faktycznie trochę zbyt ogólnikowo więc:
1. linki skąd pobrać NND są raczej nie aktualne
2. sama instalacja jak i związane z nią problemy opisane bardzo dobrze
3. myślę, że po instalacji opis konfiguracji należałoby zacząć od serwera DHCP potem dopiero konfigurację ARPa a następnie firewalla (iptables) i tu należałoby raczej poświęcić mu o wiele więcej czasu i miejsca. Potem podział łącza, statystyki, poczta, ftp, itd.
Nie przeczę, że sporo można znaleźć na forum jak się chce, że czasami dobre howto w które się włoży sporo pracy i tak jest przez userów omijane ale jeśli jest dobre to z czystym sumieniem można podać linka do niego w odpowiedzi na banalne pytanie. Czasami tematy dotyczą starszej wersji NND i dopiero w praniu okazuje się, że coś nie działa bo to nie ta wersja, nie ten pakiet ... a niestety dla wielu z nas są to pierwsze kontakty z linuxem a przynajmniej z wersją bez obrazków i ikonek

a nie wszyscy pamiętają dosa i nortona commandera i dla mnie jest wtedy podstawowe pytanie - jak posprzątać po jakiejś nie udanej instalacji? a lubię mieć porządek i zbędne śmieci pozamiatane bo twardziel nie jest z gumy. Podoba mi się fragment FAQ z opisem przydatnych komend ale opis samych pakietów jest wg. mnie nie wystarczający i kiepski. Wszystkie usługi, które zapewnia podstawowa instalacja powinny być bardziej szczegółowo opisane jak i ich możliwości. Opcje dodatkowe również. FAQ z aktualnymi linkami do NND, aktualnych repo i dodatkowych programów powinien być przede wszystkim tu na forum a nie gdzieś po innych stronach z często nieaktualnymi i niedziałającymi linkami.Piszesz pytać ja z kolei jestem zdania, że zamiast powielać pytania lepiej poszukać jeśli nie znajdę to zapytam problem w tym, że szukanie zajmuje sporo czasu a dobry i wyczerpujący FAQ znacznie ułatwiłby życie początkującym. A muszę przyznać, że na mnie NND wywarło bardzo pozytywne wrażenie - prosty nie wymagający sprzętowo system z dobrym wsparciem w postaci tego forum. Zacząłem od elektrody i debiana bo chciałem być ambitny i skompilować jądro ale to absurd kompilować jądro na czyimś configu z zupełnie innego kompa. Zainstalowałem NND i nie żałuję, działa już w sumie wszystko oprócz podziału, statystyk ,ftp i powiadomienia via email o zmianie IP i może jeszcze o stanie serwera. No z ftp na neo to jeszcze się zastanowię bo z dynamicznym ip to musiałbym raczej pomyśleć o dyndns tak mi się wydaje i się do-edukować ale na szukanie opisów i konkretnych rozwiązań poświęciłem parę nocy i nie żałuję ale czasu tak mało i przecieka przez palce stąd moja wzmianka o FAQ ale zapewniam, że nie miał to być zarzut czy uszczypliwość ot drobne spostrzeżenie.
Wojtek
P.S. ups dawno na forach się tak nie rozpisałem