Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 23:33

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Witam,jestem już na etapie ,wykonałem polecenie pacman -Suy i zaktualizowalo mi pakiety, a niektore nie sciagnelo bo w bazie danych sa nowsze. Mam tego najnowszego NND. Jak skonfigurować serwer ssh żeby mieć zdalną administrację przez windowsa(putty)? I jak skonfigurować neostrade? Serwer mam podpięty kablem sieciowym do switcha. A do switcha mam też podpięty router asmax ar701u. Co zrobić żeby serwer funkcjonował?

Tytuł:
Użytkownik

Ten asmax to router i switch w jednym :P , aby dostać się z poza lana musisz skorzystać z takiego czegoś jak np no-ip, pózniej musisz przekierować 22 port na IP serwera (na routerze) , z lana nie powinno być problemów, samba raczej ci nie zadziała :(

Co do konfiguracji neostrady nic nie robisz bo masz DHCP

Tytuł:

ok zrobiłem już to co napisałeś,co dalej? I czy mogę zrobić tak żeby na takiej konfiguracji jaka jest co napisalem wczesniej,zrobić podział transferu na wszystkich użytkowników, bo tylko to mnie interesuje-podział transferu.

Tytuł:

Co moge teraz skonfigurować? I czy dam rade w takiej kofiguracji podzielić łacze czy nie?

Tytuł:

Ja bym na twoim miejscu zrezygnowal z routera (przynajmniej jako routera i zostawil go jako modem), czyli tak:

(Internet)---(router w roli modemu)---(NND router)---(switch)---kompy

pozwoli to chyba na najwieksze mozliwosci co do zastosowania NND routera, w tym podzial pasma.[/img]

PII400/128MB/10GB/ATI Rage 3D/neo640 na Thompsonie

Tytuł:

WŁASNIE TAK bałwan jestem ZROBIĆ!!! Ale jak to zrobić?

Tytuł:

Asmaxa z neo podlacz do jednej sieciowki NND i net_confem skonfiguruj bodajrze jako klient DHCP. Do drugiej sieciowki w NND podlacz switcha a do niego kompy. net_conf znowu bedzie pomocny przy konfigurowaniu tej sieciowki, powinna byc ona w innej sieci niz pierwsza (polecam gdzies poczytac o klasach IP i maskach podsieci). Do podzialu pasma uzywa sie Niceshaper'a.

PII400/128MB/10GB/ATI Rage 3D/neo640 na Thompsonie

Tytuł:

Witam
przeczytałem już chyba wszystkie tematy związane z Asmaxem AR-701U i w sumie w żadnym nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi, dlatego odgrzeję jeden z tych tematów.
Otóż to, że wyżej wspomniany Asmax ma RJ45 i, że będzie działał z NND i nie tylko to nie mam wątpliwości ale:
1. Typowa praca Asmaxa w trybie BRIDGE wymaga wyłączenia serwera DHCP - przynajmniej wg. producenta wtedy mamy prawdziwego BRIGE-a z wyłączonym NATem itp. Ale ustawienia logowania czyli user, hasło powinny być wpisane nie w Asmax-ie a w serwerze z NND - przynajmniej tak mi się wydaje. Wnioski te wysnuwam na podstawie wątłych swoich doświadczeń z konfiguracją tanich sprzętowych routerów z wejściem WAN na RJ45 do których podpina się np. modem DSL - cała konfiguracja połączenia jest w zakładce WAN routera. Czy zatem w NND również będzie zarządzanie połączeniem jeśli Asmax będzie w trybie BRIDGE?
2. Jeśli nie to muszę w Asmaxie jak rozumiem zostawić DHCP i przydzielić jakąś małą pulę adresów np. Asmax 10.0.0.1 a w serwerze na NND jedną kartę sieciową ustawić jako klienta DHCP i w Asmaxie przydzielić dla NND np. 10.0.0.2 ale:
Jak wtedy wygląda dostęp do ustawień modemu przez WWW z LAN ? Czasami aby zmienić IP robię rozłącz i połącz aby z rapida pobrać co nieco więc jaki adres muszę wpisać w przeglądarkę aby zarządzać Asmaxem? 10.0.0.1? to nierealne bo w LANie mam zupełnie inny zakres np. 192.168.0.....
Czy włączenie w Asmaxie DMZ na adres serwera rozwiąże problem z SSH z zewnątrz dla serwera z NND?
Co z podwójnym NAT-em czy mogę bezkarnie wyłączyć NAT-a w Asmaxie bo po co stawiać NAT za NATem?

