edycja tego pliku pod systemem linux NIE JEST kompatybilna z systemem DOS, a to z powodu różnic w znaku końca linii. Plik autoexec sknocony pod linuxem nie będzie działał !

Tytuł:
thx, dziala

Tytuł: Poważna sprawa
problem jest napewno banalny i jest wynikiem braku wiedzy. Ale prosze o pomoc
wpisuje sobie -vj w pliku mnt/router/ppp/options
i niemoge zapisać tej zmiany :(
wyskakuje okienko " zapisz jako" i jak daje "options" to wyskakuje dysmiss i koniec :(

uzywam midnight commandera

Tytuł: Zwisy muła...
Muszę przyznać, że ten wpis "-vj" zdziałał cuda......przez 8 mies. się męczyłem, przeglądałem różne posty i dopiero wczoraj znalazłem to co znalazłem.....zero zwisów Freesco.....jeśli ktoś tylko wie, za co ten wpis odpowiada....?

Tytuł:
dodałem magiczne wpisy do atd, do ppp/setup i do rc_masq ciekawe ile wytrzyma !!!
bede robił testa :)

Tytuł:
no i d...a wytrzymał do rana do godziny 10:32 :(
zredukowałem teraz jeszcze rc_masq do 60 ciekawe jak teraz będzie

Tytuł:
Fakt faktem, że zalicza zwisy....ale to juz nie jest to, co poprzednio...nie raz po włączeniu muła siadał zaraz po 5 min. A teraz potrafi chodzić i 5 godz.Zmieniłem również jądro na to z internetdsl....w sumie nie ma co narzekać....narzekania były wcześniej a teraz jakoś to idzie....i powiem, że bardzo dobrze idzie....

Tytuł:
Ten wpis ma być w : /mnt/router/ppp/ "options"

Tytuł:
Ja miałem taką sytuację ,że serwer zawisał średnio 2 razy dziennie... ( poprostu było brak odpowiedzi ) nie zawsze strony odrazu wchodziły itd... Działo się tak miesiąc .. aż wkońcu doczytałem sie i.... zainstalowałem wersje 0.3.1 (wczesniej była 0.2.7) I........ od 72 godzin brak zawisu !!! Strony wszyskie chodzą elegancko .. nie zdarzyło mi się jeszcze żebym którąś strone musiał odświerzać ... jak narazie freesco jest czyste + mc ... i był problem z otwieraniem stron.. rozwiązałem to zmianą MTU na 1464 u każdego na kompie i wszystko śmiga elegancko ! ( nawet eMule nie zawiesza serwa )

Tytuł:
Witam Siedlce :-)))...co tam w rodzinnych stronach słychać?
Nie mam v.0.3.1. Na starej mam pełno pakietów + serwer ftp...i działa pięknie....a do nowej jest mało paczek....

Tytuł:
Paczek nie ma ... to fakt... ale wolałem wybrać stabilność i poprawną pracę serwera niż zawis co 4-5 godzin .. :) Pozatym sopro paczek juz wyszło i ciągle wychodzi.. :) Hm... pozdrawiam również Siedlczanina.. :) w mieście wporządku.... kilka nowych barów :)

Tytuł:
co do zwisów to chyba znalazłem odpowiedź . te wpisy w masquaradzie czy ten -vj albo w arp # to nic nie daje, a jak daje to nie na długo, jak mam zainstalowany justice 3.2 lub 3.3 to on u mnie poiwoduje te zwisy !!!! . wystarczyło go usunąc i juz wszystko działało bez zadnego zwisu ,
p.s. ja jade na DSL 512 przy 8 userach i wszystko juz gra
poprostu justice nie działa tak jak powinien do konca !!

takie są oczywiście moje spostrzeżenia, na pewno Radar i Maciek będa sie tego wypierali ale co tam , niech kazdy wie i sprobuje odinstalowac justice na pare dni i powie czy tez ma dalej zwisy czy moze sie skonczyly

Tytuł:
PGF

blazejwiecha pisze:
poprostu justice nie działa tak jak powinien do konca !!

Głupio sie czuję, używam justice i nie mam ŻADNYCH zwisów serwera, czy mam coś źle skonfigurowane ? Co muszę zepsuć aby FreeSCO wieszało się tak jak wszystkim ?

Tytuł:
blazejwiecha pisze:
co do zwisów to chyba znalazłem odpowiedź . te wpisy w masquaradzie czy ten -vj albo w arp # to nic nie daje...(..........)

takie są oczywiście moje spostrzeżenia, na pewno Radar i Maciek będa sie tego wypierali ale co tam , niech kazdy wie i sprobuje odinstalowac justice na pare dni i powie czy tez ma dalej zwisy czy moze sie skonczyly

Daje....i to dużo...wiem co piszę, bo przez 9 mies. się z tym męczyłem...a teraz jak ręką odjął...zdarza się co prawda jakiś zwis ale to już nie jest to co wcześniej......

......a justice nie ma tu nic do rzeczy....to nie przez to....na pewno...
Pozdrowienia dla Raadaara.....żebym tak jeszcze rozgryzł ten Twój konfig....nie moge wyłączyć generowania statystyki.....

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.