W sumie nie mam aż tak wielkiej konieczności stawiania serwera ale chcę to zrobić dla zdobycia odrobiny wiedzy i dla satysfakcji. W tej chwili postawiłem serwer na Debianie z modemem USB Sagem ale już widzę, że ma problemy bo się w ciągu doby potrafi 5-6 razy rozłączyć nie jest to aż tak uciążliwe bo szybko łączy się ponownie ale jednak. Co prawda nie skompilowałem jeszcze kernela ale to akurat wymaga trochę czasu ale udało mi się jak na razie udostępnić internet dla kompów w LAN bez jakichkolwiek ograniczeń i bez DHCP.
Asmax z kolei jak się już połączy to nie zrywa połączenia natomiast znacznie dłużej się synchronizuje i dłużej też łączy po zapisaniu ustawień czy jakimkolwiek innym reboocie gdy następuje zerwanie synchronizacji.
Podsumowująć idealnym wg. mnie rozwiązaniem byłby Asmax w trybie BRIDGE z wyłączonym NATem i DHCP czyli pracujący jako modem i pełną konfiguracją ustawień połączenia NEO w serwerze na NND połączony oczywiście po RJ45 - czy jest to realne?

Tytuł:
PGF

GaaD pisze:
Witam
przeczytałem już chyba wszystkie tematy związane z Asmaxem AR-701U i w sumie w żadnym nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi, dlatego odgrzeję jeden z tych tematów.
Otóż to, że wyżej wspomniany Asmax ma RJ45 i, że będzie działał z NND i nie tylko to nie mam wątpliwości ale:
1. Typowa praca Asmaxa w trybie BRIDGE wymaga wyłączenia serwera DHCP - przynajmniej wg. producenta wtedy mamy prawdziwego BRIGE-a z wyłączonym NATem itp. Ale ustawienia logowania czyli user, hasło powinny być wpisane nie w Asmax-ie a w serwerze z NND - przynajmniej tak mi się wydaje. Wnioski te wysnuwam na podstawie wątłych swoich doświadczeń z konfiguracją tanich sprzętowych routerów z wejściem WAN na RJ45 do których podpina się np. modem DSL - cała konfiguracja połączenia jest w zakładce WAN routera. Czy zatem w NND również będzie zarządzanie połączeniem jeśli Asmax będzie w trybie BRIDGE?

Tak, bez problemu. Ustaw go w tryb bridge, a potem użyj net_confa z opcją "neo_rj" a wszystko Ci się rozjaśni. Na asmaxie możesz, ale nie musisz wyłączać dhcp, nie ma to znaczenia. Podpinasz go do karty sieciowej serwera.
GaaD pisze:
2. Jeśli nie to muszę w Asmaxie jak rozumiem zostawić DHCP i przydzielić jakąś małą pulę adresów np. Asmax 10.0.0.1 a w serwerze na NND jedną kartę sieciową ustawić jako klienta DHCP i w Asmaxie przydzielić dla NND np. 10.0.0.2 ale:
Jak wtedy wygląda dostęp do ustawień modemu przez WWW z LAN ? Czasami aby zmienić IP robię rozłącz i połącz aby z rapida pobrać co nieco więc jaki adres muszę wpisać w przeglądarkę aby zarządzać Asmaxem? 10.0.0.1? to nierealne bo w LANie mam zupełnie inny zakres np. 192.168.0.....
Czy włączenie w Asmaxie DMZ na adres serwera rozwiąże problem z SSH z zewnątrz dla serwera z NND?
Co z podwójnym NAT-em czy mogę bezkarnie wyłączyć NAT-a w Asmaxie bo po co stawiać NAT za NATem?

Bardzo mądre pytanie - po co. Nie rób tego, przestaw go w tryb bridge, a stanie się on modemem. Nie będzie więc natował połączeń.
GaaD pisze:
Podsumowująć idealnym wg. mnie rozwiązaniem byłby Asmax w trybie BRIDGE z wyłączonym NATem i DHCP czyli pracujący jako modem i pełną konfiguracją ustawień połączenia NEO w serwerze na NND połączony oczywiście po RJ45 - czy jest to realne?

Realne i nietrudne do wykonania.

Gratuluję rzeczowego podejścia do tematu i rzeczowych pytań. Super użytkownik!:)

Tytuł:
Użytkownik

aby to cus (Asmaxem AR-701U) dzialalo w stanie BRIDHE musisz polaczyc to cudo Asmaxem AR-701U z serwerem skrosowanym kablem !

aby dostac nowe ip restartujesz w serwerze internet i powinlo zalapac nowe ip bo jak prz;aczasz na bridge to on jest wykorzystywany jako modem a nie ruter wszystko sie ustawia w nnd tak jak koledzy wczesniej pisali i powinlo smigac. W tedy dhcp w nnd moze byc wlaczone a w asmaxie nie bedzie dzialal bo jest odlaczany bo bedzie dzialal w trybie modemu

Tytuł:

Witam ponownie
Niestety ale Asmax miał problemy już na poziomie konfiguracji bridge'a - nie bardzo chciał współpracować z NND. Przypuszczam, że albo nie potrafiłem go poprzestawiać albo po prostu bridge w wykonaniu Asmaxa to nieporozumienie. Próbowałem i na zwykłym kabelku jak i na zcrosowanym. Miałem zamiar jeszcze z tym Asmaxem powalczyć ale trafił się mi się chętny na tę zabawkę i poszedł do klienta.
W sumie serwer na NND stoi ale z Sagemem przez USB i bardzo jestem z tego zadowolony działa dużo stabilniej niż na Debianie i nie rozłącza się z serwerem. Powoli czytam i się edukuję i włączam coraz to nowsze usługi ale przyznam, że FAQ o NND niestety nie jest zbyt wyczerpujący. Szukanie na forum często mija się z celem. Wiele tematów jest bez rozwiązania problemu, a wiele rozwiązań jest nieaktualnych. Ale miejmy nadzieję, że jakoś przez to przebrnę -jak nie to zapytam.
Dzięki za pomoc
Wojtek

Tytuł:
MODERATOR

GaaD pisze:
ale przyznam, że FAQ o NND niestety nie jest zbyt wyczerpujący.

Rozwin ta mysl, bo samo stwierdzenie, ze nie jest wyczerpujacy, bez konkretow zbytnio nie pomaga w jego poprawie.
GaaD pisze:
Szukanie na forum często mija się z celem. Wiele tematów jest bez rozwiązania problemu, a wiele rozwiązań jest nieaktualnych.

W takim wypadku sensownym wydaje sie zalozenie nowego watku.

Tytuł:

faktycznie trochę zbyt ogólnikowo więc:
1. linki skąd pobrać NND są raczej nie aktualne
2. sama instalacja jak i związane z nią problemy opisane bardzo dobrze
3. myślę, że po instalacji opis konfiguracji należałoby zacząć od serwera DHCP potem dopiero konfigurację ARPa a następnie firewalla (iptables) i tu należałoby raczej poświęcić mu o wiele więcej czasu i miejsca. Potem podział łącza, statystyki, poczta, ftp, itd.
Nie przeczę, że sporo można znaleźć na forum jak się chce, że czasami dobre howto w które się włoży sporo pracy i tak jest przez userów omijane ale jeśli jest dobre to z czystym sumieniem można podać linka do niego w odpowiedzi na banalne pytanie. Czasami tematy dotyczą starszej wersji NND i dopiero w praniu okazuje się, że coś nie działa bo to nie ta wersja, nie ten pakiet ... a niestety dla wielu z nas są to pierwsze kontakty z linuxem a przynajmniej z wersją bez obrazków i ikonek 8O a nie wszyscy pamiętają dosa i nortona commandera i dla mnie jest wtedy podstawowe pytanie - jak posprzątać po jakiejś nie udanej instalacji? a lubię mieć porządek i zbędne śmieci pozamiatane bo twardziel nie jest z gumy. Podoba mi się fragment FAQ z opisem przydatnych komend ale opis samych pakietów jest wg. mnie nie wystarczający i kiepski. Wszystkie usługi, które zapewnia podstawowa instalacja powinny być bardziej szczegółowo opisane jak i ich możliwości. Opcje dodatkowe również. FAQ z aktualnymi linkami do NND, aktualnych repo i dodatkowych programów powinien być przede wszystkim tu na forum a nie gdzieś po innych stronach z często nieaktualnymi i niedziałającymi linkami.Piszesz pytać ja z kolei jestem zdania, że zamiast powielać pytania lepiej poszukać jeśli nie znajdę to zapytam problem w tym, że szukanie zajmuje sporo czasu a dobry i wyczerpujący FAQ znacznie ułatwiłby życie początkującym. A muszę przyznać, że na mnie NND wywarło bardzo pozytywne wrażenie - prosty nie wymagający sprzętowo system z dobrym wsparciem w postaci tego forum. Zacząłem od elektrody i debiana bo chciałem być ambitny i skompilować jądro ale to absurd kompilować jądro na czyimś configu z zupełnie innego kompa. Zainstalowałem NND i nie żałuję, działa już w sumie wszystko oprócz podziału, statystyk ,ftp i powiadomienia via email o zmianie IP i może jeszcze o stanie serwera. No z ftp na neo to jeszcze się zastanowię bo z dynamicznym ip to musiałbym raczej pomyśleć o dyndns tak mi się wydaje i się do-edukować ale na szukanie opisów i konkretnych rozwiązań poświęciłem parę nocy i nie żałuję ale czasu tak mało i przecieka przez palce stąd moja wzmianka o FAQ ale zapewniam, że nie miał to być zarzut czy uszczypliwość ot drobne spostrzeżenie.
Wojtek
P.S. ups dawno na forach się tak nie rozpisałem :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.